5 Jenis Pembalut untuk Menutup Luka dan Fungsinya Yang Berbeza

Tahukah anda bahawa pelbagai jenis luka memerlukan jenis pembalut tertentu? Terdapat banyak jenis kecederaan yang mungkin berlaku dan dialami, masing-masing mempunyai watak yang berbeza. Tidak hairanlah terdapat sekurang-kurangnya lima jenis pembalut untuk menutup luka yang berbeza. Ada apa-apa? Mari kita fahami lebih lanjut.

Luka akut vs luka kronik

Berdasarkan tempoh dan proses penyembuhan, luka dibahagikan kepada luka akut dan luka kronik. Luka akut adalah kecederaan pada kulit yang disebabkan oleh trauma atau luka pembedahan. Luka akut sembuh dengan masa yang dapat diramalkan antara 8 hingga 12 minggu bergantung pada ukuran dan kedalaman luka.

Sebaliknya, luka kronik adalah luka di mana proses penyembuhan normal gagal dan masa penyembuhan tidak dapat diperkirakan. Luka kronik biasanya berpunca dari luka bakar atau bisul.

Empat peringkat penyembuhan luka

Penyembuhan luka yang normal merangkumi empat peringkat yang berlaku secara berturutan dan bertindih. Yang pertama adalah fasa pembekuan dan hemostasis. Fasa ini berlaku tepat selepas permulaan luka untuk menghentikan pendarahan. Kemudian lanjutkan ke fasa radang, di mana tisu yang cedera akan meradang untuk mencegah jangkitan.

Fasa ketiga adalah fasa proliferatif, iaitu fasa ketika tisu yang rosak akan memperbaiki dirinya untuk membentuk tisu baru dan saluran darah baru. Fasa terakhir adalah fasa pematangan ketika tisu baru dan saluran darah baru akan lebih matang.

Apakah fungsi pembalut lukapembalut luka)?

Berpakaian luka digunakan oleh doktor adalah penutup untuk melindungi luka daripada jangkitan, sambil membantu penyembuhan luka. Pembalut luka ini dibuat agar bersentuhan langsung dengan luka, berbeza dengan pembalut yang digunakan untuk melindungi luka luka persalinan tinggal di tempat.

Luka persalinan Ia mempunyai beberapa fungsi bergantung pada jenis, keparahan, dan lokasi luka. Secara umum, fungsi utama luka persalinan adalah untuk mencegah jangkitan. Tetapi selain itu luka persalinan juga berguna untuk membantu beberapa perkara di bawah.

  • Menghentikan luka dan memulakan proses pembekuan darah
  • Menyerap darah berlebihan atau cecair lain yang keluar dari luka
  • Memulakan proses penyembuhan

Jenis pembalut lukapersalinan untuk menutup luka

Jenis luka persalinan Terdapat banyak di pasaran sekarang sehingga mencapai lebih dari 3,000 jenis. Untuk memudahkan pembalut luka boleh dikelompokkan menjadi 5 kumpulan utama, iaitu:

  • Pembalut filem
  • Berpakaian pulau sederhana
  • Berpakaian tidak patuh
  • Berpakaian lembap
  • Berpakaian serap

1. Berpakaian filem

Persalinan Ia boleh digunakan sebagai pakaian utama atau tambahan. Biasanya digunakan sebagai pelindung bagi bahagian badan yang sering mengalami geseran seperti tumit. Persalinan Ini telap udara sehingga luka tidak terlalu basah kerana kelembapan. Persalinan ini dapat menjadikan luka kering dan mencegah pencemaran bakteria.

2. Berpakaian pulau sederhana

Persalinan ia hanya digunakan untuk menutup luka yang dijahit seperti luka pembedahan. Di bahagian tengah dressing ini terdapat selulosa yang berfungsi menyerap cairan yang keluar dari luka selama 24 jam pertama setelah pembedahan.

3. Berpakaian tidak patuh

Persalinan Jenis ini dirancang untuk tidak menempel pada cairan pengeringan yang berasal dari luka dengan tujuan bahawa ketika pembalut dibuka, ia tidak menyebabkan kecederaan dan kesakitan. Ini penting kerana jika anda menggunakan pembalut yang melekit, ia boleh mencederakan tisu baru yang terbentuk, menyebabkan kecederaan dan pendarahan.

4. Berpakaian lembap

Persalinan Ia berfungsi untuk menjaga kelembapan luka dengan mencegah kulit kehilangan kelembapan atau dengan menambahkan kelembapan secara aktif di kawasan tersebut. Berpakaian lembap boleh dibahagikan kepada dua kumpulan, iaitu hidrogel dan hidrokoloid .

Hidrogel persalinan mengandungi 60-70% air yang disimpan dalam bentuk gel. Biasanya digunakan untuk luka yang mengandungi tisu mati, di mana tisu menjadi keras dan hitam, sementara melekat pada tisu hidup di bawahnya menghalang proses penyembuhan. Fungsi air adalah untuk melembutkan tisu mati sehingga tisu mati dapat dikeluarkan oleh tubuh dan membantu proses penyembuhan luka.

Pembalut hidrokoloid tidak mengandungi air di dalamnya, tetapi bertindak sebagai meterai sehingga kelembapan tidak hilang melalui penyejatan.

5. Berpakaian penyerap

Jenis pembalut terakhir untuk menutup luka adalah: pembalut penyerap.Persalinan Ini mampu menyerap cecair yang keluar dari luka. Sesuai untuk luka basah. Tujuannya adalah untuk mencegah kemerosotan luka akibat cairan yang terus menerus keluar dari luka.

Recent Posts