Teh Kombucha, Apa Manfaat dan Kesan Sampingan?

Adakah anda pernah mendengar atau merasai teh kombucha sebelum ini? Teh mempunyai pelbagai jenis, dari teh yang dibuat dari daun, bunga, hingga cendawan seperti teh yang satu ini. Lihat definisi, faedah, dan kesan sampingan.

Apa itu teh kombucha?

Teh Kombucha adalah teh yang diperam dalam larutan teh dengan gula yang kemudian ditambahkan ke mikroba starter, yaitu bakteria Acetobacter xylinum dan beberapa ragi iaitu Saccharomyces cerevisiae, Zygosaccharomyces bailii, dan Candida sp.

Oleh kerana proses penapaian yang berlaku, teh ini mengandungi pelbagai zat seperti asid asetik, folat, asid amino penting, vitamin B, vitamin C, dan alkohol.

Ramai yang menyebut teh ini sebagai teh cendawan kerana teh ini dibenarkan 'cendawan' terlebih dahulu semasa proses pembuatannya. Masa yang diperlukan untuk memerah teh ini adalah sekitar 8-12 hari pada suhu sejuk antara 18-2 darjah Celsius.

Dalam persekitaran yang lebih sejuk, penapaian akan berlaku dengan lebih cepat. Panjang penapaian akan mempengaruhi kualiti fizikal, kandungan, dan rasa teh. Teh ini dengan 400 ml mengandungi sejumlah 60 kalori tenaga.

Kebaikan minum teh kombucha

Banyak pendapat mengatakan bahawa teh kombucha mempunyai banyak faedah, iaitu menjaga sistem pencernaan, menurunkan risiko aterosklerosis, dan membantu membuang toksin dari tubuh.

Sebilangan besar faedah teh kombucha berasal dari penyelidikan yang dilakukan pada haiwan. Dari penelitian yang dilakukan, nampaknya teh kombucha mempunyai pelbagai kesan kesihatan, yaitu sebagai antioksidan.

Selain itu, teh kombucha juga mengandungi khasiat yang mempunyai sifat antibakteria, memperbaiki mikroflora usus, meningkatkan sistem kekebalan tubuh, dan menurunkan tekanan darah.

Sebagai tambahan kepada kajian yang dilakukan terhadap haiwan, beberapa kumpulan yang mengonsumsi kombucha secara kerap menyatakan bahawa teh kombucha mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan.

Kesan kesihatan yang mereka sampaikan termasuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh, mencegah barah, dan meningkatkan fungsi sistem pencernaan dan hati.

Teh Kombucha juga mengandungi bakteria probiotik, yang merupakan bakteria baik untuk meningkatkan sistem imun.

Namun, untuk mengekalkan fungsi bakteria probiotik ini, teh kombucha harus melalui proses pasteurisasi atau proses pemanasan untuk membuang bakteria jahat yang lain.

Kesan sampingan pengambilan teh kombucha

Walaupun sebilangan kumpulan mengatakan bahawa teh ini mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan, sebaliknya, meminumnya sebenarnya boleh menyebabkan pelbagai kesan buruk bagi tubuh seperti sakit perut, jangkitan, terhadap reaksi alergi.

Pada orang yang sihat, pengambilan teh ini menyebabkan sakit perut, jangkitan disebabkan oleh bakteria yang terdapat dalam teh ini, alergi, menguning permukaan kulit, mual, muntah, sakit kepala.

Sementara itu, pada orang yang sensitif dan mempunyai sistem pertahanan badan yang rendah, seperti orang dengan HIV / AIDS, minum teh ini akan mengurangi pertahanan tubuh mereka kerana dijangkiti bakteria.

Terdapat laporan bahawa di Iran terdapat 20 orang yang mengidap antraks akibat minum teh ini. Malah pada tahun 1995 Pusat Kawalan Penyakit mengeluarkan kenyataan bahawa teh ini adalah penyebab asidosis metabolik yang muncul pada sekumpulan wanita.

Asidosis metabolik adalah keadaan di mana darah mengandungi terlalu banyak asid, kerana memakan makanan yang mengandungi terlalu banyak asid, seperti teh jenis ini.

Di samping itu, penggunaan teh jenis ini harus dipertimbangkan dan diawasi untuk orang dengan penyakit tertentu, seperti orang yang menghidap diabetes, alkoholisme, dan sindrom iritasi usus.

Pada penderita diabetes, pengambilan teh jenis ini dapat mempengaruhi gula darah, menyebabkan penurunan kadar gula darah dalam tubuh (hipoglikemia).

Teh Kombucha juga tidak sesuai jika diminum oleh orang yang mengalami cirit-birit dan orang yang mengalami sindrom iritasi usus (IBS), kerana teh ini mengandungi banyak kafein dan ini dapat memperburuk gejala yang ada.

Bagaimana ia selamat dimakan?

Walaupun ada bukti tentang manfaat teh kombucha untuk tubuh, kebersihan dan kualiti teh harus dijaga agar tidak menimbulkan kesan buruk, seperti keracunan atau jangkitan akibat bakteria.

Sebaliknya, teh kombucha melalui proses pasteurisasi atau pemanasan untuk menghilangkan bakteria jahat yang terdapat di dalamnya. Di samping itu, ia masih memerlukan kajian saintifik lebih lanjut untuk membuktikan faedah penggunaan teh yang satu ini.

Recent Posts