Tanda-tanda pemikiran berlebihan, dan alasan anda perlu menjauhinya

Terjebak dalam penyesalan dari masa lalu dan terlalu bergantung pada senario “bagaimana jika…,” mungkin datang. Pemikiran seperti ini mungkin tampak normal, tetapi jangan salah, jika anda sering melakukannya, itu boleh menjadi petanda terlalu banyak berfikir. Sikap ini sebenarnya dapat meningkatkan risiko penyakit mental. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai sikap ini dalam ulasan berikut.

Apa itu terlalu banyak berfikir dan sebab-sebab yang mendasari?

terlalu banyak berfikir adalah istilah yang sering digunakan untuk orang yang terlalu banyak berfikir. Tetapi jangan mengelirukannya dengan pemikir, orang yang berkelakuan seperti ini sering memikirkan perkara remeh secara berlebihan.

Ramai yang salah berfikir bahawa sikap ini ditafsirkan sebagai berhati-hati sebelum membuat keputusan. Sebenarnya, terlalu kerap berfikir secara berlebihan juga boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan anda.

Sebab terlalu banyak berfikir tidak dikenali dengan pasti. Namun, sikap terlalu memikirkan ini biasanya ditunjukkan oleh orang yang menderita penyakit mental, seperti gangguan kecemasan atau kemurungan.

Gangguan kegelisahan itu sendiri adalah keadaan yang menyebabkan seseorang merasa sentiasa bimbang dan takut berlebihan dalam menghadapi pelbagai situasi seharian. Sementara itu, kemurungan adalah gangguan mood yang membuat seseorang merasa sedih dan kehilangan minat.

Tanda bahawa anda adalah orang yang terlalu banyak berfikir

Orang yang terlalu banyak berfikir tidak menyedari bahawa mereka mempunyai sikap seperti ini. Oleh itu, untuk merealisasikannya mereka perlu menyedari apakah tanda-tanda sikap terlalu banyak berfikir. Lebih terperinci, mari kita bincangkan satu persatu.

1. Ketika menghadapi masalah, jangan fokus mencari jalan keluar

Masalahnya akan dapat diselesaikan sekiranya anda dapat mencari jalan keluar untuk meringankan beban yang ditanggung. Malangnya, pada orang yang banyak berfikir, mereka tidak fokus mencari jalan untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Sebaliknya, mereka menumpukan perhatian pada masalah itu sendiri dan membiarkan perkara yang tidak sepatutnya.

2. Selalunya memikirkan perkara yang sama berulang kali

Berfikir berulang-ulang atau memikirkan perkara yang sama berulang kali adalah salah satu tanda terlalu banyak berfikir.

Fikiran berulang ini lebih cenderung kepada masalah, kesalahan yang dibuat, atau kekurangan yang anda miliki. Akibatnya, anda mungkin akan membayangkan sesuatu yang buruk berlaku berulang kali.

3. Keresahan menyukarkan anda tidur nyenyak

Memikirkan perkara yang sama berulang-ulang kali boleh menyebabkan kegelisahan dan otak anda tetap aktif. Jadi, ketika anda tidur, fikiran anda tidak dapat tenang dan akhirnya menyukarkan anda untuk menutup mata.

4. Anda sering menghadapi masalah dalam membuat keputusan

Tergesa-gesa untuk membuat keputusan harus dielakkan agar tidak membuat tindakan yang salah. Namun, itu tidak bermakna anda harus bertindak terlalu banyak berfikir.

Sebabnya, orang yang berpendapat bahawa ini terlalu fokus untuk menganalisis masalah. Akibatnya, membuat keputusan akan lebih sukar dilakukan, lebih-lebih lagi membuang masa.

5. Sering menyalahkan diri sendiri apabila anda membuat keputusan yang salah

Tanda lain yang menunjukkan bahawa anda adalah seorang terlalu memikirkan, itu sangat sukar teruskan keputusan yang anda buat. Terutama, jika keputusan yang diambil tidak betul atau salah langkah.

Daripada terus bergerak dan belajar dari kesilapan ini, anda malah sibuk memikirkan pelbagai kemungkinan yang boleh berlaku sekiranya anda tidak salah dalam membuat keputusan. Biasanya, orang yang mempunyai sikap ini cenderung menyalahkan diri sendiri secara berterusan.

Kesan terlalu banyak berfikir pada kesihatan badan

Perlu berhati-hati, tetapi jika berlaku terlalu banyak berfikir, anda mesti dapat mengawal diri daripada mengawal kebiasaan ini. Ini kerana ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan anda.

Berikut adalah pelbagai masalah kesihatan yang mungkin berlaku jika anda terlalu banyak berfikir:

Tekanan

Salah satu kesan buruk dari terlalu banyak berfikir adalah tekanan. Ini kerana otak menjadi sibuk memikirkan perkara-perkara yang tidak perlu berlebihan, sehingga tekanan psikologi menjadi lebih besar.

Akibatnya, sistem saraf pusat dalam badan akan menghantar isyarat ke kelenjar adrenal dan melepaskan sejumlah besar hormon stres. Gejala fizikal tekanan yang mungkin anda rasakan termasuk sakit kepala, loya, gangguan tumpuan, peningkatan degupan jantung, dan pernafasan yang cepat.

Gangguan mental atau gejala yang semakin teruk

Sekiranya anda mengalami tekanan dan teruskan terlalu banyak berfikir, risiko penyakit mental, seperti gangguan kecemasan, kemurungan, dan serangan panik akan lebih tinggi.

Pada orang yang sudah mempunyai penyakit mental, terlalu banyak memikirkan perkara yang tidak diperlukan boleh memburukkan lagi gejala. Ini boleh merumitkan rawatan dan mengurangkan kualiti hidup pesakit.

Meningkatkan risiko pelbagai penyakit lain

Melaporkan dari laman web Klinik Cleveland, risiko penyakit jantung dapat meningkat kerana tekanan yang berpanjangan, salah satunya mungkin dipicu oleh sikap terlalu banyak berfikir.

Selain itu, tekanan juga boleh mencetuskan tingkah laku kompulsif untuk menghilangkan tekanan. Ini boleh menyebabkan alkoholisme atau penggunaan dadah.

Daripada menghilangkan tekanan dan mengembalikan badan ke keadaan santai, tingkah laku kompulsif ini cenderung menjadikan tubuh dalam keadaan tertekan dan menyebabkan lebih banyak masalah kesihatan.

Lalu, bagaimana mengatasi? terlalu banyak berfikir?

Untuk mengatasi pemikiran berlebihan, langkah pertama adalah untuk mengetahui apa yang mencetuskannya. Kerana, sebilangan orang cenderung terlalu banyak berfikir pada masalah tertentu. Dengan mengetahui pencetusnya, anda akan lebih berwaspada untuk mengawal diri.

Cuba melepaskan pemikiran yang membuat anda cemas. Kuncinya adalah untuk terus memerhatikan dan menilai masalah, tetapi juga memikirkan jalan keluar untuk mengatasi masalah tersebut. Jangan hanya memikirkan masalahnya.

Kemudian, jangan memikirkan penyesalan apabila anda membuat keputusan yang salah. Namun, pelajari dari kesilapan ini agar tidak mengulanginya pada masa akan datang.

Recent Posts