Gonore boleh disembuhkan berapa lama selepas rawatan?

Gonorea atau dalam bahasa awam sering disebut sebagai gonore adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh bakteria Neisseria gonorrhoeae. Sekiranya anda bersabar mengikuti rawatan dan mengikuti setiap cadangan doktor, berapa lama masa untuk gonore sembuh sepenuhnya? Apakah ciri-ciri penyakit gonore yang disembuhkan? Lihat jawapan di bawah.

Adakah gonore boleh disembuhkan sepenuhnya?

Ya, gonore boleh sembuh sepenuhnya. Selagi anda benar-benar susah payah mengambil ubat dan mematuhi segala arahan dan pantang larang yang diarahkan oleh doktor. Ubat yang paling biasa diresepkan oleh doktor untuk merawat gonore adalah antibiotik untuk membunuh bakteria.

Gonore boleh disembuhkan dengan antibiotik suntikan (Ceftriaxone) atau antibiotik oral (azithromycin). Sekiranya anda diberi antibiotik, keseluruhan dos mesti diambil seperti yang diarahkan - walaupun anda merasa lebih baik atau tidak lagi mengalami gejala gonorea.

Semasa terapi, anda juga biasanya diberi amaran untuk berhenti melakukan hubungan seks terlebih dahulu untuk mengelakkan penularan atau jangkitan semula. Oleh kerana gonore adalah penyakit berjangkit, doktor anda mungkin juga meminta pasangan anda menjalani ujian penyakit kelamin untuk memastikan jangkitan tidak merebak.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk gonore sembuh selepas rawatan?

Tempoh masa yang diperlukan untuk gonore sembuh sepenuhnya bergantung pada banyak perkara. Contohnya, berapa lama anda menghidap gonore sebelum didiagnosis dan keparahan penyakit (dari segi gejala dan risiko komplikasi). Kedua-dua faktor ini juga akan membantu doktor untuk menentukan jenis, dos, dan tempoh pentadbiran ubat untuk anda.

Sekiranya dikesan pada peringkat awal (misalnya, hanya saluran kencing yang dijangkiti), gejala akan mula reda dalam 24 jam dan gonore dapat hilang dalam masa dua hari selepas rawatan - walaupun, sekali lagi, anda perlu terus mengambil ubat anda sepenuhnya jangka masa. oleh doktor.

Sekiranya dikesan lewat, tempoh rawatan sehingga pemulihan pastinya memakan masa yang lebih lama. Sebabnya, jangkitan mungkin merebak secara meluas di badan dan meningkatkan risiko komplikasi.

Terutama jika antibiotik tidak habis. Sebaliknya, badan anda akan mengembangkan kekebalan terhadap bakteria penyakit, suatu keadaan yang dikenali sebagai ketahanan terhadap antibiotik. Keadaan ini seterusnya akan menyebabkan bakteria yang menyebabkan gonore membiak dan menjadikan penyakit anda semakin teruk. Apabila badan sudah mengalami ketahanan terhadap antibiotik, maka akan ada rawatan lebih lanjut yang perlu anda lalui. Ini menjadikan tempoh rawatan gonore lebih lama dan lebih sukar untuk disembuhkan.

Seperti ciri-ciri gonore yang telah sembuh?

Gonore yang telah sembuh dicirikan oleh gejala yang mereda dan hilang sepenuhnya. Gonore pada lelaki sering dicirikan oleh gejala kesakitan ketika membuang air kecil, peningkatan kekerapan membuang air kecil, kencing seperti nanah dan pembengkakan zakar. Sementara pada wanita gejalanya adalah keputihan, sakit ketika membuang air kecil dan melakukan hubungan seks. Apabila gonore telah sembuh, gejala ini tidak lagi dirasakan.

Secara amnya, doktor anda akan meminta anda untuk memeriksa kesihatan anda semula dalam 1-2 minggu setelah terapi antibiotik anda selesai. Doktor akan sekali lagi melakukan ujian makmal dengan ujian darah, ujian cairan genital, atau ujian air kencing untuk menentukan sama ada bakteria masih tinggal di dalam badan. Gonore dikatakan sembuh sepenuhnya apabila sampel cecair badan tidak lagi menunjukkan adanya bakteria yang menyebabkan gonorea.

Tetapi ingat: Walaupun antibiotik menghentikan jangkitan, ubat untuk gonore tidak akan menghilangkan kerosakan kekal yang disebabkan oleh penyakit ini.

Recent Posts