Perlukah Saya Menggunakan Sabun Feminin untuk Membersihkan Faraj?

Anggapan bahawa vagina mesti berbau harum membuatkan ramai wanita berminat menggunakan sabun feminin. Belum lagi banyak pilihan produk sabun dengan pelbagai wangian yang menggoda. Namun, adakah benar-benar perlu menggunakan sabun khas untuk membersihkan vagina?

Sekiranya saya menggunakan sabun feminin?

Sabun feminin didakwa mampu membersihkan dan mencium bau faraj, dan menghilangkan keputihan.

Namun, menurut halaman Mayo Clinic, sabun feminin tidak diperlukan untuk membersihkan faraj. Kenapa?

Faraj sebenarnya dapat membersihkan dan melindungi dirinya secara rutin tanpa memerlukan pertolongan. Sebenarnya, keputihan sebenarnya adalah tanda bahawa fungsi pembersihan vagina anda berjalan seperti biasa. Keputihan adalah fasa semula jadi dan normal yang dialami oleh setiap wanita.

Persekitaran di dalam vagina secara semula jadi berasid yang sangat sesuai untuk mengekalkan koloni bakteria baik. Kehadiran bakteria baik adalah yang melindungi terhadap risiko jangkitan.

Tepat ketika anda menggunakan sabun feminin yang sebenarnya mengandung banyak bahan kimia, keseimbangan pH di dalam vagina akan terganggu. Ini membolehkan bakteria dan ragi (kulat) berlebihan tumbuh, menyebabkan jangkitan.

Sebaiknya jangan lakukan douching. Douching adalah teknik membersihkan bahagian dalam faraj dengan menyemburkan larutan air dengan cuka, baking soda, atau yodium.

Douching tidak digalakkan kerana boleh mengganggu keseimbangan faraj yang normal. Ini menjadikan vagina terdedah kepada jangkitan termasuk penyakit kelamin.

Akibat menggunakan sabun feminin

Keseimbangan pH vagina yang terganggu kerana penggunaan sabun feminin boleh menyebabkan:

1. Jangkitan faraj

Vagina mempunyai bakteria baik yang berfungsi melindungi tubuh daripada jangkitan. Produk sabun wanita yang wangi atau berwarna dapat mengubah keasidan faraj sehingga tahap bakteria baik dikurangkan.

Apabila pH terganggu, anda akan mudah terkena jangkitan bakteria (vaginosis bakteria) dan jangkitan yis vagina.

Jangkitan bakteria dan kulat boleh membuat faraj terasa gatal, mengeluarkan keputihan yang tidak normal, malah terasa panas seperti terbakar.

Sekiranya tidak dirawat, jangkitan faraj boleh merebak dan memasuki organ pembiakan yang lain. Jangkitan yang menyebarkan risiko menyukarkan wanita hamil dan terdedah kepada penyakit kelamin.

2. Penyakit radang pelvis

Penyakit radang panggul adalah jangkitan pada rahim, saluran tuba, dan / atau ovari.

Fakta mengatakan bahawa wanita yang menggunakan pembersih vagina atau pencuci mulut mempunyai risiko 73% lebih tinggi untuk menghidap penyakit ini.

Kemunculan penyakit radang panggul agak sukar untuk dikenali. Sebabnya, penyakit ini sering tidak menimbulkan gejala pada awal jangkitan.

Apabila ia mula menyebar, penyakit radang panggul biasanya menyebabkan:

  • Sakit di bahagian bawah perut atau pelvis
  • Keputihan yang tidak normal
  • Pendarahan selepas hubungan seks atau antara kitaran haid
  • Sakit semasa persetubuhan
  • Demam kadang-kadang disertai dengan menggigil
  • Sakit ketika membuang air kecil

Risiko penyakit ini dapat dikurangkan, salah satunya adalah dengan tidak menggunakan sabun feminin.

3. Meningkatkan risiko komplikasi kehamilan

Wanita yang menggunakan kebersihan wanita lebih dari sekali seminggu dilaporkan mengalami lebih banyak kesukaran untuk hamil daripada mereka yang tidak.

Menggunakan pembersih faraj juga disyaki dapat meningkatkan risiko kehamilan ektopik sebanyak 76 peratus. Kehamilan ektopik menyebabkan embrio melekat pada organ di luar rahim.

Semakin kerap anda membersihkan vagina, semakin besar risiko anda mengalami kehamilan ektopik atau keguguran.

4. Faraj kering

Faraj kering tidak selalu menjadi tanda bahaya, tetapi tidak selesa. Selain itu, kekeringan faraj kerana bahan kimia pada sabun feminin juga boleh membuat seks menyakitkan.

5. Risiko penyakit kelamin

Ramai yang mengatakan bahawa menggunakan sabun feminin sebelum dan selepas hubungan seks dapat mencegah penularan penyakit kelamin. Namun, jangan mudah mempercayai berita yang beredar.

Menggunakan sabun feminin boleh merosakkan keseimbangan bakteria baik yang melindungi vagina dari jangkitan. Itulah sebabnya sabun pembersih faraj sebenarnya dapat meningkatkan risiko anda dijangkiti penyakit kelamin akibat aktiviti seksual yang tidak selamat.

Walau bagaimanapun, masih penting untuk membersihkan vagina dengan air suam selepas hubungan seks supaya bakteria yang melekat dapat hilang. Bersihkan vagina hanya dengan air bersih yang mengalir. Lap dari depan ke belakang, bukan sebaliknya. Ini dilakukan untuk mengelakkan bakteria di dubur masuk dan menjangkiti vagina.

Selain itu, jangan lupa mencuci tangan sebelum dan selepas membersihkan vagina.

Bagaimana membersihkan faraj tanpa kebersihan wanita?

Menurut Dr. Suzy Elneil, perunding urogynaecology di University College Hospital, London, caranya cukup untuk menjaga kesihatan dan kebersihan diri.

Cukup bilas vagina hanya dengan air hangat yang mengalir, dengan mengelapnya dari depan ke belakang. Bilas dengan bersih dan kering sehingga faraj tidak sentiasa lembap. Di samping itu, ganti seluar dalam anda dengan kerap dengan kapas.

Produk sabun feminin tidak diperlukan untuk membersihkan faraj. Sekiranya anda ingin menggunakan sabun, dr, Sangeeta Agnihotri sebagai perunding ginekologi dan obstetrik di UK, mengesyorkan menggunakan sabun dengan syarat berikut:

  • Tanpa minyak wangi
  • Tanpa pewarna
  • Tiada bahan pengawet
  • Tiada bahan kimia yang keras

Sekiranya anda keliru memilih sabun yang betul, minta cadangan doktor anda. Jangan tergoda dengan harga yang murah dan godaan iklan yang menggoda.

Membiasakan diri dengan diet yang sihat dan senaman yang rajin juga membantu menjaga kesihatan vagina.

Recent Posts