Penting untuk Tahu, Kedudukan Tidur yang Baik untuk Bernafas •

Setelah seharian sibuk di tempat kerja, anda mungkin mahu tidur semula untuk mengisi semula. Namun, bagi anda yang mengalami masalah pernafasan, sering mengalami kesukaran untuk tidur. Baiklah, untuk masih dapat tidur nyenyak, anda harus mengetahui kedudukan tidur yang baik untuk bernafas. Apakah kedudukan tidur? Baiklah, lihat penjelasan berikut, ayuh!

Kedudukan tidur yang baik untuk bernafas

Bagi anda yang mempunyai masalah bernafas, memilih posisi tidur yang betul mempunyai peranan yang sangat penting untuk kesihatan. Kenapa?

Sebabnya, posisi tidur yang salah boleh memperburuk keadaan kesihatan sistem pernafasan. Sebenarnya, anda mungkin kehabisan nafas ketika tidur dalam keadaan tidak sesuai.

Anda mungkin menyangka bahawa tidur di punggung adalah posisi tidur terbaik untuk bernafas. Malangnya, tidur dalam posisi ini sebenarnya dapat memperburuk masalah pernafasan dan berpotensi menyebabkan anda berdengkur.

Sementara itu, tidur dalam keadaan rawan juga tidak baik untuk bernafas. Kedudukan ini boleh menyebabkan sesak nafas dan beberapa masalah kesihatan lain, seperti sakit leher.

Nah, tidur di sebelah kiri sebenarnya bagus untuk bernafas. Sebenarnya, posisi tidur ini dapat mengoptimumkan pernafasan anda. Bagaimana ia boleh berlaku?

Satu kajian membuktikan bahawa tidur di sisi anda dapat mengurangkan potensi berdengkur dan mengatasi apnea tidur, adalah gangguan tidur yang berkaitan dengan masalah pernafasan.

Dalam kajian itu, 50% pesakit dengan apnea tidur obstruktif ringan dan 19% pesakit mengalami apnea tidur obstruktif ringan apnea tidur pengalaman obstruktif sederhana sehingga 50% pengurangan gejala apnea tidur apa yang berlaku semasa anda tidur di sisi anda.

Bukan hanya itu, tidur di sisi anda juga dapat mengurangkan intensiti dan keterukan apnea tidur. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa posisi tidur ini adalah yang terbaik untuk anda bernafas.

Masalah pernafasan yang memerlukan posisi tidur tertentu

Secara amnya, posisi tidur yang baik untuk memudahkan anda bernafas berada di sebelah kiri anda. Namun, ada beberapa masalah pernafasan yang memerlukan posisi tidur khas, seperti:

1. Penyakit paru obstruktif kronik (COPD)

Sekiranya anda menghidap penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD), pastikan bantal tidur yang baik menyokong bukan sahaja kepala anda, tetapi juga leher anda. Semasa tidur, letakkan badan di sebelah kiri.

Kemudian, bengkokkan lutut sebahagiannya pada kaki yang melekat pada tilam. Sementara itu, kaki yang tidak melekat pada tilam berada dalam kedudukan lurus.

Menurut British Lung Foundation, posisi tidur ini dapat membantu ketika anda sesak nafas, terutama ketika gejala COPD sedang dalam perjalanan.

2. Sesak nafas

Pada dasarnya, posisi tidur yang baik untuk bernafas berada di sebelah kiri. Namun, jika anda mengalami sesak nafas, terdapat sedikit perubahan atau sedikit perubahan yang dapat dilakukan pada kedudukan tersebut.

Contohnya, ketika tidur di sisi anda, cubalah memasangkan bantal di antara kaki anda, sementara kepala anda juga disokong oleh bantal yang berbeza.

Namun, untuk mengelakkan sesak nafas semasa tidur, anda sebenarnya boleh tidur di punggung. Namun, gunakan bantal yang selesa, dan letakkan bantal lain di bawah lutut anda. Sementara itu, lutut anda harus dibengkokkan.

3. Apnea tidur

Apnea tidur adalah gangguan tidur di mana nafas anda kadang-kadang berhenti semasa anda tidur. Oleh itu, agar tidak mengurangkan kualiti tidur anda, adalah mustahak untuk tidur pada kedudukan yang betul.

Kedudukan tidur terbaik untuk bernafas bagi penghidap apnea tidur sedang tidur di sebelah kiri.

Selain itu, posisi tidur ini juga dapat mengatasi insomnia dan GERD, dua masalah kesihatan yang boleh mencetuskan terjadinya diabetes apnea tidur. Kedudukan tidur sisi juga baik untuk aliran darah.

Pelbagai teknik pernafasan untuk tidur yang lebih baik

Adakah anda pernah cuba tidur tetapi masih menghadapi masalah bernafas? Tenang, ada pelbagai jenis teknik pernafasan yang boleh anda lakukan sebelum tidur. Malah, anda juga boleh melakukannya ketika bangun di tengah malam untuk memudahkan tidur kembali.

Ingin tahu apakah teknik ini? Berikut adalah pilihan yang boleh anda cuba mulai malam ini:

1. Teknik pernafasan 4-7-8

Anda boleh melakukan teknik ini di mana sahaja tanpa memerlukan banyak masa. Sebaliknya, lakukan teknik ini dalam keadaan duduk dengan punggung lurus.

Cara melakukan teknik pernafasan 4-7-8, iaitu:

 1. Buka mulut anda semasa melakukan teknik ini.
 2. Hembuskan nafas dalam-dalam, sambil menghembuskan nafas perlahan.
 3. Tarik nafas perlahan-lahan melalui hidung anda dengan jumlah 4, menekan bibir atas dan bawah anda bersama-sama.
 4. Tahan nafas anda untuk menghitung 7, kemudian hembuskan lagi untuk menghitung 8 sambil menghela nafas yang lebih panjang.
 5. Ulangi perkara yang sama 8 kali.

2. Teknik pernafasan tiga bahagian

Ramai orang suka teknik bernafas untuk menyokong posisi tidur nyenyak yang satu ini, kerana ini adalah yang paling mudah. Berikut adalah langkah-langkah untuk melakukannya:

 • Duduk dalam posisi tegak, kemudian tarik nafas panjang dan dalam melalui hidung anda.
 • Setelah anda merasakannya maksimal, hembuskan perlahan-lahan sambil memfokuskan diri dan minda anda supaya anda merasa lebih selesa.
 • Ulangi perkara yang sama 5-8 kali.

Lebih baik menutup mata semasa teknik bernafas tiga bahagian ini. Tujuannya agar minda anda dapat lebih fokus semasa teknik menghirup dan menghembus nafas.

3. Teknik pernafasan hidung berselang seli atau nadi shodhana pranayama

Teknik pernafasan ini untuk menjadikan kualiti tidur lebih baik dan tenang dikatakan dapat membantu mengurangkan tekanan selepas itu. Segera, berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda ambil:

 1. Duduk dengan badan tegak dan kaki disilangkan.
 2. Letakkan tangan kiri anda dalam posisi terbalik di paha kiri, sementara jari tangan kanan anda berada di lubang hidung kanan.
 3. Tarik nafas sepenuhnya, kemudian tutup lubang hidung yang betul.
 4. Tarik nafas secara mendalam melalui lubang hidung kiri yang masih terbuka.
 5. Ulangi perkara yang sama di lubang hidung kiri, dengan tangan kanan melihat ke paha kanan.
 6. Lakukan aktiviti ini selama 5 minit.

Recent Posts