6 Cara Menghilangkan Bau Kaki Buruk |

Anda pasti mahu kelihatan sempurna, dengan pakaian yang kemas dan kebersihan diri yang dijaga setiap hari. Namun, apa yang berlaku jika penampilan anda sudah sangat bagus, ternyata disertai dengan bau kaki yang tidak menyenangkan? Sudah tentu semua usaha anda untuk kelihatan menakjubkan sehingga merasa sia-sia. Nah, untuk mengelakkan ini, anda perlu mengetahui sebabnya dan bagaimana menghilangkan bau kaki yang tidak menyenangkan ini. Ayuh, lihat ulasannya!

Apa yang menyebabkan kaki berbau?

Dari segi perubatan, masalah bau kaki dikenali sebagai bromodosis.

bromodosis adalah keadaan di mana kaki anda mengeluarkan peluh yang berlebihan dan kaki menjadi lembap, mengakibatkan bau yang tidak menyenangkan. Ini benar terutamanya semasa memakai kasut,

Seperti telapak tangan, telapak kaki juga mempunyai kelenjar peluh yang berfungsi melembapkan kulit dan mengatur suhu badan, misalnya ketika cuaca panas atau anda bersenam.

Oleh kerana peluh terus dihasilkan oleh kelenjar peluh di kaki, pelbagai bakteria akan tumbuh untuk memecah sebatian organik dalam peluh.

Aktiviti ini akan menghasilkan bau yang tidak menyenangkan pada kaki.

Untuk mengetahui cara menghilangkan bau kaki, pertama anda perlu mengetahui punca di sebalik timbulnya bau busuk pada kaki.

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan kaki anda berpeluh berlebihan.

Secara amnya, masalah bau kaki timbul kerana peluh yang melekat pada stoking atau kasut tidak kering atau diganti lebih dari sehari.

Walau bagaimanapun, pada sesetengah orang, masalah bau kaki disebabkan oleh keadaan yang lebih serius. Berikut adalah beberapa penyebab kaki berbau:

1. Perubahan hormon

Pada manusia, perubahan hormon boleh menyebabkan pengeluaran peluh meningkat.

Ini kadang-kadang menyakitkan untuk menghilangkan bau kaki bagi sesetengah orang kerana perubahan hormon tidak dapat dielakkan.

Perubahan hormon boleh berlaku semasa akil baligh atau semasa kehamilan. Itulah sebabnya mengapa remaja, wanita hamil, dan pesakit terapi hormon lebih cenderung mengalami masalah bau kaki.

2. Hiperhidrosis

Menurut laman web NHS, hiperhidrosis adalah keadaan perubatan di mana seseorang berkeringat lebih banyak daripada biasanya.

Gangguan hiperhidrosis umumnya disebabkan oleh pelbagai gangguan neurologi atau metabolik. Hyperhidrosis juga boleh menyebabkan seseorang mengalami bau badan yang berlebihan.

3. Kutu air

Kutu air, juga dikenali sebagai kaki atlet, disebabkan oleh jangkitan kulat. Bukan hanya atlet, keadaan ini boleh menyerang sesiapa sahaja.

Kutu air biasanya dicirikan oleh gatal dan kulit kering dan retak di kaki. Anda juga mudah terdedah kepada pelbagai masalah kaki, termasuk bau kaki.

4. Tekanan

Tekanan akan menyebabkan pelbagai tindak balas yang berbeza dalam tubuh setiap orang. Terdapat gatal, sakit perut, jerawat, atau pening.

Namun, ada juga orang yang akan berpeluh berlebihan di tapak tangan dan kaki ketika berada dalam keadaan tertekan.

Ini kerana badan anda akan melepaskan hormon stres kortisol yang akan mencetuskan kelenjar peluh untuk terus mengeluarkan peluh.

Cara menghilangkan bau kaki yang tidak sedap

Setelah mengetahui pelbagai penyebab bau kaki, akan lebih mudah bagi anda untuk mengenal pasti punca keadaan yang anda alami.

Sekarang, inilah masanya untuk anda menerapkan cara menghilangkan bau kaki, baik ketika kaki anda telanjang atau memakai kasut.

Untuk mengatasi bau kaki yang tidak sedap, terdapat beberapa cara untuk mencuba sendiri di rumah, termasuk:

1. Sentiasa basuh kaki sehingga bersih

Langkah paling penting untuk menghilangkan bau kaki adalah mencuci kaki dengan bersih.

Basuh kaki anda dengan bersih setiap hari menggunakan sabun yang mengandungi sifat antibakteria dan antijamur.

Selepas itu, keringkan sehingga kaki anda, terutama di antara jari kaki, tidak terasa lembap. Kaki yang kering juga menghalang pertumbuhan kulat di antara jari kaki.

2. Rendam kaki di dalam air suam

Cara seterusnya untuk menghilangkan bau kaki adalah dengan merendam kaki anda dengan air suam.

Gunakan air suam yang dicampurkan dengan larutan garam selama 15-20 minit. Rendam kaki anda dalam larutan setiap hari.

Garam dapat membantu mengurangkan pengeluaran peluh pada kaki.

Anda boleh melakukan ini sebelum tidur supaya kaki anda berpeluang untuk "bernafas" sebelum memakai kasut atau kaus kaki anda semula.

3. Sapukan minyak pati

Anda juga dapat menghilangkan bau kaki dengan menggunakan minyak pati minyak pati.

Sapukan minyak pati, seperti aroma lavender, di kaki anda dan urut dengan lembut selama beberapa minit.

Selain memberikan aroma segar di kaki, lavender mengandungi bahan yang dapat membunuh bakteria yang menyebabkan bau kaki yang tidak sedap.

4. Mengelupas kaki

Mengelupas kulit kaki bertujuan untuk memastikan anggota badan ini bebas dari sel kulit mati dan kotoran yang terkumpul.

Gunakan scrub kaki khas dengan kandungan antibakteria, kemudian gosokkannya pada kaki sambil mengurut dengan ringan.

Lakukan kaedah ini secara teratur setiap kali anda mandi, pasti bau kaki anda enggan berlama-lama.

5. Tukar stoking setiap hari

Sekiranya anda berada di luar setiap hari, anda harus mengelakkan memakai stoking atau kasut yang sama selama dua hari berturut-turut.

Ini kerana peluh masih akan melekat dan mengandungi pelbagai bakteria yang menyebabkan masalah bau kaki.

Pastikan anda selalu memakai stoking dan kasut sehingga kering. Anda juga harus menukar stoking anda setiap hari.

Sebelum memakai kasut dan kaus kaki anda, anda boleh mencuba penyemburan pada deodoran atau antiperspirant yang biasanya digunakan untuk ketiak di kaki atau ditujukan khas untuk kaki.

6. Simpan kasut dengan baik

Setelah berjaya mencuba kaedah di atas untuk menghilangkan bau kaki, sudah tentu anda juga harus mengelakkan masalah ini berulang lagi di masa hadapan.

Cara yang boleh anda lakukan adalah menyimpan kasut dengan betul.

Simpan kasut di tempat dengan peredaran udara yang baik. Udara kasut anda dengan kerap, terutamanya jika anda memakainya sepanjang hari.

Masukkan beberapa bungkus Gel silika kecil pada setiap sepasang kasut semasa disimpan. Gel silika yang mengandungi silikon dioksida mampu menyerap kelembapan di dalam kasut dan menangkis bau busuk.

Itulah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan bau kaki. Oleh itu, anda akan menjadi lebih yakin dengan penampilan anda tanpa perlu risau akan bau kaki yang menjengkelkan.

Recent Posts