5 Punca tulang selangka yang menonjol, dari kecederaan hingga ketumbuhan

Tulang selangka, juga dikenal sebagai klavikula, adalah tulang panjang dan nipis yang terletak di antara sternum, bilah bahu, dan bilah bahu. Bahagian tulang ini menghubungkan lengan ke badan dan terletak di kawasan yang kaya dengan saraf dan saluran darah. Tulang selangka yang menonjol adalah salah satu aduan yang paling biasa. Lalu, apakah penyebabnya?

Pelbagai penyebab tulang selangka yang menonjol

Sebab-sebab yang mungkin berada di belakang tulang selangka yang menonjol, termasuk:

1. Kecederaan sebagai penyebab tulang selangka yang menonjol

Kecederaan fizikal seperti patah tulang, patah tulang, atau keseleo di bahagian atas badan boleh menyebabkan tulang selangka menonjol. Ini adalah sebab yang paling biasa. Kecederaan boleh berlaku akibat jatuh, kemalangan, hingga kecederaan semasa melahirkan anak.

Sekiranya anda mengalami kecederaan, selain penonjolan tulang, anda biasanya akan merasakan pelbagai gejala seperti:

 • Bengkak dan lebam.
 • Pergerakan lengan sangat terhad kerana kesakitan.
 • Bahu kelihatan seperti di bawah.

Kanak-kanak dan remaja terdedah kepada kecederaan kerana tulang selangka umumnya mencapai kekuatan sempurna setelah seseorang berusia 20 tahun. Di samping itu, warga tua juga lebih berisiko mengalami kecederaan pada tulang selangka kerana kepadatan tulang mula lemah. Untuk mendiagnosis keadaan ini, doktor biasanya menggunakan sinar-X dan imbasan CT.

2. Jangkitan tulang

Jangkitan tulang atau osteomielitis adalah salah satu keadaan yang menyebabkan tulang selangka menonjol. Masalah kesihatan ini boleh berlaku setelah kecederaan, prosedur pembedahan tertentu, atau setelah memasukkan garis intravena di dekat tulang selangka. Selain itu, ini juga dapat terjadi ketika darah dan tisu di sekitar tulang selangka dijangkiti dan akhirnya menyebar.

Walaupun jangkitan tulang selangka jarang berlaku, anda perlu menyedari gejala untuk mengelakkan keadaan menjadi semakin teruk. Berikut adalah gejala osteomielitis yang paling biasa:

 • Demam.
 • Menggigil badan.
 • Pembengkakan yang menyakitkan di sekitar tulang selangka yang dijangkiti.
 • Pembuangan cecair / nanah dari benjolan.

3. Kelenjar getah bening yang bengkak

Sumber: Healthtool

Tubuh mempunyai lebih dari 600 kelenjar getah bening yang berfungsi untuk melawan jangkitan. Sekiranya kelenjar getah bening membengkak, itu adalah tanda bahawa tubuh sedang melawan jangkitan dan pelbagai penyakit lain. Keadaan ini boleh berlaku di mana-mana bahagian badan yang berdekatan dengan kelenjar getah bening, termasuk tulang selangka.

Sekiranya anda mempunyai kelenjar getah bening yang bengkak, anda akan mengalami pelbagai gejala seperti:

 • Benjolan membengkak dan sakit ketika ditekan.
 • Benjolan terasa keras.
 • Badan mengalami demam.
 • Berpeluh pada waktu malam.

4. Cyst

Kehadiran benjolan di tulang selangka dapat menunjukkan adanya sista. Kista biasanya mengandungi cecair yang bukan barah. Kista ganglion yang biasanya menyerang pergelangan tangan boleh tumbuh dan berkembang di sepanjang tulang selangka. Secara amnya, sista terletak di bawah kulit dan sukar disentuh.

Kista biasanya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, anda boleh berjumpa lebih lanjut dengan doktor mengenai rawatan terbaik sekiranya anda bimbang tentang sista di badan anda.

5. Tumor sebagai penyebab tulang selangka yang menonjol

Tulang selangka yang menonjol juga boleh menjadi tanda tumor. Tumor boleh menjadi jinak dan ganas, tanda barah.

Tumor jinak atau dalam istilah perubatan disebut lipoma yang mengandungi lemak yang biasanya muncul dalam jangka masa yang panjang, boleh menjadi masalah dari bulan hingga bertahun-tahun. Biasanya tumor jinak seukuran kacang dan terasa lembut dan licin ketika disentuh.

Jenis tumor lain yang boleh menyerang tulang selangka adalah kista tulang aneurisma. Keadaan ini adalah salah satu tumor yang jarang berlaku di tulang selangka dan secara amnya menyerang orang di bawah usia 20 tahun. Tumor ini boleh menjadi jinak atau ganas.

Recent Posts