Cara Mencegah dan Menurunkan Risiko Kanser Payudara

Kementerian Kesihatan menyatakan bahawa barah payudara adalah jenis barah yang paling biasa terjadi pada wanita di Indonesia. Angka kematian pada wanita akibat barah payudara juga tinggi, dengan rata-rata 17 kematian setiap 100,000 penduduk. Itulah sebabnya mengapa pemerintah memberi penekanan besar pada usaha pengesanan awal sebagai bentuk pencegahan barah payudara. Jadi, apakah kaedah yang boleh dilakukan untuk mencegah barah payudara?

Cara mencegah barah payudara

Mencegah barah payudara tidak dapat dilakukan seketika, hanya dengan satu cara. Terdapat pelbagai usaha yang perlu anda lalui untuk mengelakkan penyakit mematikan ini. Sebilangan besar kaedah ini adalah perubahan gaya hidup.

Perubahan gaya hidup ini perlu dilakukan untuk sesiapa sahaja, terutama bagi anda yang mempunyai faktor risiko barah payudara. Walaupun bagi anda yang menghidap barah payudara, kaedah ini perlu diteruskan untuk meningkatkan kualiti dan jangka hayat dan membantu menjaga keadaan anda tetap sihat semasa rawatan barah payudara.

Berikut adalah beberapa perubahan gaya hidup atau gaya hidup dan usaha lain yang perlu anda lalui untuk mengelakkan barah payudara:

1. Makan makanan berkhasiat yang seimbang

Diet yang sihat adalah salah satu cara penting untuk mencegah barah payudara. Sebabnya, banyak pakar kesihatan percaya ada beberapa makanan yang menyebabkan barah payudara. Makanan ini umumnya mengandungi kandungan tidak sihat untuk tubuh, seperti gula tinggi, lemak buruk, atau bahan lain yang berbahaya apabila dikonsumsi secara berlebihan.

Sebaliknya, makan makanan sihat dengan pemakanan seimbang secara berkala, seperti sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, dan pelbagai makanan barah payudara yang lain. Pilih makanan dengan kandungan serat tinggi, lemak baik, protein yang mempunyai kadar lemak tepu rendah, dan sumber karbohidrat yang sihat.

Namun, penting untuk diingat bahawa makan makanan atau minuman yang sihat sahaja tidak terbukti dapat mencegah barah payudara secara langsung. Anda perlu melakukan cara lain untuk mencegah barah payudara agar lebih optimum.

2. Elakkan minum alkohol

Semakin kerap anda minum alkohol, semakin besar kemungkinan anda menghidap barah payudara. Dilaporkan dari Breastcancer.org, remaja perempuan berusia antara 9-15 tahun yang minum 3-5 minuman beralkohol seminggu tiga kali lebih mungkin menghidap barah payudara.

Alkohol mencetuskan barah payudara dengan meningkatkan kadar estrogen dan menyebabkan kerosakan DNA dalam badan.

Melihat fakta ini, salah satu cara untuk mencegah barah payudara dari usia dini adalah dengan tidak terbiasa dengan minuman beralkohol. Walau bagaimanapun, jika anda sudah meminumnya, anda harus mengehadkan pengambilan alkohol kepada dua minuman seminggu sahaja.

Anda boleh mengganti minuman beralkohol ini dengan jenis minuman lain yang serupa, seperti mocktail yang sama dengan koktel, tetapi tanpa alkohol, atau minuman lain.

3. Melakukan senaman secara berkala

Senaman dapat membantu mengekalkan berat badan yang ideal. Berat badan berlebihan atau gemuk boleh meningkatkan risiko barah payudara.

Oleh itu, cara lain untuk mencegah barah payudara adalah dengan melakukan senaman secara teratur sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Anda boleh melakukan sukan yang anda suka, seperti berjoging , senaman aerobik, berbasikal, atau berenang.

Bagi anda yang pernah menghidap barah payudara, senaman juga harus dilakukan. Latihan dapat membantu mengurangkan kesan sampingan ubat-ubatan, komplikasi dari rawatan, risiko kambuh barah, tekanan atau kemurungan, dan meningkatkan mood.

