Unjuran Roh Keluar dari Badan atau Astral: Adakah Itu Nyata? •

Adakah anda biasa dengan adegan dalam filem seram Menipu, ketika roh anak keluar dari badan semasa tidur, kemudian terperangkap di akhirat? Nah, fenomena roh meninggalkan tubuh mempunyai istilah ilmiah, iaitu unjuran astral. Anda mungkin berfikir bahawa fenomena ini adalah pengalaman ghaib yang tidak dapat dijelaskan oleh logik. Walaupun, unjuran astral anda boleh menerangkan secara sederhana dalam dunia perubatan. Ayuh, lihat penjelasan berikut tanpa takut membuat goosebumps goosebumps.

Sebab berlaku unjuran astral

Agak sukar untuk menjelaskan mengapa unjuran astral boleh berlaku. Sebabnya, sehingga kini, masih belum banyak kajian atau penyelidikan yang meneroka fenomena luar biasa ini. Walau bagaimanapun, pakar perubatan menyatakan bahawa ini mungkin disebabkan oleh gangguan komunikasi di otak.

Ya, otak adalah organ yang mengatur semua aktiviti dan aktiviti tubuh, termasuk ketika anda bermimpi atau mengalami halusinasi. Pakar juga menganggap bahawa unjuran astral adalah bentuk halusinasi yang dibuat oleh otak ketika mengalami kejadian tertentu, seperti keletihan.

Pada tahun 2014, pakar membuat kajian yang berjaya membuktikan ini. Menurut pakar yang menjalankan kajian ini, unjuran astral ini berlaku kerana gangguan komunikasi di otak, dan tidak lebih dari itu.

Ini bermaksud, di otak anda ada bahagian, iaitu persimpangan temporoparietal, kawasan temporal dan parietal fius otak. Bahagian ini mempunyai fungsi untuk menghubungkan maklumat deria yang diterima oleh tubuh dari luar dengan koleksi emosi dan kenangan yang sudah ada di otak.

Pada orang yang merasakan semangat mereka "keluar" dari badan, yang persimpangan temporoparietal yang mereka ada tidak berfungsi dengan baik. Ini menyebabkan maklumat yang diproses oleh otak tidak sempurna. Contohnya, apabila mereka menganggap mimpi yang mereka lihat itu nyata.

Jenis unjuran astral yang menjadikan roh keluar dari badan

Apabila roh anda keluar dari badan, jiwa anda dapat melayang, pergi ke tempat lain. Sebenarnya, anda dapat melihat badan anda terbaring. Siasat, unjuran astral tidak berlaku begitu sahaja. Terdapat pelbagai sebab mengapa roh meninggalkan badan. Ia terbahagi kepada dua bentuk, iaitu spontan dan bukan spontan. Lalu, apa perbezaan antara keduanya? Inilah penjelasannya.

1. unjuran astral spontan

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan pengalaman 'keluar dari badan' ini berlaku secara spontan, iaitu:

Tidur

Ketika anda merasa letih, apalagi kurang tidur, mungkin dalam tidur anda merasa unjuran astral. Biasanya, pengalaman ini berlaku sebelum anda tertidur atau sebelum anda bangun.

Keletihan

Keletihan dari aktiviti yang berat dapat membuat seseorang merasa seolah-olah berada di luar badan ketika tidur dengan lena. Oleh itu, jika anda pernah mengalaminya, anda adalah salah seorang yang pernah mengalaminya unjuran astral. Sementara itu, unjuran astral spontan lain diketahui ketika seseorang berada di bawah kesan ubat anestetik.

2. unjuran astral tidak spontan

Sementara itu, terdapat juga jenis unjuran astral yang tidak spontan. Dalam kes ini, roh hanya dapat meninggalkan tubuh jika sesuatu yang sebelumnya mencetuskannya. Sebagai contoh:

Dadah yang menyebabkan halusinasi

Adakah anda tahu terdapat beberapa jenis ubat yang boleh menyebabkan halusinasi? Nah, jika anda mengalaminya, potensi untuk mengalami unjuran astral malah lebih tinggi.

Beberapa jenis ubat yang boleh menyebabkan halusinasi termasuk ketamin, DMT, MDA, dan LSD. Ubat ini mengandungi halusinogen. Menurut Institut Penyalahgunaan Dadah Nasional, halusinogen juga boleh menyebabkan gangguan tidur.

Kehilangan graviti

Nampaknya, unjuran astral juga boleh berlaku pada juruterbang atau angkasawan. Pada masa itu, orang yang mempunyai profesion ini mengalaminya kerana kehilangan kesedaran, terutama ketika menjauh dari graviti.

Sebenarnya, ini mungkin berlaku kerana tekanan udara ambien menekan kepala, sehingga mengganggu fungsi otak anda atau orang yang mengalaminya.

Nah, kebanyakan fenomena roh keluar dari badan seperti unjuran astral Ini berlaku ketika seseorang berada di bawah sedarnya. Kesannya, sehingga kini keadaannya sering dikaitkan dengan halusinasi atau khayalan. Ya, kedua-dua keadaan sering berlaku ketika seseorang berada di bawah sedarnya.

Recent Posts