Perbezaan Antara Kanser nodus limfa dan TB kelenjar

Walaupun mereka mempunyai simptom umum yang sama, terdapat perbezaan antara barah kelenjar getah bening (limfoma) dan TB kelenjar getah bening atau limfoma yang disebut limfadenitis batuk kering. Berikut adalah perbezaan antara barah dan TB kelenjar getah bening.

Apa itu TB kelenjar?

Secara amnya, bakteria tuberkulosis menyerang paru-paru, tetapi bakteria ini juga boleh merebak ke organ lain, seperti otak, tulang, kelenjar getah bening, saluran pencernaan, dan sebagainya.

TB kelenjar adalah jangkitan yang disebabkan oleh bakteria Mycobacterium tuberculosis yang menyerang kelenjar getah bening. Kelenjar getah bening itu sendiri adalah kelenjar yang menghasilkan limfosit - salah satu sel darah putih - yang berperanan dalam sistem ketahanan badan. Kelenjar ini tersebar secara meluas di badan, termasuk leher, ketiak, pangkal paha, pangkal paha dan sekitar organ dalaman.

Apakah gejala TB kelenjar?

Berikut adalah gejala TB kelenjar yang harus anda ketahui:

  • Tanda tanya yang paling biasa adalah adanya benjolan lama yang tidak menyakitkan di kawasan kelenjar getah bening yang terjejas, misalnya di leher - di bawah rahang, atau di bawah ketiak.
  • Benjolan akan terus tumbuh dan membesar yang kadangkala akan menimbulkan rasa sakit atau sakit ketika disentuh.
  • Selain bengkak, seseorang yang menderita TB kelenjar juga akan mengalami gejala umum penyakit TB, seperti merasa lemah, demam, menggigil, dan penurunan berat badan.
  • Pada sesetengah orang, kelenjar getah bening TB kadang-kadang tidak menyebabkan tanda yang ketara walaupun bakteria telah merebak ke seluruh badan. Oleh itu, jika anda mengalami gejala utama TB kelenjar getah bening, iaitu benjolan muncul di kawasan kelenjar getah bening, segera hubungi doktor anda.

Apakah kanser kelenjar getah bening?

Limfoma, juga dikenali sebagai barah kelenjar getah bening, adalah barah yang timbul pada limfosit. Sel-sel ini terletak di kelenjar getah bening, limpa, timus, sumsum tulang, dan bahagian badan yang lain.

Sekiranya sel-sel limfosit dalam sistem limfatik diserang barah, sistem kekebalan tubuh pesakit akan mengalami penurunan sehingga rentan terhadap jangkitan. Kanser ini dikategorikan kepada dua jenis, iaitu limfoma Hodgkin dan limfoma bukan Hodgkin. Perbezaan antara barah dan TB kelenjar getah bening terletak pada jenis sel limfosit yang diserang oleh sel barah.

Apakah simptom barah kelenjar getah bening?

Berikut adalah beberapa tanda dan gejala barah kelenjar getah bening:

  • Gejala utama limfoma adalah kelenjar bengkak yang menyebabkan benjolan tumbuh di leher, ketiak, atau pangkal paha.
  • Umumnya, seseorang yang menghidap barah kelenjar getah bening juga akan mengalami batuk, sesak nafas, demam, menggigil, batuk yang tidak hilang, penurunan berat badan, demam yang berlangsung lama, dan keringat sejuk pada waktu malam.
  • Di samping itu, sebilangan orang juga mengaku kehilangan selera makan, menyebabkan penurunan berat badan yang drastik dan ketara, kemudian badan merasa lemah, mengalami kekejangan, sakit perut, sakit belakang atau tulang.

Kesimpulannya

Perbezaan antara barah dan TB kelenjar getah bening sukar dilakukan sekilas. Sebabnya ialah apabila dilihat dari simptomnya, TB kelenjar dan barah kelenjar getah bening mempunyai ciri utama yang sama, iaitu munculnya benjolan di sekitar kelenjar getah bening. Kanser kelenjar getah bening tertentu dapat tumbuh dengan cepat, seperti ketulan ganas yang lain. Walau bagaimanapun, kanser kelenjar getah bening yang lain dapat tumbuh dengan perlahan, seperti TB kelenjar.

Itulah sebabnya, jika anda merasakan gejala yang telah dijelaskan di atas, segera berjumpa doktor untuk mengesahkan diagnosis penyakit yang anda alami. Semakin awal anda memulakan rawatan, semakin baik peluang untuk sembuh. Doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan untuk mengesahkan diagnosis dengan melakukan biopsi aspirasi jarum atau biopsi eksisi, yang memerlukan sekeping tisu kecil untuk diperiksa di makmal.

Recent Posts