Melihat Fungsi dan Bilangan Platelet Normal di Badan

Apabila cedera, badan biasanya mempunyai prosedur untuk menghentikan pendarahan. Salah satu yang berperanan dalam menghentikan pendarahan adalah platelet.

Sekiranya jumlahnya terlalu sedikit, anda terdedah kepada pendarahan berat. Sementara itu, jika terlalu banyak, anda berisiko terkena gumpalan darah.

Oleh itu, penting untuk mempunyai dan mengekalkan tahap normal. Jadi, berapakah bilangan platelet darah yang normal?

Apa itu trombosit?

Platelet, alias platelet atau platelet, adalah salah satu komponen darah yang berfungsi dalam proses pembekuan darah. Jangka hayat platelet darah ini hanya 10 hari, selepas itu sumsum tulang akan terus memperbaharui bekalannya.

Sama seperti sel darah merah dan kebanyakan sel darah putih, platelet dihasilkan dalam sumsum tulang manusia. Asal sel platelet satu darah ini adalah sel sumsum tulang besar, yang disebut megakaryocyte.

Apabila badan cedera, platelet akan disalurkan ke tempat luka untuk membuat darah melekit dan membentuk gumpalan. Kesannya, darah tidak akan terus mengalir keluar.

Pada masa yang sama, platelet juga merangsang protein dalam darah untuk membuat benang halus yang disebut fibrin. Benang fibrin ini berperanan membantu platelet menguatkan penyumbatan penutup luka anda.

Apabila tisu kulit yang cedera sembuh, platelet akan diambil kembali oleh darah. Sementara itu, fibrin yang telah terbentuk akan hancur perlahan.

Tanpa platelet, proses pembekuan darah akan terganggu. Walaupun luka kecil boleh menyebabkan pendarahan teruk atau gumpalan di seluruh badan.

Tahap platelet normal dalam darah

Kiraan platelet normal berkisar antara 140,000 - 450,000 keping setiap mikroliter darah (mcL), baik pada kanak-kanak maupun orang dewasa. Walaupun begitu, julat normal bagi bilangan platelet setiap orang boleh berbeza.

Bagi wanita, jumlah rata-rata platelet darah dalam badan pada umumnya adalah 157,000 - 371,000 keping setiap mikroliter darah. Sementara itu, jumlah purata platelet pada lelaki biasanya antara 135,000 - 317,000 keping setiap mikroliter darah.

Sekiranya keputusan ujian darah menunjukkan jumlah platelet yang di bawah standard, jumlah platelet anda dianggap rendah dan tidak normal.

Jumlah platelet yang rendah dapat menunjukkan kemungkinan penyakit di dalam badan anda. Orang yang mempunyai bilangan platelet terlalu rendah terdedah kepada pendarahan kerana darah mereka sukar membeku.

Sementara itu, jika jumlah platelet lebih tinggi daripada julat normal, anda berisiko mengalami pembekuan darah yang tidak perlu. Akibatnya, anda cenderung mengalami strok dan serangan jantung.

Cara mengetahui jumlah platelet normal

Jumlah platelet dapat digunakan untuk mengesan awal dan mendiagnosis pelbagai penyakit atau keadaan yang dapat menyebabkan masalah dengan pembekuan darah.

Oleh itu, adalah mustahak anda mempunyai jumlah platelet yang normal untuk menangkis penyakit yang mungkin berlaku.

Satu-satunya cara untuk memastikan bilangan platelet anda normal atau tidak adalah dengan jumlah darah lengkap (ujian CBC—kiraan darah lengkap).

Biasanya, sebelum dan selepas pembedahan doktor akan melakukan ujian darah lengkap untuk menentukan jumlah platelet di badan pesakit. Ini dilakukan untuk meramalkan adanya atau tidak adanya masalah pendarahan atau pembekuan setelah pesakit melakukan prosedur tertentu.

Bilangan platelet juga penting untuk diketahui semasa pesakit menjalani kemoterapi dan terapi radiasi. Sebabnya, kedua-dua prosedur tersebut dapat menghalang pengeluaran platelet di sumsum tulang.

Sekiranya jumlah platelet tidak dipantau dengan betul, pesakit yang menjalani kemoterapi mungkin mengalami masalah pendarahan atau pembekuan.

Selain mengetahui jumlah platelet dalam badan, ujian darah lengkap juga membantu doktor untuk mengetahui:

 • Kiraan sel darah merah
 • Ukuran purata sel darah merah
 • Hematokrit (peratusan darah dalam sel darah merah)
 • Jumlah hemoglobin (protein dalam sel darah merah yang mengikat oksigen)
 • Jumlah hemoglobin dalam setiap sel darah merah
 • Jumlah hemoglobin berbanding dengan ukuran sel di setiap sel darah merah (MCHC)
 • Kiraan sel darah putih

Punca tahap platelet yang tinggi

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, tahap platelet yang terlalu tinggi boleh mencetuskan masalah kesihatan tertentu. Salah satu keadaan yang dicirikan oleh peningkatan kadar platelet dalam badan adalah trombositosis (juga dikenal sebagai trombositemia).

