Navel Bau? Inilah sebab dan cara yang tepat untuk menanganinya |

Adakah anda pernah menghidu bau busuk dari perut anda? Walaupun anda mandi, kadang-kadang ada kotoran yang tersisa di pusar, menyebabkan bau yang tidak menyenangkan. Jadi, mengapa pusar boleh berbau? Sekiranya anda tertanya-tanya, berikut adalah pelbagai penyebab kancing perut berbau yang perlu anda ketahui dan bagaimana menanganinya dengan betul.

Apa yang menyebabkan bau perut buncit?

Lokasi pusar terletak agak jauh dari hidung kita. Namun, jika anda melihat bau busuk di kawasan itu, anda mungkin mula tertanya-tanya apa yang berlaku.

Pelepasan bau yang tidak menyenangkan dari pusar boleh menjadi tanda pelbagai keadaan, mulai dari masalah kebersihan diri yang tidak menjaga Gaya Hidup Bersih dan Sihat (PHBS) hingga masalah kesihatan.

Berikut adalah beberapa penyebab di sebalik timbulnya bau yang tidak menyenangkan dari perut buncit.

1. Kebersihan yang buruk

Adakah anda tahu bahawa pusar adalah tempat kegemaran kuman bersarang kerana bentuknya yang cekung dan kecil?

Sebenarnya, semakin dalam lembangan pusar semakin banyak kotoran yang terkumpul di dalamnya.

Berdasarkan kajian yang dilakukan di Pusat Perubatan Universiti Pittsburgh (UPMC), pusar adalah 'rumah perumahan' untuk 67 jenis bakteria.

Bukan hanya bakteria, kulat dan kuman lain yang juga dapat tumbuh di dalam perut.

Bersama dengan minyak, kulit mati, peluh, dan kotoran lain, kuman dan bakteria yang bersarang lebih selesa untuk hidup dan membiak secara banyak.

Akibatnya, penumpukan bakteria, kotoran, dan peluh yang tidak pernah dibersihkan akan menimbulkan bau busuk yang serupa dengan bau ketiak ketika anda berpeluh.

Oleh itu, jika anda tidak mahu perut bau berbau dan menjadi sarang bakteria, anda harus memperhatikan kebersihan badan, terutama di pusar.

Jangan tunggu bau tidak menyenangkan muncul sebelum anda mula membersihkannya.

2. Jangkitan kulat

Candida adalah kulat yang suka hidup di kawasan kulit yang panas, gelap dan lembap seperti pangkal paha, perut buncit, dan ketiak.

Bila Candida terus tumbuh, lama-kelamaan kulat ini boleh menyebabkan jangkitan. Jangkitan yang berlaku di kawasan gelap dan lipatan kulit ini disebut candidal intertrigo.

Selain berbau, kulit yang dijangkiti jamur Candida juga biasanya akan kelihatan merah dan bersisik.

Biasanya, penghidap diabetes lebih berisiko terkena jangkitan ini. Ini kerana sistem kekebalan tubuh lemah sehingga tidak cukup kuat untuk melawan jangkitan.

3. Jangkitan kerana tindakan tertentu

Bukan hanya jangkitan kerana keadaan perubatan, tindakan tertentu di pusar juga dapat meningkatkan risiko jangkitan.

Salah satu contohnya ialah orang yang melakukan tindik perut. Prosedur ini mempunyai risiko tinggi menyebabkan jangkitan pada pusar.

Gejala jangkitan lain selain dari perut yang berbau adalah rasa sakit dan nyeri, gatal, kemerahan, bengkak, hingga keluarnya nanah atau cairan putih dan hijau.

Selain menusuk pusar, prosedur pembedahan hernia umbilik berisiko menyebabkan jangkitan pada kawasan pusar.

4. Cyst

Mempunyai sista di sekitar perut buncit boleh menyebabkan bau yang tidak menyenangkan.

Kista itu sendiri hanyalah benjolan kecil yang biasanya tidak berbahaya dan tidak menimbulkan rasa sakit jika tidak dijangkiti.

Epidermoid, tiang, dan kista sebum adalah jenis sista yang boleh tumbuh di bahagian perut dan menimbulkan risiko jangkitan.

Kista epidermoid dan tiang tiang mengandungi sel yang menghasilkan deposit keratin protein yang cukup tebal.

Sekiranya kista membesar dan pecah, biasanya akan kelihatan seperti cecair tebal, kuning, berbau busuk yang mengalir. Apabila ini berlaku, itu adalah tanda bahawa kista dijangkiti.

Begitu juga dengan sista sebum yang biasanya berasal dari kelenjar minyak yang tersumbat dan menghasilkan pengeluaran minyak yang cukup banyak.

Sekiranya ketiga-tiga kista ini dijangkiti, ia akan menjadi merah, gatal, dan terasa sakit dan menyakitkan apabila disentuh.

Keradangan yang berlaku pada sista juga boleh menyebabkan pengeluaran nanah dengan bau yang kuat.

Bagaimana untuk menghilangkan bau kancing perut?

Pada asasnya, anda boleh merawat butang perut yang berbau mengikut penyebabnya. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda cuba atasi dengan perut yang berbau.

1. Mandi sehingga bersih

Pada asasnya, cara termudah untuk mencegah dan merawat kancing perut yang berbau adalah membersihkannya setiap hari ketika anda mandi.

Gosokkan bahagian dalam pusar ketika mandi dengan lembut sama ada dengan jari anda atau dengan bantuan kapas dan kain lembut sehingga kotoran yang terperangkap dapat dikeluarkan.

Selepas itu, keringkan dengan tuala atau tisu sehingga pusar tidak lagi terasa lembap atau meninggalkan air di dalamnya.

2. Gunakan air suam dan garam

Cara lain untuk mengatasi bau perut adalah dengan membersihkan perut dengan menggunakan campuran air suam dan garam.

Seterusnya, gunakan hujung jari telunjuk anda untuk mengurut perlahan bahagian dalam perut anda.

Anda juga boleh menggunakan bantuan kain lembut untuk membersihkan kawasan pusar

Sebaiknya, elakkan penggunaan krim atau krim losyen terutamanya di kawasan pusar kerana kelembapan berlebihan sebenarnya menjadikan bakteria dan kulat berkembang.

3. Periksa dengan doktor

Sekiranya penyebab sakit perut anda adalah jangkitan, anda perlu segera berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang tepat.

Cobalah untuk tidak mengeluarkan kista dengan benda tajam agar jangkitan tidak bertambah buruk.

Recent Posts