Punca Leukosit Rendah dan Cara Mengatasinya |

Sel darah putih (leukosit) memainkan peranan penting dalam sistem imun anda. Kiraan leukosit yang terlalu rendah dapat membuat anda lebih mudah terkena jangkitan. Sebilangan kecil leukosit dalam darah disebut leukopenia. Apa yang menyebabkan anda kekurangan sel darah putih? Bagaimana mengatasinya? Lihat ulasan berikut.

Apa itu leukopenia?

Leukopenia adalah keadaan apabila jumlah sel darah putih (leukosit) anda rendah atau rendah. Umumnya, leukopenia dikaitkan dengan penurunan satu jenis sel darah putih, iaitu neutrofil.

Biasanya, jumlah sel darah putih pada orang dewasa adalah 4,500-11,000 / mcL.

Dipetik dari Mayo Clinic, anda dinyatakan menghidap leukopenia jika jumlah sel darah putih anda kurang dari 4,000 / mcL.

Sebilangan pakar menyatakan bahawa had minimum ialah 4.500 / mcL darah.

Sel darah putih membantu tubuh anda melawan jangkitan. Apabila bilangan leukosit rendah, tubuh secara automatik akan menjadi lebih berisiko mendapat jangkitan.

Ciri-ciri kekurangan sel darah putih sering tidak dikenali kerana leukopenia umumnya tidak menyebabkan gejala yang ketara.

Walau bagaimanapun, anda perlu berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami simptom, seperti:

 • demam di atas 38ºC,
 • sejuk, dan
 • berpeluh.

Sekiranya ragu-ragu, sila periksa gejala anda di sini.

Sebilangan orang masih dinyatakan sihat dan baik walaupun hasil pemeriksaan menunjukkan leukositnya rendah atau di bawah tahap normal yang telah disebutkan.

Apakah penyebab leukosit rendah?

Leukopenia akan diketahui dari jumlah darah yang lengkap. Biasanya, hasilnya akan menunjukkan bahawa sel darah putih anda berada di bawah normal, terutama untuk jenis neutrofil.

Terdapat beberapa penyebab leukopenia yang membuat anda kekurangan sel darah putih, iaitu:

1. Gangguan sel darah dan sumsum tulang

Salah satu penyebab leukosit rendah adalah gangguan pada sel darah dan sumsum tulang. Ini kerana sel darah putih (dan sel darah lain) dibuat di sumsum tulang.

Ubat, penyakit, atau jangkitan virus yang mengganggu sel darah dan sumsum tulang juga akan menurunkan jumlah sel darah putih walaupun di bawah had normal.

Beberapa gangguan sel darah dan sumsum tulang yang boleh membuat anda kekurangan sel darah putih dan mengembangkan leukopenia adalah:

 • anemia aplastik,
 • myelofibrosis,
 • hipersplenisme, dan
 • pra-leukemia atau sindrom myelodysplastic.

2. Kanser atau sedang menjalani rawatan barah

Selain gangguan sel darah dan sumsum tulang, penyebab lain leukosit rendah adalah barah atau sedang menjalani rawatan.

Penyebab leukopenia yang berkaitan dengan barah termasuk:

Kemoterapi

Kemoterapi adalah sejenis rawatan barah yang boleh menyebabkan sel darah putih rendah. Ini kerana ubat kemoterapi tertentu boleh merosakkan sumsum tulang, yang menghasilkan sel darah putih.

Terapi radiasi

Terapi radiasi juga boleh menyebabkan keadaan yang serupa dengan kemoterapi. Sekiranya anda menerima terapi radiasi di kawasan di mana sumsum tulang paling banyak, seperti pelvis, kaki, dan dada, kemungkinan jumlah sel darah putih anda akan berkurang.

Kanser darah (leukemia) dan sumsum tulang

Penyakit seperti leukemia akan mempengaruhi pembentukan sel darah putih. Keadaan ini juga boleh menyebabkan tahap leukosit anda rendah.

Kanser yang telah merebak (metastasis)

Sel barah yang merebak ke sumsum tulang boleh mengganggu pengeluaran sel darah, termasuk leukosit. Akibatnya, anda menghidap leukopenia.

3. Dijangkiti penyakit tertentu

Leukosit rendah juga boleh disebabkan oleh penyakit berjangkit tertentu. Semasa jangkitan masih berlangsung, penghasilan sel darah putih akan berkurang, terutama neutrofil.

Beberapa penyakit yang menyebabkan sel darah putih rendah termasuk:

 • demam denggi,
 • batuk kering, dan
 • Jangkitan HIV.

4. kekurangan zat makanan

Malnutrisi juga boleh menjadi penyebab leukosit rendah. Biasanya, leukopenia berlaku kerana keperluan tubuh untuk nutrien dan vitamin tertentu tidak dipenuhi

Kekurangan vitamin B12 dan folat, misalnya, boleh mempengaruhi jumlah sel darah putih di dalam badan anda.

Vitamin B12 dan folat mempunyai peranan penting dalam pembentukan leukosit. Itulah sebabnya, kekurangan dua nutrien ini berisiko menjadikan leukosit anda rendah.

Bukan hanya kekurangan vitamin B12 dan folat, tembaga dan zink juga dapat menyebabkan sel darah putih anda berkurang.

Bagaimana mengatasi leukosit rendah?

Cara merawat dan merawat leukopenia sangat bergantung kepada penyebab penurunan sel darah putih anda.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa ubat yang mungkin disarankan oleh doktor anda untuk meningkatkan sel darah putih anda, seperti:

 • Menghentikan rawatan penyakit yang menyebabkan penurunan sel darah putih, seperti ubat tertentu, kemoterapi, atau terapi radiasi.
 • Terapi faktor pertumbuhan , yang merupakan rawatan dari sumsum tulang yang dapat merangsang pembentukan sel darah putih.
 • Diet bakteria rendah , yaitu diet yang menghindari kemungkinan bakteria dalam makanan, seperti menghindari makanan yang tidak dimasak, makanan mentah, atau sayur-sayuran dan buah yang tidak dicuci.
 • Dadah , yang merupakan terapi yang membantu tubuh membuat lebih banyak sel darah atau melawan jangkitan yang menyebabkan jumlah sel darah putih turun di bawah tahap normal.
 • Elakkan kecederaan boleh menurunkan risiko menghidap leukopenia. Sebabnya, jumlah sel darah putih yang rendah dapat menjadikan luka kecil menjadi jangkitan serius.

Kiraan sel darah putih yang rendah boleh menyebabkan komplikasi serius.

Sekiranya anda menjalani rawatan (seperti kemoterapi) atau mempunyai keadaan tertentu, doktor anda mungkin memantau jumlah sel darah anda untuk mengelakkan risiko komplikasi.

Doktor anda mungkin meminta anda melakukan pengiraan darah lengkap untuk memastikannya.

Komplikasi paling serius yang boleh timbul daripada leukopenia yang tidak dirawat adalah jangkitan.

Ini kerana jumlah leukosit yang rendah, terutamanya neutrofil, menyukarkan badan anda untuk melawan jangkitan.

Walaupun begitu, dalam keadaan normal, anda dapat mengekalkan jumlah sel darah putih yang normal dengan diet yang sihat.

Recent Posts