6 pilihan buah-buahan untuk bayi yang baik untuk penggunaan harian

Bayi masih dalam peringkat pembelajaran sehingga kemudian mereka dapat makan dengan lancar. Tetapi masalahnya adalah, bukan hanya makanan yang dapat diberikan kepada si kecil anda. Sebabnya, mereka masih sukar untuk menelan dan mencerna makanan yang sukar. Buah-buahan boleh menjadi satu jawapan sebagai pengambilan nutrisi harian bayi. Jadi, apakah beberapa pilihan buah yang baik untuk diberikan kepada bayi?

Mengapa buah baik untuk bayi?

Penyusuan susu ibu secara eksklusif adalah sumber pemakanan terbaik untuk bayi sehingga mereka mencapai usia enam bulan. Tetapi selepas enam bulan, anda perlahan-lahan harus mula memperkenalkan makanan pejal atau makanan pelengkap (MPASI).

Terutama apabila bayi telah menunjukkan tanda-tanda bersedia untuk makan makanan padat, yang bermaksud bahawa dia sudah bersedia untuk mulai belajar makan.

Untuk menunjang pertumbuhan dan perkembangan mereka sejak dini dan juga untuk memenuhi keperluan pemakanan bayi, makanan yang diberikan kepada bayi mestilah terdiri dari berbagai nutrien.

Selain pengambilan protein untuk bayi, karbohidrat untuk bayi, dan lemak untuk bayi, nutrien lain yang tidak kurang pentingnya untuk bayi adalah serat, mineral, dan vitamin untuk bayi.

Anda dapat membantu memenuhi keperluan vitamin, mineral, dan serat bayi pada masa yang sama dengan memberinya pelbagai jenis buah.

Yap! Buah murni senang dihidangkan, kaya dengan nutrien, juga mempunyai rasa yang enak.

Menariknya, tekstur buah yang lembut dan lembut dapat membantu bayi belajar makan, mencengkam makanan sendiri, dan belajar mengunyah.

Sebenarnya, melancarkan dari laman Better Health Channel, pengambilan buah-buahan dapat membantu mengurangkan risiko terkena pelbagai penyakit.

Ini kerana kandungan vitamin dan mineral yang terdapat dalam buah membantu menguatkan sistem imun atau sistem imun badan.

Bukan hanya itu, kandungan serat yang tinggi dalam buah-buahan juga melancarkan sistem pencernaan untuk mencegah sembelit pada bayi.

Banyak pilihan buah untuk bayi

Melihat faedah yang baik untuk bayi, tentu saja menyediakan buah sebagai salah satu makanan harian anak-anak adalah pilihan yang tepat dan baik.

Nah, untuk membantu anda memilih buah untuk bayi anda dan pada masa yang sama membuatnya tidak bosan, berikut adalah beberapa buah yang baik dan boleh menjadi pilihan:

1. Epal

Epal mengandungi banyak nutrien seperti kalium, fosforus, kalsium, magnesium, vitamin A, dan vitamin C dan mineral lain yang sangat baik untuk pertumbuhan anak-anak.

Epal bukan sahaja mudah dicerna, tetapi juga tidak menyebabkan alahan pada si kecil anda. Anda boleh memberi epal kepada si kecil pada bulan keenam ketika mereka mula belajar makan makanan pelengkap (MPASI).

Menurut Data Komposisi Makanan Indonesia dari Kementerian Kesehatan Indonesia, dalam 100 gram (gr) epal terdapat 58 kalori (kal) tenaga, 14.9 gram karbohidrat, 0.3 gram protein, dan 0.4 gram lemak.

Terdapat juga 2.6 gram serat, 6 miligram (mg) kalsium, 0.3 mg zat besi, 130 mg kalium, dan 5 mg vitamin C dalam epal.