Seseorang dikatakan mengalami trombositosis jika jumlah platelet melebihi 450,000 mcL, bahkan lebih dari satu juta platelet.

Jumlah platelet yang tinggi dalam badan biasanya disebabkan oleh beberapa perkara, seperti:

 • jangkitan
 • bengkak
 • barah darah
 • kekurangan zat besi
 • keradangan di usus
 • penggunaan ubat-ubatan tertentu

Sekiranya keadaan ini dibiarkan berlanjutan, ia boleh mencetuskan keadaan hypercoagulable, iaitu ketika darah menebal dengan lebih mudah.

Apabila darah menebal, aliran di saluran darah dapat disekat, yang seterusnya memicu strok, serangan jantung, dan trombosis pada arteri dan urat.

Punca tahap platelet rendah

Selain terlalu tinggi, kadar platelet yang rendah juga dapat mencetuskan masalah kesihatan. Dari segi perubatan, penurunan jumlah platelet dikenali sebagai trombositopenia.

Menurut laman web National Heart, Lung, and Blood Institute, seseorang dikatakan mengalami trombositopenia jika jumlah platelet kurang dari 150,000 mcL. Dalam kes yang lebih teruk, jumlah platelet boleh turun di bawah 10,000 atau 20,000 mcL.

Penyebab penurunan jumlah platelet secara drastik boleh disebabkan oleh 3 perkara, iaitu:

 • Gangguan sumsum tulang
 • Platelet terperangkap di limpa
 • Masalah autoimun kerana badan merosakkan plateletnya sendiri

Tidak selalu penyakit atau kelainan pada platelet akan mencetuskan gejala pada penghidapnya. Dalam banyak kes, badan anda hanya akan bertindak balas dan menunjukkan gejala apabila bilangan platelet dalam darah benar-benar sangat rendah atau terlalu tinggi.

Cara mendapatkan kiraan platelet normal

Kiraan platelet tidak normal yang dibiarkan berisiko mencetuskan pelbagai komplikasi atau membahayakan keadaan kesihatan. Tubuh yang kekurangan jumlah platelet dalam kes yang teruk akan mengalami pendarahan dalaman, bahkan berpotensi untuk pendarahan di otak.

Sementara itu, terlalu banyak tahap platelet dalam tubuh boleh mencetuskan komplikasi seperti serangan jantung, strok, dan leukemia.

Tidak perlu risau dan panik terlebih dahulu jika jumlah platelet anda tidak normal. Terdapat pelbagai cara yang berkesan dan mudah untuk mengembalikan bilangan platelet. Petua yang paling penting ialah makan makanan yang tinggi nutrien.

Makan makanan yang kaya dengan vitamin dan mineral dapat membantu tubuh menghasilkan jumlah platelet yang normal. Berikut adalah beberapa nutrien penting yang mesti dipenuhi untuk mendapatkan tahap platelet normal.

1. Vitamin K

Vitamin K berperanan penting dalam membantu proses pembekuan darah. Tanpa pengambilan vitamin K yang mencukupi, tubuh tidak dapat menghasilkan protein yang berguna untuk proses pembekuan darah.

Anda boleh mendapatkan pengambilan vitamin K dari sayur-sayuran berdaun hijau, seperti brokoli, bayam, sawi, selada, dan lobak. Vitamin K juga dapat diperoleh dari kacang, seperti edamame, kacang kedelai, dan kacang tanah.

2. Vitamin D

Selain membantu menguatkan tulang, otot, saraf, dan sistem kekebalan tubuh, vitamin D juga penting untuk menyokong fungsi sumsum tulang, yang menghasilkan platelet dan sel darah lain.

Anda boleh mendapatkan pengambilan vitamin ini dari beberapa makanan, seperti kuning telur, ikan, dan susu.

3. Vitamin B12

Vitamin B12 juga memainkan peranan penting dalam penghasilan sel darah merah, jadi baik untuk proses pembentukan platelet darah. Vitamin ini terkandung dalam banyak makanan hewani, seperti hati sapi, daging sapi, telur, ikan, dan kerang.

Anda juga boleh mendapatkan pengambilan vitamin ini dari makanan tambahan. Namun, sebelum mengambil makanan tambahan vitamin B12, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu untuk memastikan keselamatannya.

4. Asid folik

Bukan hanya baik untuk wanita hamil, asid folik juga dapat membantu anda mendapatkan jumlah platelet yang normal di dalam badan. Anda boleh mendapatkan pengambilan folat dari makanan.

Beberapa makanan yang tinggi folat termasuk jeruk segar, hati sapi, hati ayam, dan sayur-sayuran berdaun hijau gelap seperti bayam, brokoli, dan kubis. Anda juga boleh mendapatkan vitamin ini dari kacang dan biji.

5. Besi

Zat besi mineral adalah komponen penting hemoglobin dalam badan anda. Tanpa zat besi, tubuh tidak dapat membuat hemoglobin dan tidak dapat menghasilkan sel darah merah dan platelet yang mencukupi.

Recent Posts