5 Rawatan Gigi Gigi sehingga Keadaan Tidak Memburuk •

Kerosakan gigi atau karies adalah keadaan di mana enamel rosak, alias lapisan luar gigi yang keras. Gangguan rongga mulut boleh menjadi masalah pada kanak-kanak, remaja, dan orang dewasa kerana ia menyebabkan sakit gigi yang tidak tertahankan. Oleh itu, adakah langkah-langkah untuk merawat rongga supaya keadaan tidak bertambah buruk? Lihat ulasan berikut.

Punca dan faktor risiko berlakunya rongga

Rongga berlaku apabila lapisan bakteria melekat pada gigi, yang disebut plak, terus bertambah. Apabila anda makan atau minum sesuatu yang mengandungi gula, bakteria dalam plak akan menghasilkan asid yang menyerang enamel gigi.

Penumpukan plak akan memastikan asid ini bersentuhan dengan gigi anda. Sekiranya gigi anda tidak bersih dari semasa ke semasa, lapisan enamel gigi akan pecah, mengakibatkan rongga gigi.

Rongga lebih kerap berlaku pada kanak-kanak, tetapi perubahan gigi yang berlaku dengan penuaan pada orang dewasa juga boleh menyebabkan rongga. Selain itu, terdapat beberapa faktor risiko yang boleh menyebabkan kerosakan gigi seperti di bawah.

  • Kekurangan pengambilan nutrien mineral dalam makanan, seperti kekurangan kalsium, magnesium, dan fosfor.
  • Kekurangan pengambilan vitamin larut lemak seperti vitamin A, D, E, dan K.
  • Makan terlalu banyak makanan yang kaya dengan asid fitik yang mengganggu penyerapan zat besi dan zink.
  • Makan terlalu banyak makanan atau minuman yang mengandungi gula dapat meningkatkan pertumbuhan plak gigi.

Rawat rongga supaya tidak bertambah buruk

Anda juga boleh melakukan beberapa cara berikut untuk merawat rongga untuk mencegah dan menjaga kebersihan gigi untuk mengelakkan gangguan pada rongga mulut.

1. Tingkatkan pengambilan vitamin D

Salah satu faedah penting vitamin D adalah bahawa ia membina gigi dan tulang yang kuat, jadi ini dapat membantu anda mengatasi rongga. Vitamin D juga dapat membantu mencegah radang gusi kerana sifat anti-radang.

Vitamin D akan mengatur penyerapan kalsium dalam tubuh sebagai nutrien utama yang membentuk tulang dan gigi. Apabila badan kekurangan vitamin D, tubuh anda tidak akan dapat menyerap kalsium dari makanan dengan secukupnya. Sekiranya ini berterusan, anda mungkin menghidap penyakit gusi dan gigi yang lemah.

Selain itu, vitamin D juga bertanggungjawab untuk membuat tisu simen yang berfungsi mengikat gigi ke tulang di mulut anda. Gen yang mengawal penyakit gusi (periodontal) juga diatur oleh reseptor yang dikendalikan oleh vitamin D.

Untuk mendapatkan pengambilan vitamin D yang mencukupi, anda dapat memperolehnya melalui sinar matahari pagi, ikan berlemak (salmon, tuna, sardin), minyak ikan, kuning telur, hati sapi, cendawan, dan suplemen vitamin D.

2. Tingkatkan pengambilan vitamin K1 dan K2

Vitamin K terbahagi kepada tiga jenis, salah satunya adalah vitamin K1 dan vitamin K2, yang berperanan penting dalam merawat rongga. Vitamin K1 yang membentuk sekitar 75-90% pengambilan vitamin K berguna untuk membentuk tulang dan gigi. Kekurangan vitamin K boleh membuat anda terdedah kepada gusi berdarah.