Lakukan senaman selama 30 minit setiap hari dan pilih senaman ringan untuk orang yang menghidap barah payudara, seperti berjalan, berenang, yoga, tai chi, atau latihan kekuatan. Jangan memaksa diri semasa bersenam dan berhenti jika anda merasa sakit semasa bersenam.

Walau bagaimanapun, yang paling penting, berunding terlebih dahulu dengan doktor anda mengenai senaman yang betul mengikut keadaan anda.

4. Mengekalkan berat badan yang ideal

Berat badan berlebihan atau gemuk boleh meningkatkan risiko anda terkena barah payudara, terutama pada wanita tua atau wanita pascamenopause. Sebabnya, lemak yang terkumpul di dalam badan dapat meningkatkan kadar hormon estrogen, yang boleh menjadi penyebab barah payudara.

Oleh itu, anda harus mengekalkan berat badan yang ideal sebagai usaha mencegah barah payudara. Cara mengekalkan berat badan yang ideal adalah dengan melakukan senaman secara teratur dan makan makanan berkhasiat seimbang seperti yang dijelaskan di atas.

5. Berhenti merokok

Merokok terbukti meningkatkan risiko pelbagai penyakit, termasuk barah. Salah satu barah yang boleh disebabkan oleh merokok adalah barah payudara, terutama pada wanita muda atau pramenopause.

Oleh itu, anda harus mengelakkan merokok untuk mencegah barah payudara. Sekiranya anda sudah merokok, anda harus berhenti bermula sekarang. Anda juga perlu mengelakkan daripada terdedah kepada asap rokok walaupun anda tidak merokok. Sebabnya, risiko barah payudara juga terus muncul pada "perokok pasif", terutama pada wanita pascamenopause.

Bagi pesakit barah payudara, merokok dapat meningkatkan kemungkinan komplikasi dari rawatan. Oleh itu, cubalah berhenti merokok secara perlahan dan mulakan dengan mengurangkan jumlah rokok yang dihisap setiap hari.

6. Penyusuan susu ibu setelah melahirkan

Bagi wanita yang baru melahirkan, penyusuan susu ibu secara langsung bukan sahaja bermanfaat untuk bayi. Walau bagaimanapun, penyusuan susu ibu selama setahun atau lebih juga dapat mencegah barah payudara pada anda.

Sebabnya, semasa menyusu, perubahan hormon berlaku yang melambatkan haid. Oleh itu, hormon estrogen anda akan tetap stabil. Kadar estrogen yang berlebihan dapat meningkatkan risiko pertumbuhan sel barah di payudara.

7. Mengehadkan dos dan tempoh terapi hormon

Terapi hormon kombinasi berterusan selama lebih dari tiga tahun didapati meningkatkan risiko barah payudara. Oleh itu, terapi hormon pascamenopause tidak boleh dijalankan dalam jangka masa panjang. Tempoh pemberian ubat harus dihadkan sesingkat mungkin atau menggunakan dos yang rendah.

Sekiranya anda mengambil ubat hormon untuk gejala menopaus, tanyakan kepada doktor anda tentang alternatif. Sebabnya, faedah terapi hormon selepas menopaus selalunya lebih kecil daripada risikonya.

8. Mengelakkan pil kawalan kelahiran dalam keadaan tertentu

Menggunakan pil kawalan kelahiran, terutama jika anda berusia lebih dari 35 tahun, dapat meningkatkan risiko anda terkena barah payudara. Risiko ini akan hilang apabila anda berhenti menggunakan pil kawalan kelahiran.

Oleh itu, jika anda mempunyai sejarah keluarga menghidap barah payudara, anda harus memilih kaedah kontraseptif lain atau berjumpa dengan doktor anda untuk kaedah yang betul untuk mencegah kehamilan.

9. Cukup rehat

Rehat yang mencukupi tidak mencegah barah payudara, tetapi dapat meningkatkan kecergasan badan yang secara tidak langsung dapat menghindari pelbagai risiko penyakit.

Bagi penghidap barah payudara, rehat yang mencukupi dapat membantu proses pemulihan dari rawatan. Cuba tidur selama 7-8 jam setiap malam untuk mendapatkan faedah ini.

10. Mengurangkan tekanan

Sama seperti mendapat rehat yang cukup, mengurangkan tekanan juga secara tidak langsung dapat mencegah barah payudara. Namun, tekanan boleh memburukkan kesihatan, termasuk bagi anda yang sudah menghidap barah payudara.

