3 Manfaat Utama Gula Coklat yang Sihat |

Selain berguna sebagai ramuan dalam hidangan tradisional dengan rasa manis, dikatakan bahawa makan gula Jawa juga dapat menjadikan tubuh lebih bertenaga. Benarkah? Baiklah, anda pertama kali membaca penjelasan mengenai faedah gula merah.

Asal dan faedah gula perang

Gula perang adalah gula yang terbuat dari pokok palma dengan warna kekuningan atau coklat dan mempunyai rasa manis khas dari getah kelapa.

Bahan makanan ini juga dikenali sebagai gula Jawa kerana kebanyakannya dibuat oleh tukang yang kebanyakannya berasal dari pulau Jawa. Terdapat pelbagai bentuk, ada yang seperti separa bulatan, cangkang, atau tiub seperti yang sering anda lihat.

Gula ini dibuat dari sejenis pokok palma (dalam bahasa Inggeris disebut). Pokok kelapa sawit ) yang ditoreh untuk getahnya dari tunas bunga kelapa.

Setelah getah diperoleh, cecair dimasak hingga pekat dan kemudian dibentuk menjadi tempurung kelapa atau acuan bulat kecil.

Gula Jawa dikenal sebagai pengganti gula semula jadi kerana pemprosesannya yang masih dibuat secara tradisional, terutama di Indonesia, tanpa campuran bahan kimia di dalamnya.

Nutrien yang terdapat dalam gula perang

Gula jawa tidak boleh menjadi sumber nutrien utama bagi tubuh. Walaupun begitu, dibandingkan dengan pemanis lain, gula Jawa tidak kurang sihat dan bermanfaat daripada pemanis lain. Contohnya, jika dibandingkan dengan gula pasir.

Manfaat gula perang diperoleh dari kandungan vitamin C, kalium, fosfor, magnesium, kalsium, dan zat besi di dalamnya.

Selain itu, gula Jawa juga mengandungi sejumlah zat yang tidak kalah pentingnya, seperti fitonutrien seperti polifenol, flavonoid dan antosianin.

Apakah faedah gula merah?

Pelbagai nutrien yang terdapat dalam gula Jawa tentunya dapat memberi anda sejumlah manfaat kesihatan. Berikut adalah senarai faedahnya.

1. Menjadikan badan lebih bertenaga

Gula sendiri dikenali sebagai sumber tenaga untuk badan. Terutama semasa anda melakukan aktiviti fizikal yang kuat, gula boleh menjadi sumber tenaga utama.

Semasa proses pencernaan, gula seperti sukrosa dan glukosa dalam gula merah akan dipecah menjadi gula sederhana. Kemudian, gula mengalir melalui aliran darah ke semua sel badan.

Di situlah gula akan ditukar menjadi tenaga dan membantu pembentukan protein atau disimpan untuk digunakan setiap kali tubuh memerlukannya.

2. Meningkatkan imuniti

Anda boleh mendapat faedah ini kerana kandungan fitonutriennya. Fitonutrien adalah komponen yang terdapat dalam banyak sayur-sayuran dan juga berfungsi sebagai pewarna.

Bertindak sebagai antioksidan, fitonutrien dalam gula merah dapat melindungi tubuh dari bahaya radikal bebas dan karsinogen dengan meningkatkan enzim lain yang juga berfungsi seperti antioksidan.

Selain itu, fitonutrien juga berpotensi untuk mencegah barah melalui pembaikan DNA yang akan memberi kesan pada pengembangan sel barah.

3. Membantu mengekalkan tahap gula dalam darah

Setiap pemanis yang diserap oleh badan mesti mempunyai indeks glisemik. Indeks glisemik adalah skala untuk mengukur seberapa cepat karbohidrat yang anda makan meningkatkan glukosa dalam darah anda.

Makanan dengan indeks glisemik tinggi akan memberi kesan yang lebih besar dalam meningkatkan gula darah anda. Julat skala yang digunakan untuk mengukur indeks glisemik adalah 1 - 100.

Indeks di bawah 55 dianggap tidak banyak mempengaruhi gula darah badan, tetapi jika lebih tinggi, ia mungkin lebih tidak sihat. Sementara itu, gula kelapa coklat atau gula Jawa mempunyai indeks glisemik rendah iaitu 35.

Ini tentunya merupakan berita baik bagi anda yang menjaga kadar gula dalam darah. Gula perang boleh menjadi alternatif ketika anda ingin makan makanan manis.

Namun, ingat bahawa gula merah masih seperti gula yang boleh meningkatkan risiko peningkatan gula darah. Jadi, amalkan makanan ini dengan bijak.

Recent Posts