Petua untuk memproses epal:

 1. Sediakan sebiji epal yang telah dikupas.
 2. Potong epal menjadi kepingan kecil dan letakkan di dalam bekas tahan panas.
 3. Kukus kepingan epal ke dalam periuk selama kira-kira 3 minit.
 4. Setelah dikukus, tumbuk epal dengan garpu atau pengisar.
 5. Anda juga boleh menambah kayu manis untuk menambah rasa.

2. Pisang

Anda sebenarnya dapat memperkenalkan faedah pisang bermula dari usia anak kecil anda empat bulan. Walau bagaimanapun, idealnya usia yang disyorkan untuk memulakan makanan pejal adalah enam bulan.

Pisang adalah buah yang baik untuk bayi dan sering dijadikan makanan pelengkap susu ibu. Sebabnya, buah ini mempunyai tekstur yang lembut dan halus, jadi tidak menyukarkan si kecil anda untuk menghaluskan atau mencernanya.

Selain itu, pisang mudah didapati dengan harga yang agak murah. Anda boleh memilih pisang Ambon, pisang emas, atau pisang susu.

Yang paling penting, pilih pisang yang sudah masak jika anda akan memberikannya kepada bayi.

Petua memproses bubur pisang:

 1. Kupas dan potong pisang menjadi kepingan kecil.
 2. Masukkan susu ibu atau susu formula.
 3. Kemudian tumbuk dengan garpu, atau haluskan dalam pengisar.
 4. Bubur pisang siap dihidangkan.
 5. Anda boleh memberikannya terus kepada anak kecil anda dengan mengikisnya dengan sudu.

3. Alpukat

Buah lain yang baik dan disyorkan untuk bayi adalah alpukat. Alpukat adalah sumber lemak tak jenuh dan vitamin E.

Selain itu, alpukat mempunyai tekstur yang lembut dan mempunyai rasa yang enak sehingga sesuai digunakan sebagai makanan pelengkap susu ibu.

Dalam 100 gram alpukat terdapat 85 kalori tenaga, 7.7 gram karbohidrat, 0.9 gram protein, dan 6.5 gram lemak. Bagi vitamin dan mineral, ia terdiri daripada 10 mg kalsium, 0,9 mg zat besi, 278 mg kalium, dan 13 mg vitamin C.

Petua untuk memproses alpukat:

 1. Sediakan alpukat separuh masak.
 2. Kupas kulitnya dan ambil daging buahnya.
 3. Hancurkan daging menggunakan garpu atau pengisar.
 4. Anda juga boleh menambah pisang, susu, atau buah lain untuk memberikan sedikit rasa.

4. Kiwi

Buah kiwi kaya dengan serat dan vitamin A dan C. Namun, sifatnya yang berasid kadang-kadang boleh menyebabkan ruam lampin atau ruam mulut pada bayi.

Oleh itu, berhati-hati untuk melihat tanda-tanda alergi semasa anda memberikannya kepada bayi anda untuk pertama kalinya.

Kandungan nutrien yang terdapat dalam buah kiwi termasuk 42.1 kalori tenaga, 10.1 gram karbohidrat, 2.1 gram serat, 215 mg kalium, 23.5 mg kalsium, dan 64 mg vitamin C.

Petua memproses kiwi:

 1. Kupas buah kiwi dan potong kecil.
 2. Sucikan kepingan dengan garpu, pengisar, atau pemproses makanan.
 3. Pulpa buah kiwi siap dihidangkan.

5. betik

Manfaat betik selain manis dan enak juga kaya akan folat, serat, dan vitamin A, C dan E. Kandungan serat dan enzim papin yang terdapat dalam pepaya sangat baik dan baik untuk pencernaan bayi.

Itulah sebabnya mengapa banyak orang menggunakan betik sebagai ubat semula jadi untuk mengatasi masalah sembelit.

Setiap kali anda memberikan 100 gram betik, bayi anda akan mendapat 46 kalori pengambilan tenaga, 12.2 gram karbohidrat, 0.5 gram protein, 0.1 gram lemak, dan 1.6 gram serat.

