8 Punca Bibir Berkedut Yang Perlu Anda Ketahui •

Bukan hanya mata yang boleh mengalami kerutan, bibir anda juga mengalami perkara yang sama. Kedutan boleh berlaku di bibir atas atau bahagian bawah sahaja. Kedutan bibir pada dasarnya adalah hasil salah komunikasi antara saraf bibir dan otot yang mengawalnya.

Apakah penyebab bibir berkedut?

1. Kekurangan kalium

Salah satu tanda bahawa badan anda kekurangan kalium ialah otot anda sering berkedut, termasuk bibir anda. Ini kerana kalium berperanan dalam menghantar isyarat saraf dari otak ke seluruh badan.

2. Kafein berlebihan

Bibir berkedut adalah tanda bahawa anda terlalu banyak minum kopi. Kandungan kafein dalam kopi berfungsi untuk merangsang sistem saraf pusat sehingga mencetuskan pembebasan hormon serotonin dan noradrenalin. Kedua-dua hormon tersebut menyebabkan otot terlalu banyak bertindak balas terhadap isyarat saraf motorik. Oleh itu, jangan terkejut jika kegatalan berlaku setelah anda minum lebih dari 2-3 cawan kopi dalam sehari.

3. Ubat-ubatan tertentu

Beberapa ubat preskripsi dan ubat generik diketahui mempunyai kesan sampingan dari otot berkedut. Ini termasuk ubat steroid, diuretik, dan hormon estrogen sintetik.

4. Lumpuh Bell

Bell's palsy adalah kelumpuhan pada satu sisi wajah kerana keradangan dan pembengkakan saraf periferal yang mengawal otot muka. Sebilangan orang mungkin mengalami kedutan bibir, sama ada di bibir atas, hanya bahagian bawah, atau di sebelah kanan dan kiri sahaja.

Penyebab Bell palsy tidak diketahui, tetapi biasanya dikaitkan dengan jangkitan virus.

5. Parkinson

Parkinson adalah penyakit neurologi degeneratif yang menyukarkan orang bergerak dari masa ke masa. Penyakit ini dicirikan oleh kekejangan otot atau gegaran kecil di tangan atau kaki yang semakin teruk dari masa ke masa. Gegaran juga boleh berlaku di bibir bawah dan sekitar dagu

Secara amnya, Parkinson menyerang lelaki berusia lebih dari 50 tahun.

6. Sindrom Tourette

Sindrom Tourette adalah gangguan sistem saraf otak yang menyebabkan corak pergerakan yang tiba-tiba, berulang, dan tidak terkawal. Gejala ini boleh muncul di mana-mana bahagian badan (muka, tangan, atau kaki).

Lelaki 4 kali lebih mungkin mengalami sindrom ini daripada wanita dan gejala biasanya muncul antara usia 2-15 tahun.

7. Trauma

Keadaan ini juga boleh disebabkan oleh trauma, seperti kecederaan kepala pada batang otak. Kecederaan ini boleh merosakkan saraf muka, menyebabkan otot-otot di bibir berkedut.

8. Tekanan

Tekanan, kegelisahan, dan keletihan yang melampau juga boleh menjadi penyebab keadaan ini. Tahap tinggi hormon stres kortisol dapat membuat otot muka kaku atau berkedut dengan mudah.

Recent Posts