Jangkitan Parasit: Gejala, Jenis, dan Rawatan |

Jangkitan bukan hanya disebabkan oleh bakteria atau virus. Makhluk mikroskopik lain yang disebut parasit juga boleh membuat kita sakit. Apa yang harus anda ketahui mengenai jangkitan parasit?

Definisi jangkitan parasit

Parasit adalah organisma mikroskopik yang hidup bergantung kepada spesies organisma lain dengan mengambil nutrien dari tubuh inang.

Sebahagian daripada mereka tidak mempengaruhi tuan rumah mereka. Orang lain boleh tumbuh dan membiak dengan liar sehingga menyerang sistem organ yang membuat inangnya sakit. Ini dipanggil jangkitan parasit.

Jangkitan parasit adalah masalah kesihatan yang serius di negara subtropika dan tropika, seperti Indonesia. Cacing dan toxoplasmosis (toxoplasma) adalah contoh penyakit berjangkit parasit yang cukup umum di Indonesia, sedangkan malaria adalah salah satu yang paling mematikan.

Jenis parasit yang biasanya menyebabkan jangkitan

Terdapat 3 jenis parasit yang boleh menjangkiti badan anda, iaitu:

1. Protozoa

Protozoa adalah organisma bersel tunggal yang dapat hidup dan membiak di dalam badan. Salah satu jangkitan yang disebabkan oleh protozoa termasuk giardiasis. Giardiasis adalah jangkitan serius yang biasanya muncul setelah anda minum air yang tercemar dengan protozoa Flagellates.

Selain itu, terdapat juga jenis protozoa lain, seperti:

 • Amoeba, penyebab amebiasis
 • siliofora, penyebab balantidiasis
 • Sporozoa, menyebabkan cryptosporidiosis dan toxoplasmosis

2. Cacing

Cacing adalah organisma multisel yang boleh hidup di dalam atau di luar badan anda. Sebilangan besar cacing hidup di dalam usus, termasuk:

 • Cacing pipih
 • Cacing pita
 • Cacing kremi
 • Cacing bulat
 • Cacing Cacing

3. Ektoparasit

Ektoparasit adalah organisma multisel yang disebarkan oleh serangga atau araknid, seperti nyamuk, kutu, dan tungau yang bertindak sebagai inang yang membawa penyakit.

Contoh kes ektoparasit adalah malaria, yang disebarkan oleh nyamuk Anopheles, yang membawa parasit Plasmodium. Ektoparasit ini dapat berpindah ke manusia ketika nyamuk menggigit kulit untuk menghisap darah.

Berikut adalah contoh ektoparasit lain:

 • Pediculus humanus capitus atau kutu kepala
 • Pthyrus pubis atau kutu pada kulit kemaluan
 • Sarcoptes scabiei, hama yang menyebabkan penyakit kulit kudis atau kudis

Tanda dan gejala jangkitan parasit

Gejala jangkitan biasanya berbeza-beza bergantung pada apa penyebab organisma dan sistem organ yang diserang. Oleh itu, satu kes jangkitan boleh menyebabkan tanda dan gejala yang berbeza daripada yang lain. Namun, biasanya gejala yang muncul cenderung memakan masa yang lama untuk sembuh.

Secara umum, berikut adalah gejala yang menunjukkan adanya parasit di dalam badan anda:

1. Penurunan berat badan secara drastik

Jangan berpuas hati sekiranya berat badan anda tiba-tiba turun secara mendadak. Penurunan berat badan secara tiba-tiba boleh menjadi gejala pelbagai penyakit.

Terutama jika anda tidak menjalani diet atau tidak ada keinginan untuk menurunkan berat badan. Mungkin, ini adalah gejala parasit yang hidup di dalam badan anda.

Salah satu jenis yang paling biasa menyebabkan penurunan berat badan adalah cacing pita. Cacing pita biasanya mengambil nutrien yang ada di usus anda. Kesannya, badan tidak mendapat nutrien yang mencukupi.

Tidak jarang, orang yang mempunyai cacing pita di badan mereka mengalami sakit perut dan kehilangan selera makan, sehingga membuat penurunan berat badan secara drastik dan tiba-tiba.