Selain itu, kandungan vitamin dan mineral dalam pepaya termasuk 23 mg kalsium, 1,7 mg zat besi, 221 mg kalium, dan 78 mg vitamin C.

Petua memproses betik:

 1. Sediakan betik masak yang berwarna kuning dan oren gelap, dan pastikan ia bebas dari noda.
 2. Basuh betik dengan campuran air dan cuka untuk menghilangkan bakteria.
 3. Bilas di bawah air dan keringkan.
 4. Kupas kulitnya dan potong betik menjadi dua, jangan lupa mengeluarkan bijinya.
 5. Basuh betik sekali lagi untuk mengeluarkan biji yang tinggal.
 6. Potong betik menjadi kepingan kecil dan haluskan.
 7. Bubur betik siap dihidangkan.

6. Jambu batu

Salah satu kelebihan jambu biji termasuk banyak vitamin C. Itulah sebabnya jambu batu sering diandalkan untuk membantu meningkatkan sistem imun.

Serat makanan dalam buah yang satu ini juga dapat membantu meningkatkan sistem pencernaan bayi. Sama seperti pelbagai jenis buah untuk yang lain, biji herba juga mengandungi banyak nutrien.

Dalam 100 gram jambu biji terdapat 49 kalori tenaga, 12.2 gram karbohidrat, 0.9 gram protein, 0.3 gram lemak, hingga 2.4 gram serat. Bukan itu sahaja, jambu biji juga kaya dengan 14 mg kalsium, 1,1 mg zat besi, 52,8 mg kalium, dan 87 mg vitamin C.

Petua memproses jambu biji:

 1. Potong jambu biji menjadi dua bahagian.
 2. Keluarkan biji menggunakan sudu.
 3. Potong jambu biji menjadi kepingan kecil dan kukus selama beberapa minit.
 4. Puree dalam pengisar.
 5. Masukkan air untuk mendapatkan tekstur yang diingini.

Cara membuat persiapan buah untuk bayi

Menawarkan buah kepada bayi sebenarnya sama dengan memperkenalkan pelbagai makanan baru yang lain. Kadang kala, si kecil akan segera menyukainya, jadi anda tidak perlu dipujuk berkali-kali untuk merasakan buahnya.

Sementara itu, pada waktu lain, ada jenis buah tertentu yang mungkin tidak disukai oleh bayi sehingga membuatnya enggan mencuba lagi.

Apabila bayi sukar dimakan dan menolak buah yang anda sajikan, anda tidak boleh segera menyerah. Ini bertujuan untuk mengelakkan berlakunya masalah pemakanan pada bayi.

Daripada berhenti memberikan buahnya, anda masih boleh mencuba memberikannya beberapa kali lagi untuk memastikan si kecil anda tidak menyukainya.

Berdasarkan Panduan Diet Kanak-kanak diterbitkan oleh Fakulti Perubatan, Universitas Indonesia, memperkenalkan makanan baru kepada bayi tidak cukup hanya 1-2 kali.

Biasanya, diperlukan sekitar 10-15 kali untuk menyimpulkan bahawa bayi tidak mahu atau tidak suka memakan makanan ini, termasuk buah.

Supaya bayi lebih bersemangat mencuba pelbagai jenis buah, anda boleh kreatif membuat pelbagai hidangan buah.

Berikut adalah beberapa cara untuk mempersembahkan buah dengan cara yang lebih menarik dan baik untuk bayi:

 • Beri bijirin dengan potongan buah tambahan.
 • Beri penkek yang dicampurkan dengan buah.
 • Beri salad buah dengan yogurt tambahan.

Bagi bayi yang berumur kurang dari 12 bulan atau 1 tahun, pemberian jus buah kepada bayi tidak dibenarkan.

Bayi hanya boleh minum jus ketika berumur lebih dari 12 bulan. Tetapi untuk sekeping buah, anda boleh menyajikan hanya satu buah atau mencampurkan beberapa jenis buah yang baru dicuba dengan kegemaran si kecil anda.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found