7 Makanan untuk Menambah Sel Darah Putih untuk Penghidap Leukopenia

Sel darah putih adalah komponen penting dalam sistem imun manusia. Apabila jumlahnya terlalu rendah, anda lebih mudah dijangkiti. Terdapat pelbagai cara untuk meningkatkan leukosit, salah satunya adalah dengan makan makanan tertentu. Apakah makanan yang dapat meningkatkan sel darah putih? Lihat ulasan penuh di bawah.

Apakah makanan yang meningkatkan sel darah putih?

Neutropenia dan leukopenia adalah istilah yang digunakan untuk merujuk kepada keadaan apabila jumlah sel darah putih (leukosit) terlalu rendah dalam darah.

Sel darah putih rendah biasanya yang paling rentan dialami oleh orang yang menjalani rawatan barah (kemoterapi) dan mempunyai sistem imun yang lemah kerana penyakit tertentu.

Anda perlu mengubah gaya hidup anda sekiranya anda kekurangan sel darah putih. Salah satunya ialah makan makanan yang meningkatkan sel darah putih.

Berikut adalah makanan yang meningkatkan sel darah putih yang boleh anda pertimbangkan.

1. Daging yang dimasak

Daging adalah penambah sel darah putih yang kuat. Untuk memastikan faedahnya untuk meningkatkan sel darah putih, pastikan semua daging atau ikan mesti dimasak dengan sempurna. Sekiranya perlu, gunakan termometer makanan untuk memastikan bahawa daging yang dimasak mencapai suhu yang betul.

2. Tahu

Sekiranya tauhu sejuk, potong tauhu menjadi kiub dan rebus selama lima minit di dalam air sebelum tahu akan dimasak bersama bahan-bahan lain. Proses memasak ini tidak diperlukan sekiranya tauhu menggunakan pembungkusan antiseptik seperti tauhu Mori-Nu.

3. Kacang yang diproses

Pilih kacang tertutup vakum, atau mentega kacang. Kacang panggang dalam tin, kacang yang dikupas dan dipanggang juga merupakan makanan penambah sel darah putih.

4. Telur

Masak telur hingga masak, hingga putih pekat dan tidak berair. Anda juga disyorkan untuk telur pasteur.

5. Tenusu

Ambil susu dan produk tenusu seperti susu, yogurt, dan produk tenusu lain yang telah dipasteurisasi. Anda juga boleh makan pelbagai jenis keju, seperti cheddar, mozzarella, dan parmesan sebagai makanan untuk meningkatkan sel darah putih.

6. Sumber karbohidrat

Roti, bagel, mufin, bijirin, keropok, mi, pasta, kentang dan beras adalah makanan yang selamat untuk dimakan selagi ia dibungkus dalam pembungkusan yang bersih dan dimasak sehingga dimasak.

7. Sayuran dan buah

Sayuran mentah, buah-buahan, dan ramuan segar juga merupakan makanan yang boleh anda makan untuk meningkatkan jumlah leukosit dalam darah. Pastikan anda mencucinya di bawah air yang mengalir hingga bersih.

Makanan yang harus dielakkan ketika sel darah putih rendah

Berikut adalah beberapa makanan yang tidak digalakkan bagi anda yang ingin meningkatkan leukosit:

 • Produk tenusu yang tidak dipasteurisasi. Semua produk tenusu yang tidak dipasteurisasi, termasuk yogurt, keju, ais krim, dan sebagainya.
 • Elakkan jenis bijirin, biji-bijian atau makanan lain yang dijual dalam bentuk makanan mentah .
 • Makanan mentah atau ringan seperti ikan, kerang, daging asap, sushi dan sashimi.
 • Makan kacang mentah. Makan telur mentah atau telur yang tidak dimasak sehingga pekat (putihnya masih lembut atau tidak mengeras).
 • Makanan yang mungkin mengandungi telur mentah sebagai Pembalut salad Caesar, adunan kuki mentah, sos hollandaise, dan mayonis buatan sendiri.
 • Elakkan makan sayur-sayuran mentah, seperti tauge, lobak, brokoli atau tauge mentah.
 • Elakkan teh kering matahari . Teh harus dimasak dalam air mendidih menggunakan beg teh standard yang harus digunakan.
 • Elakkan memakan minuman yang mengandungi kafein seperti kopi dan minuman ringan.
 • Madu mentah atau sarang lebah . Pilih madu gred A yang akan siap dijual atau madu boleh dipanaskan terlebih dahulu.
 • Minum air paip yang kebersihannya tidak jelas.

