Kenali FoMO, bimbang terlalu banyak jika anda terlepas maklumat di media sosial

Takut hilang (FoMO), adalah keadaan di mana seseorang takut untuk mengatakan tidak kemas kini , tidak slang, dan takut terlepas berita yang disebarkan secara meluas. FoMO adalah ketakutan dan kebimbangan yang boleh menyebabkan kesan sampingan fizikal dan psikologi. Ayuh, cari tahu apa itu FoMO dan apa kesannya terhadap kesihatan mental dan badan.

FMO adalah….

Takut hilang yang biasanya disingkat FoMO, adalah sejenis kegelisahan yang biasa dirasakan oleh Generasi Y, alias milenium, iaitu yang lahir dari tahun 1981 hingga 1996. Keadaan ini semakin berleluasa ketika Instagram, Twitter, Facebook, Snapchat, Path, dan sosial lain media telah menjadi bahagian penting dalam kehidupan seharian mereka.

Setiap hari, dari bangun tidur hingga tidur kembali, orang berbondong-bondong melayani atau berusaha menjadi yang pertama kemas kini maklumat tertentu. Sementara itu, orang yang mempunyai FoMO adalah orang yang paling mudah cemas, tidak selesa, dan bimbang jika mereka terlepas maklumat di media sosial.

Menurut Jabatan Psikologi, Sekolah Sains Sosial, Universiti Nottingham Trent, di UK, FoMO adalah keadaan yang boleh menyebabkan orang bertindak di luar media sosial. Selain takut kehilangan berita di media sosial, mereka juga kadang-kadang sengaja menyiarkan gambar, tulisan, atau bahkan mempromosikan diri mereka yang tidak semestinya jujur ​​hanya untuk dilihat. kemas kini. Ironinya, ini dapat dilihat sebagai mencari sensasi dan kebahagiaan mereka di media sosial palsu.

Apa yang akan berlaku sekiranya anda mengalami FOMO?

Ketakutan yang ditimbulkan oleh media sosial boleh memberi kesan negatif yang nyata. Antara lain, ia memberi kesan negatif terhadap mental, fizikal, dan kehidupan mereka. Cemas kerana anda tidak boleh kemas kini di media sosial dari masa ke masa boleh menjadi bumerang. Cuba bayangkan jika suatu hari orang yang mengalami kegelisahan seperti ini tidak mempunyai akses internet dan elektrik atau ketika mereka lupa membawanya WL.

Perlu diingat, kegelisahan adalah sesuatu yang boleh mencetuskan tekanan dan kemurungan berlebihan pada seseorang. Menurut satu kajian, kegelisahan dapat mengganggu pengeluaran hormon penting tubuh seperti serotonin dan adrenalin. Kesukaran tidur, tidak ada selera makan, sakit kepala, dan mood Kekacauan boleh timbul apabila hormon dalam badan anda tidak seimbang.

Apabila anda merasa cemas, badan anda cenderung mengeluarkan loya. Ini berlaku apabila usus anda menghantar isyarat ke otak anda bahawa badan anda berada dalam keadaan terancam. Tidak jarang, akhirnya badan akan bertindak balas dengan menimbulkan rasa mual.

Seperti yang dilaporkan The Nottingham Post di Science Direct, FoMO adalah keadaan yang boleh merosakkan hubungan sosial anda. Ya, kekerapan kemas kini di media sosial boleh menyebabkan perkara negatif. Contohnya, jika rakan meminta anda keluar bermain, maka anda mengatakan tidak. Namun, tanpa sedar anda pergi bersama rakan anda yang lain semasa kemas kini dia di media sosial. Ini boleh membuat rakan anda yang sebelumnya mengundang anda akan merasa dikhianati. Pada akhirnya, tanpa menyedari hubungan sosial anda dengan rakan anda mungkin kurang baik.

Anda boleh menggunakan media sosial, tetapi jangan keterlaluan

Walaupun FoMO adalah fenomena yang membahayakan kesihatan mental, fizikal dan sosial anda, ini tidak bermaksud anda tidak boleh menggunakan media sosial sama sekali. Anda boleh menggunakan media sosial, tetapi dengan had yang munasabah.

Sebaliknya, hadkan penggunaan media sosial anda sebanding dengan aktiviti anda. Tidak semestinya semua perkara dalam hidup anda jawatan juga. Juga, cuba jangan membandingkan kehidupan anda dengan kehidupan orang lain di media sosial. Kerana sebenarnya apa yang dipaparkan di media sosial bukanlah yang sebenarnya berlaku.

Recent Posts