Kajian mengenai Jurnal Endodontik menyebutkan bahawa vitamin K2 dapat membantu bekerja osteocalcin, yang merupakan protein khas yang mempunyai keupayaan untuk mengedarkan kalsium dan fosforus ke gigi dan tulang. Akibatnya, osteocalcin mampu menjaga dan menyembuhkan karies gigi dengan memulihkan mineral gigi yang hilang.

Sumber pengambilan vitamin K1 dalam makanan yang anda dapat melalui bayam, brokoli, daun lobak, kangkung, sawi, dan pasli. Sementara itu, anda boleh mendapatkan vitamin K2 secara semula jadi melalui produk haiwan dan fermentasi, seperti daging lembu, telur, mentega, dan keju.

3. Elakkan makanan yang menyebabkan rongga

Selain kebersihan gigi yang buruk, seperti jarang menggosok gigi dengan ubat gigi, pengambilan makanan yang biasanya anda makan boleh meningkatkan risiko berlubang. Beberapa jenis makanan yang perlu anda hindari adalah seperti berikut.

  • Gula dan karbohidrat. Kedua-dua pengambilan nutrien ini jika berlebihan dapat membuat perubahan dalam gula darah yang mengakibatkan penutupan aliran mineral ke gigi.
  • asid fitik. Sebatian yang merupakan penyekat mineral dan penghambat enzim yang boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Asid fitik boleh didapati dalam biji dan kacang.
  • Minyak sayuran halus. Apabila dipanaskan, radikal bebas yang dihasilkan oleh haba menjadi sangat toksik. Minyak sayuran halus yang berbahaya ketika dipanaskan adalah minyak jagung, minyak biji kapas, dan minyak kacang soya.
  • Makanan segera. Gliserin yang terkandung dalam makanan segera dapat menghalang kalsium dalam mineralisasi gigi anda.

4. Minum air alkali (air minum pH alkali)

Banyak kanak-kanak kecil mengalami kerosakan gigi pada usia dini. Pada usia pertumbuhan dan perkembangan, mereka kebanyakan minum dengan air yang mengandungi asid. Walaupun sedikit, minum air dengan pH berasid dapat membuat seseorang menderita kehilangan gigi pada kadar yang membimbangkan.

Sebagai penyelesaian, anda boleh memilih untuk minum air alkali atau air minuman beralkali dengan pH 8 atau lebih. Dengan meminum air minum pH alkali, anda dapat meneutralkan asid di mulut anda yang mencetuskan rongga.

Air minuman ini juga menyokong pertumbuhan gigi dan tulang yang lebih kuat. Satu kajian mengatakan bahawa pengambilan alkali boleh menyebabkan kesan penyerapan tulang, iaitu proses di mana sel-sel tulang lama dipecah dan diganti dengan yang baru. Ini tentu akan meningkatkan ketumpatan dan kekuatan tulang, termasuk untuk rawatan rongga.

5. Cuba terapi menarik minyak

Ubat Ayurveda yang berasal dari India telah melakukan terapi menarik minyak abad. Minyak menarik adalah prosedur detoksifikasi dengan berkumur dengan sesudu minyak selama 20 minit. Terapi ini biasanya menggunakan minyak kelapa, minyak biji bunga matahari, atau minyak biji wijen.

Satu kajian dalam jurnal Terapi Pelengkap Dalam Perubatan menunjukkan terapi menarik minyak mempunyai keberkesanan yang hampir sama dengan ubat kumur klorheksidin untuk mengurangkan plak yang menyebabkan rongga. Selain itu, prosedur detoks mudah ini juga dapat membantu menyembuhkan masalah gigi, sakit kepala, dan diabetes.

Anda juga dapat membantu mencegah kerosakan gigi dengan tekun menggosok gigi dua kali sehari dengan ubat gigi fluorida. Bersihkan kawasan di antara gigi dengan benang gigi (benang gigi) dan bilas dengan ubat kumur. Kemudian, berjumpa doktor gigi setiap enam bulan untuk membersihkan dan membuat pemeriksaan untuk mengelakkan masalah pada mulut dan gigi anda.

Recent Posts