Namun, dipetik dari Akademi Pemakanan dan Dietetik, sebenarnya tidak ada makanan khusus yang terbukti dapat meningkatkan pengeluaran sel darah putih. Sekiranya terdapat kekurangan sel darah putih, perkara paling penting yang perlu anda perhatikan adalah menjalani gaya hidup yang bersih dan sihat, seperti mencuci tangan dan keselamatan makanan yang baik.

Pusat Kanser Memorial Sloan Kettering menyebutkan prinsip asas diet ini:

 • Fokus pada keselamatan makanan yang betul dan elakkan makanan yang lebih cenderung mendedahkan anda kepada kuman atau bakteria.
 • Orang yang menjalani pemindahan sumsum tulang perlu mengelakkan makanan yang dibeli dari restoran atau tempat lain selama 100 hari.

Apabila sel darah putih rendah, anda mungkin lebih mudah terkena jangkitan. Itulah sebabnya, memastikan prinsip asas diet di atas dapat membantu anda menurunkan risiko terkena jangkitan yang dapat memperburuk keadaan keseluruhan anda.

Apakah pilihan rawatan untuk meningkatkan sel darah putih (leukosit)?

Selain mengubah gaya hidup anda dengan memakan makanan yang meningkatkan sel darah putih, anda juga dapat mengatasi kekurangan leukosit dengan cara perubatan.

Berikut adalah pilihan rawatan yang mungkin disarankan oleh doktor anda untuk merawat kekurangan sel darah putih:

1. Dadah

Terdapat beberapa ubat yang boleh digunakan untuk mengatasi kekurangan sel darah putih. Ubat-ubatan berikut juga dapat mengurangkan risiko terkena jangkitan pada tubuh anda, seperti:

Faktor perangsang koloni

Faktor perangsang koloni adalah ubat khas yang disebut faktor pertumbuhan. Ubat ini meningkatkan leukosit dengan merangsang atau membantu sumsum tulang untuk membuat sel darah putih, sel darah merah, dan platelet.

Faktor pertumbuhan jenis ini merangsang sumsum tulang untuk membuat pelbagai jenis sel darah. Inilah penjelasannya.

 • Faktor perangsang koloni granulosit (G-CSF), seperti filgrastim dan pegfilgrastim, dapat merangsang sumsum tulang untuk membuat granulosit.
 • Faktor perangsang granulosit-makrofag, seperti sargramostim, dapat merangsang sumsum tulang untuk membuat granulosit dan makrofag.

Antibiotik

Apabila jumlah sel darah putih anda rendah, anda mungkin mengalami demam kerana tindak balas badan anda untuk melawan jangkitan. Dalam keadaan ini, cara doktor untuk meningkatkan leukosit adalah dengan memberi antibiotik untuk melawan jangkitan.

Doktor akan mengesyorkan ubat mengikut kuman yang menyebabkan jangkitan. Ubat ini termasuk ubat antivirus, antibakteria, atau antijamur yang diberikan melalui mulut (oral) atau intravena (infus).

2. Rawatan hospital

Sebilangan orang mungkin perlu dimasukkan ke hospital jika jumlah neutrofil mereka (sejenis sel darah putih) terlalu rendah. Tempoh kemasukan ke hospital bergantung pada keadaan anda.

Dikutip dari jurnal yang diterbitkan di Perpustakaan Perubatan Nasional AS, kebanyakan pesakit dapat keluar dari hospital dengan selamat apabila jumlah neutrofilnya lebih besar daripada 500 / mcL darah.

3. Kelewatan kemoterapi

Sekiranya jumlah sel darah putih anda terlalu rendah, doktor anda mungkin mencadangkan agar anda menangguhkan kemoterapi. Doktor juga dapat mengurangkan dos ubat kemoterapi untuk mengurangkan kesan sampingan yang berkaitan dengan sel darah putih rendah.

Sementara itu, anda boleh terus makan makanan yang meningkatkan sel darah putih untuk mengurangkan gejala yang tidak selesa.

4. Pemindahan sumsum tulang

Dalam beberapa kes, pemindahan sumsum tulang adalah kaedah yang disyorkan oleh doktor untuk meningkatkan leukosit. Transplantasi sumsum tulang adalah prosedur yang dilakukan dengan menggantikan sumsum tulang yang rosak dengan sumsum tulang yang sihat.

Transplantasi boleh menggunakan sumsum pesakit sendiri yang telah dikeluarkan dan dirawat atau menggunakan sumsum dari penderma. Biasanya, penderma sumsum tulang yang sihat berasal dari saudara kandung pesakit.

Recent Posts