2. Menghidap cirit-birit

Virus, bakteria, dan parasit adalah penyebab utama cirit-birit. Jenis parasit yang memberi anda cirit-birit adalah Giardia lamblia.

Giardia adalah parasit kecil yang hidup di usus manusia dan haiwan, yang boleh menular. Anda boleh dijangkiti jika memakannya secara tidak sengaja, melalui makanan yang tidak dimasak atau air yang tercemar dengan najis dan bakteria lain.

3. Mengalami reaksi alahan

Seperti yang dilaporkan oleh Persatuan Amerika untuk Sains Kemajuan, reaksi alergi boleh menjadi tanda parasit yang tinggal di dalam badan anda.

Alergi berlaku apabila antibodi tubuh mengenali protein dalam parasit (seperti protein dalam kacang) sebagai alergen, menyebabkan reaksi berlebihan. Reaksi boleh terdiri daripada kejutan sejuk hingga anafilaksis.

Para penyelidik menganggap bahawa reaksi ini adalah salah satu reaksi pertahanan tubuh.

Sekiranya anda mengalami reaksi alergi secara tiba-tiba, seperti kerengsaan, atau ruam pada kulit muncul secara tiba-tiba disertai dengan gatal, sila berjumpa dengan doktor anda, walaupun tidak semestinya parasit di dalam badan anda yang menyebabkan alergi.

4. Keputihan yang tidak normal

Jenis parasit yang mempengaruhi organ wanita seseorang adalah: Trichomonas vaginalis. Parasit Trichomonas paling kerap menyerang bahagian wanita, seperti vagina, vulva, serviks, ke uretra. Namun, lelaki juga boleh mendapat jangkitan ini pada zakar.

Parasit ini hidup di dalam badan anda dan disebarkan melalui hubungan seks. Tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan parasit ini muncul. Untuk pencegahan, gunakan alat kontraseptif, seperti kondom.

Parasit yang menular secara seksual ini boleh menyebabkan perubahan pada keputihan anda, seperti:

 • Warna putih berubah dari kuning ke hijau
 • Pelepasan berbau amis

Di samping itu, anda mungkin merasa sakit pada alat kelamin anda, ketidakselesaan ketika membuang air kecil, dan sakit semasa melakukan persetubuhan.

Gejala lain

Sebagai tambahan kepada gejala yang disenaraikan di atas, anda mungkin juga mengalami gejala jangkitan parasit berikut:

 • Terdapat tompok-tompok putih di dalam najis; boleh muncul setelah melakukan perjalanan dari tempat baru.
 • Kesukaran tidur atau bangun beberapa kali pada waktu malam
 • Sakit dan sakit, sakit otot, sakit sendi yang boleh bertahan hingga sebulan.
 • Selalunya letih, penat, selalu penat
 • Kelenjar getah bening yang bengkak
 • Kekeringan

Beberapa jenis parasit yang hidup di dalam badan mungkin tidak menyebabkan gejala atau tanda khas. Sekiranya anda mengesyaki badan anda dijangkiti parasit, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lebih awal.

Penyebab dan penularan jangkitan parasit

Jangkitan parasit dapat disebarkan dalam beberapa cara. Parasit yang paling kerap masuk ke dalam badan adalah melalui mulut, dari makanan dan minuman yang tercemar dengan protozoa. Minum air mentah, makan daging mentah / matang, makan makanan laut mentah / kurang matang, atau memakan buah dan sayur yang tidak dicuci atau tidak dimasak adalah cara utama anda dijangkiti parasit.

Protozoa dan cacing juga dapat menyebar melalui aliran air perantaraan, sisa rumah tangga, tinja dan darah (dijangkiti positif), ke paparan langsung antara kulit dan tanah yang tercemar. Jenis parasit tertentu boleh disebarkan melalui hubungan seksual.

Setelah dijangkiti, seseorang akan mudah menyebarkan parasit itu kepada orang lain. Terutama jika anda dijangkiti dan tidak mencuci tangan selepas memasak, memberi makan atau membersihkan kotoran haiwan, atau setelah menggunakan bilik mandi. Anda boleh menghantar telur parasit mikroskopik ke objek apa pun yang anda sentuh seterusnya.

