5 Punca Kebas-kebas Yang Paling Umum & Cara Mengubatinya •

Pernahkah anda mendengar ungkapan "kebas"? Ungkapan ini tidak hanya menggambarkan keadaan yang berlaku ketika seseorang telah mengalami patah hati, tetapi juga merujuk kepada keadaan tubuh yang tidak merasakan apa-apa. Jadi, apa yang menyebabkan kebas dan bagaimana mengatasinya? Ayuh, cari jawapan di bawah.

Punca kebas pada badan

Mati rasa adalah keadaan apabila anda tidak dapat merasakan apa-apa. Keadaan ini berlaku, kerana rangsangan tidak disalurkan ke saraf anda, yang bertujuan untuk menghantar isyarat rasa ke badan anda.

Mati rasa boleh disertai dengan sensasi kesemutan dan sensasi terbakar. Dalam kebanyakan kes, mati rasa sering dirasakan di jari, tangan, kaki, lengan, atau telapak kaki anda.

Berikut adalah pelbagai penyebab kebas pada tangan dan kaki.

1. Berdiri atau duduk lama dalam kedudukan yang sama

Berdiri atau duduk dalam jangka masa yang lama boleh menyebabkan peredaran darah yang lemah ke seluruh badan. Ini melancarkan peredaran darah, menjaga darah di kaki dan kaki, akhirnya mengurangkan aliran darah.

Aliran darah yang tidak lancar ini menjadikan tubuh menyebabkan isyarat dalam bentuk sensasi kebas. Bagi orang yang menderita sakit saraf, kekurangan nutrien dan oksigen dari aliran darah boleh membahayakan. Gejala seperti kesemutan atau mati rasa semakin teruk.

2. Diabetes

Penyebab kebas pada tangan dan kaki yang paling biasa adalah diabetes neuropatik. Ya, hampir 50% penghidap penyakit ini boleh mengalami kebas. Keadaan ini berlaku kerana kadar gula darah tinggi, mencederakan dan merosakkan saraf badan, menyebabkan kebas dan sakit pada kaki.

Selain itu, kadar gula darah tinggi juga melemahkan saluran darah kecil (kapilari) yang membekalkan saraf dengan oksigen dan nutrien pada saraf. Akibatnya, peredaran darah akan bertambah buruk dan menyebabkan kesemutan dan kesakitan pada saraf di sekitar kaki dan tangan.

3. Sindrom terowong karpal

Sekiranya anda sering merasa mati rasa di jari anda, ini boleh menjadi tanda sindrom carpal tunnel. Keadaan ini berlaku kerana tekanan berlebihan pada saraf median yang berada di terowong karpal di tangan anda.

Ketika saraf ditekan, akan ada gejala yang muncul seperti mati rasa, kesemutan, dan kelemahan. Gejala-gejala ini muncul sebagai isyarat kepada tubuh bahawa terdapat tekanan berlebihan pada saraf median.

4. Sklerosis berganda

Orang dengan sklerosis berganda sangat biasa mengalami gejala mati rasa pada satu atau lebih anggota badan. Selain itu, gejala sensasi kejutan elektrik juga dirasakan di kawasan leher dan badan yang bergetar.

Rasa kebas ini disebabkan oleh sistem kekebalan tubuh menyerang sarung pelindung (myelin), yang menutupi serat saraf. Akibatnya, akan ada masalah komunikasi antara otak dan seluruh badan. Dalam jangka masa panjang, penyakit ini boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal.

5. Sebab-sebab lain

Sebagai tambahan kepada keadaan yang dijelaskan sebelumnya, laman web Medline Plus menyebutkan beberapa sebab lain yang boleh menyebabkan kebas pada badan, termasuk:

  • Cakera herniated yang menyebabkan tekanan berlebihan pada saraf di tulang belakang.
  • Jangkitan, seperti herpes zoster, HIV / AIDS, tuberkulosis, dan sifilis.
  • Pukulan.
  • Kekurangan mineral, vitamin, atau bekalan darah ke suatu kawasan akibat keradangan dan pengerasan arteri.
  • Kehadiran tekanan pada saraf periferal oleh tumor, tisu parut, atau pembuluh darah yang membesar.
  • Gigitan haiwan atau serangga, serta keracunan makanan laut.
  • Penggunaan ubat haram, jenis ubat tertentu seperti kemoterapi, dan pengambilan alkohol dan nikotin yang berlebihan.

Cara mengatasi kebas pada badan

Rasa kebas di badan boleh hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, ia akan terus berulang dan dapat melumpuhkan aktiviti harian. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda gunakan jika anda mengalami kebas.

  • Mati rasa dari duduk atau berdiri untuk jangka masa yang panjang, anda boleh mengatasi dengan melakukan regangan. Kaedah ini juga dapat membantu anda untuk mengelakkan kebas pada lain waktu.
  • Sekiranya sindrom carpal tunnel adalah penyebab kebas anda, lebih baik berhenti melakukan aktiviti yang bergantung pada tangan anda. Doktor anda mungkin mengesyorkan memakai serpihan pergelangan tangan pada waktu malam. Rawatan ini dapat membantu melegakan simptom pada waktu malam dan mencegahnya berulang pada waktu siang.
  • Sekiranya mati rasa yang anda alami berkaitan dengan diabetes, sklerosis berganda, atau masalah kesihatan yang lain, anda mesti mengambil ubat yang disyorkan oleh doktor anda. Dalam beberapa kes, pembedahan dapat menghilangkan tekanan pada saraf.

Recent Posts