Oleh itu, anda harus mengurangkan tekanan dengan cara yang sihat, seperti senaman, meditasi, atau perkara lain. Dengan mengurangkan tekanan, pesakit barah payudara dapat meningkatkan kualiti hidup dan mencegah keadaan anda menjadi lebih teruk. Selain itu, mengurangkan tekanan juga dapat meredakan kesan sampingan ubat dan gejala yang anda alami.

11. Lakukan pengesanan awal secara berkala

Selain menerapkan kaedah di atas, anda juga perlu melakukan pengesanan awal kanser payudara untuk mencegah penyakit ini. Pengesanan awal sangat penting, terutama bagi anda yang mempunyai sejarah keluarga menghidap barah payudara.

Terdapat dua kaedah pengesanan awal sebagai cara mencegah barah payudara yang dikutip dari WHO, iaitu:

  • Lakukan diagnosis awal pada wanita yang merasakan gejala awal barah payudara dan lakukan rawatan seawal mungkin.
  • Pemeriksaan saringan atau barah payudara pada wanita yang tidak merasakan sebarang gejala, bertujuan untuk mengenal pasti individu yang menghidap barah.

Adapun cara melakukan pengesanan awal untuk mencegah barah payudara, yaitu:

  • Pemeriksaan payudara sendiri (BSE)

Anda boleh memeriksa payudara anda sendiri di rumah dengan teknik BSE. Teknik ini dilakukan dengan meraba kawasan payudara sama ada terdapat benjolan di payudara atau tidak. Periksa juga perubahan lain pada payudara anda.

  • Pemeriksaan payudara klinikal (SADANIS)

Sekiranya terdapat kelainan pada payudara anda, anda harus segera melakukan pemeriksaan payudara secara klinikal di doktor. Sekiranya kelainan itu berkaitan dengan barah, anda boleh mencegah penyakit ini menjadi semakin teruk dengan rawatan seawal mungkin.

  • Mamografi

Mamografi adalah pemeriksaan yang dilakukan untuk melihat apakah terdapat masalah pada payudara, walaupun gejala belum muncul. Mamografi boleh dilakukan setiap tahun. Tanyakan lebih lanjut kepada doktor anda bilakah masa yang tepat untuk anda melakukan cara ini untuk mencegah barah payudara.

Anda mungkin juga memerlukan pemeriksaan lain untuk mengesan barah payudara lebih awal, seperti ultrasound payudara. Berunding dengan doktor anda mengenai ujian yang tepat sebagai usaha mencegah barah payudara untuk anda.

12. Lakukan rawatan khas sekiranya anda mempunyai risiko tinggi

Sekiranya anda berisiko tinggi mendapat barah payudara, anda boleh mengambil rawatan khas sebagai cara untuk mencegah barah payudara. Rujuk doktor anda sama ada anda perlu menjalani rawatan ini untuk mengelakkan barah payudara.

Adapun beberapa rawatan yang mungkin dilakukan untuk mencegah barah payudara, yaitu:

  • Ubat untuk mengurangkan risiko barah payudara, seperti raloxifene dan tamoxifen, yang dapat menyekat tindakan estrogen pada tisu payudara. Raloxifen umumnya diberikan kepada wanita yang telah melewati menopaus, sementara tamoxifen diberikan kepada wanita yang sedang atau belum mengalami menopaus.
  • Mastektomi. Selain merawat, prosedur pembedahan ini juga dapat dilakukan untuk mencegah barah payudara, terutama pada wanita yang berisiko tinggi terkena penyakit ini. Prosedur ini juga dikenali sebagai mastektomi profilaksis.

Anda perlu melakukan pelbagai kaedah pencegahan di atas secara teratur dan teratur agar kaedah tersebut dapat lebih berkesan dalam mencegah barah payudara. Walau bagaimanapun, dalam beberapa usaha pencegahan, seperti pengesanan dan rawatan awal, anda perlu berjumpa doktor untuk menjalaninya. Ini termasuk seberapa kerap anda perlu menjalani ujian saringan untuk barah payudara atau rawatan khas untuk mengurangkan risiko anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found