Selain makanan dan sentuhan, jangkitan ini juga sangat mudah menular ketika menyentuh atau menggosok rambut haiwan yang mempunyai parasit.

Faktor risiko jangkitan parasit

Sesiapa sahaja boleh mendapat penyakit ini. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang meningkatkan risiko anda terkena jangkitan parasit, termasuk:

 • Suka makan makanan mentah
 • Tidak mencuci bahan makanan sebelum memasak
 • Jarang mencuci tangan
 • Mempunyai sistem imun yang lemah atau sudah sakit dengan penyakit lain
 • Hidup atau melancong di kawasan tropika atau subtropik dunia
 • Kekurangan air minuman yang bersih
 • Berenang di tasik, sungai, kolam, atau dataran banjir di mana air tercemar
 • Bekerja dekat dengan tanah, misalnya petani atau pekerja binaan
 • Bekerja dalam konteks lain di mana anda bersentuhan dengan sampah manusia (pengasuh bayi /pengasuh bayi atau guru tadika / PAUD, misalnya) atau dengan sisa haiwan (pekerja kedai haiwan peliharaan atau salun veterinar) secara berterusan.

Diagnosis dan rawatan jangkitan parasit

Sekiranya terdapat jangkitan berjangkit yang mempengaruhi saluran pencernaan seperti giardiasis dan jangkitan helminth tertentu, kaedah terbaik untuk menguji sama ada anda dijangkiti atau tidak adalah dengan melakukan ujian najis.

Terdapat ujian najis konvensional yang menggunakan sampel dari najis anda. Tinja akan dibawa ke makmal untuk dilihat dengan adanya atau tidak adanya organisma berbahaya dengan mikroskop

Doktor juga dapat menentukan diagnosis melalui ujian najis yang komprehensif. Ujian ini dilakukan dengan menguji sampel najis menggunakan teknologi Polimerase Chain Reaction (PCR) untuk menguatkan kehadiran DNA parasit.

Sebagai tambahan kepada ujian najis, berikut adalah pilihan kaedah pemeriksaan lain untuk menentukan sama ada anda memang dijangkiti parasit:

 • ujian darah
 • Ujian endoskopi atau kolonoskopi
 • Ujian pencitraan (sinar-x, imbasan MRI, atau imbasan CAT)

Apakah rawatan untuk jangkitan parasit?

Rawatan jangkitan bergantung pada diagnosis khusus anda. Sebilangan jangkitan tidak memerlukan rawatan perubatan kerana gejalanya dapat hilang dengan sendirinya.

Biasanya, doktor anda akan menetapkan ubat antiparasit atau ubat cacing untuk merawat jangkitan. Namun, anda biasanya harus minum beberapa ubat sekaligus, kerana tidak ada satu pun ubat yang dapat melawan semua jenis jangkitan.

Terdapat antibiotik dan ubat antijamur tertentu yang berkesan terhadap beberapa jangkitan parasit, jadi mereka juga boleh diresepkan sebagai tambahan.

Namun, ada juga beberapa jenis jangkitan yang tidak ada penawarnya atau yang tidak dapat diobati dengan ubat kimia.

Doktor anda juga boleh mengesyorkan rawatan lain untuk menghilangkan gejala anda. Sebagai contoh, banyak jangkitan protozoa dan helminthik boleh menyebabkan cirit-birit yang sering menyebabkan dehidrasi. Doktor anda mungkin akan menasihati anda untuk minum banyak air atau cecair elektrolit (ORS) untuk mengisi semula cecair badan yang hilang.

Pencegahan jangkitan parasit

Terdapat beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk menurunkan risiko anda mendapat jangkitan:

 • Basuh tangan dan kaki anda dengan kerap, terutama setelah mengendalikan makanan mentah, setelah membuang air besar, setelah bertani, berkebun, atau mengusahakan tanah, dan setelah menangani sisa manusia atau haiwan
 • Basuh bahan dan masak sehingga selesai.
 • Pastikan minum air mineral bersih, lebih baik air botol semasa anda dalam perjalanan.
 • Elakkan menelan air dari tasik, sungai, atau kolam.
 • Elakkan menyentuh kotoran haiwan secara langsung, terutamanya sampah kucing
Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

Recent Posts