Manfaat Benih Nangka, dari Melancarkan Pencernaan hingga Mencegah Kanser

Nangka adalah salah satu sumber vitamin, mineral dan serat terbaik untuk badan. Walau bagaimanapun, manfaat kesihatan nangka tidak terhad kepada daging buahnya. Tidak banyak yang diketahui, biji nangka juga mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan anda.

Pelbagai kebaikan memakan biji nangka

Seratus gram nangka mengandungi 157 kalori, 2.8 gram protein, 38 gram karbohidrat, 2.5 gram lemak, dan 1 gram lemak. Nangka juga mengandungi pelbagai vitamin dan mineral dalam jumlah yang berbeza-beza.

Tetapi, adakah anda tahu? Sebilangan nutrien dalam biji nangka sebenarnya lebih banyak daripada dagingnya. Biji nangka bahkan diketahui mengandungi antioksidan.

Pelbagai nutrien ini menjadikan biji nangka mempunyai sifat berikut:

1. Menurunkan kolesterol

Kajian haiwan menunjukkan bahawa biji nangka berpotensi menurunkan kolesterol LDL dan meningkatkan kolesterol HDL. LDL ( lipoprotein berketumpatan rendah ) adalah kolesterol 'buruk' yang menyebabkan penumpukan plak pada saluran darah.

Sementara itu, HDL ( lipoprotein berketumpatan tinggi ) adalah kolesterol 'baik' yang dapat mencegah pembentukan plak kolesterol. Mengkonsumsi biji nangka akan memberikan manfaat yang besar untuk keseimbangan tahap kolesterol anda.

2. Menjaga kesihatan pencernaan

Seratus gram biji nangka rebus mengandungi sebanyak 1.5 gram serat. Bukan hanya itu, biji nangka juga mengandungi banyak prebiotik. Prebiotik adalah sebatian yang meningkatkan pertumbuhan dan aktiviti bakteria baik di saluran pencernaan.

Kandungan serat dan prebiotik dalam biji nangka mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan pencernaan. Ini termasuk meningkatkan pencernaan, mencegah sembelit, dan mengurangkan risiko barah usus besar.

3. Menurunkan risiko barah

Biji nangka mengandungi sebatian antioksidan dalam bentuk flavonoid, saponin, dan tanin. Sebatian ini mampu melindungi sel tubuh dari radikal bebas. Radikal bebas adalah molekul yang dapat merosakkan sel dan mencetuskan pertumbuhan sel barah.

Sebatian antioksidan dalam biji nangka juga mempunyai manfaat mencegah pembentukan saluran darah di sekitar sel barah. Tanpa saluran darah yang mencukupi, sel barah tidak akan mendapat bekalan darah dan nutrien untuk berkembang.

4. Mencegah jangkitan bakteria

Beberapa kajian mendapati adanya sebatian antibakteria pada biji nangka. Sebilangan besar sebatian ini terdapat di permukaan biji nangka dan telah lama digunakan sebagai ubat cirit-birit semula jadi.

Sebatian antibakteria dalam biji nangka cukup berkesan melawan bakteria E coli yang sering menjadi penyebab masalah pencernaan. Berkat manfaat ini, biji nangka berpotensi menjadi ubat semula jadi untuk penyakit yang ditularkan melalui makanan yang tercemar.

5. Menggalakkan pertumbuhan rambut

Biji nangka kaya dengan protein, zat besi, dan vitamin A, yang penting untuk pertumbuhan rambut. Protein dalam biji nangka diperlukan untuk membuat helai rambut yang kuat. Vitamin A melindungi rambut daripada rapuh.

Sementara itu, zat besi berguna untuk meningkatkan aliran darah ke kulit kepala. Darah akan membawa pelbagai nutrien yang diperlukan untuk menjaga rambut kuat, sihat, dan tumbuh tebal.

Buah mengandungi pelbagai nutrien yang bermanfaat untuk tubuh. Namun, khasiat buah tidak hanya berasal dari bahagian daging yang biasa dimakan.

Biji buah seperti nangka misalnya, sebenarnya sangat kaya dengan protein, vitamin, mineral, hingga sebatian antioksidan yang melawan barah. Daripada merasa canggung, memakan biji nangka sebenarnya akan memberikan faedah yang mungkin tidak pernah anda bayangkan.

Sumber gambar: Invers.com

Recent Posts