Apakah faedah minum susu sebelum tidur? |

Kebiasaan minum susu telah menjadi bahagian yang tidak dapat dipisahkan. Secara amnya, susu diminum pada waktu pagi kerana kandungan nutriennya dapat memenuhi keperluan aktiviti seharian. Namun, apa faedah minum susu sebelum tidur pada waktu malam?

Kandungan nutrien dalam segelas susu

Susu mengandungi pelbagai nutrien yang penting untuk tubuh manusia. Minuman ini kaya dengan protein dengan sembilan asid amino dan mineral seperti fosfor, yodium, kalsium, kalium, dan kalsium yang diperlukan untuk mengekalkan tubuh yang sihat.

Susu juga kaya dengan vitamin A, vitamin B2, vitamin B12, dan vitamin D yang diperlukan untuk mata, kulit, sistem kekebalan tubuh, dan tulang dan gigi yang sihat. Bukan hanya itu, susu juga mengandungi enzim yang berguna dalam metabolisme glukosa dan lemak.

Selain minum secara langsung, susu boleh dimakan dengan gula tambahan atau dalam bentuk produk tenusu seperti keju dan yogurt. Walau bagaimanapun, kandungan nutrien dan kalori dan juga faedahnya boleh berbeza dari yang disajikan dalam bentuk susu keseluruhan.

Kebaikan minum susu sebelum tidur

Bagi orang yang sudah biasa snek sebelum tidur, susu boleh menjadi makanan ringan padat nutrien yang sihat. Tidak hanya mengenyangkan, kebiasaan minum susu sebelum tidur juga memberi kebaikan berikut.

1. Menambah berat badan

Minum susu pada waktu malam mempunyai kesan dua sisi terhadap berat badan. Tabiat ini boleh menjadi cara yang sihat untuk menambah berat badan. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu mempertimbangkan semula jika anda berusaha menurunkan berat badan.

Ini kerana susu mengandungi gula dalam bentuk laktosa dan membantu meningkatkan pengambilan kalori harian anda. Walaupun padat kalori, minum susu tidak akan menyebabkan anda bertambah berat asalkan anda tidak menggunakan gula tambahan.

2. Menjadikan tidur lebih nyenyak

Minum susu sebelum tidur boleh membuatkan anda tidur lebih nyenyak. Manfaat ini berasal dari dua zat dalam susu yang dikenali sebagai melatonin dan triptofan. Hormon melatonin biasanya dilepaskan oleh otak dan berfungsi mengatur kitaran tidur.

Sementara itu, triptofan adalah asid amino yang berperanan dalam pembebasan bahan kimia otak yang disebut serotonin. Serotonin mengawal mood , meningkatkan kelonggaran badan, dan juga mempengaruhi pengeluaran hormon melatonin dalam kitaran tidur.

3. Kurangkan kebiasaan makan lewat malam

Kelaparan dapat membangunkan anda dari tidur malam. Ini adalah semula jadi kerana badan tidak mendapat pengambilan tenaga semasa tidur. Minum susu sebelum tidur boleh menjadi kaedah yang baik untuk mengurangkan rasa lapar di tengah malam.

Susu mengandungi karbohidrat yang merupakan sumber tenaga utama untuk badan. Kandungan lemak dapat digunakan sebagai simpanan tenaga, sementara protein memberikan rasa kenyang yang berlangsung sepanjang malam.

4. Menjaga badan bertenaga

Minum susu sebelum tidur boleh menjadikan badan anda bertenaga sehingga keesokan harinya. Ini kerana kandungan nutrien susu lembu yang diserap oleh badan anda pada waktu malam akan disimpan untuk digunakan pada waktu pagi ketika anda bangun.

Kesan penyimpanan tenaga ini menjadikan anda lebih bertenaga dengan keadaan fizikal dan mental yang lebih baik. Jadi, anda akan bersedia untuk bergerak sebaik sahaja anda bangun pada waktu pagi.

5. Mengekalkan tulang dan otot yang sihat

Tidur pada waktu malam adalah masa yang tepat untuk tubuh memproses nutrien dari makanan. Semasa proses ini, badan anda membantu memperbaiki pelbagai tisu, termasuk tulang dan otot.

Susu adalah sumber protein, vitamin D, dan kalsium yang baik. Ketiga-tiga nutrien ini diperlukan untuk memperbaharui tisu tulang dan otot yang telah rosak setelah melakukan aktiviti.

Sekiranya anda minum susu suam atau susu sejuk sebelum tidur?

Memang, tidak ada kajian yang membuktikan minum susu suam lebih baik daripada susu sejuk. Namun, kebiasaan minum minuman suam seperti susu, teh, dan sebagainya telah terbukti dapat menghilangkan tekanan dan kegelisahan.

Kajian di Jurnal Sains Perubatan Amerika Utara mendedahkan bahawa cecair hangat mempunyai kesan menenangkan pada sistem saraf. Minum minuman suam mungkin juga lebih berkesan untuk membuat anda tidur lena.

Walaupun begitu, tabiat ini mungkin mempunyai kesan yang berbeza. Sama ada dengan minum susu suam atau susu sejuk, atau tidak minum susu sama sekali, anda masih boleh tidur nyenyak dengan menggunakan enam langkah tidur yang sihat.

Tidak kira jenis susu yang anda minum, yang paling penting ialah anda memilih susu tanpa gula tambahan. Sebabnya, gula tambahan akan meningkatkan jumlah kalori yang tidak anda perlukan.

Recent Posts