Sarapan Bubur Ayam, Sihat atau Tidak? Lihat fakta

Apabila anda mendengar menu bubur ayam, anda mungkin akan segera membayangkan semangkuk bubur hangat yang biasanya disajikan bersama ayam, keropok, dan sate cincang. Bubur ayam memang menjadi menu sarapan kegemaran Indonesia. Namun, adakah sarapan bubur ayam adalah pilihan yang sihat? Untuk mengetahui, pertimbangkan lima fakta unik berikut.

Bagaimana memproses bubur?

Bubur ayam umumnya diproses dari nasi putih yang direbus dalam jumlah besar air. Kerana terdapat banyak air, bahkan beras akan kehilangan ciri tekstur kasarnya menjadi sangat halus. Selain itu, kerana dimasak dalam jangka masa yang lama, pati beras menyebar dan sebati dengan air. Hasilnya adalah bubur biasa yang sangat lembut dan pekat.

Fakta mengenai sarapan bubur ayam

Bagi anda yang sibuk dan mencari sarapan pagi, bubur ayam boleh menjadi pilihan yang baik. Namun, adakah bubur ayam tahan lebih lama, atau adakah anda cepat lapar? Lihat sahaja pelbagai fakta menarik mengenai bubur berikut.

1. Menu sarapan rendah kalori

Berbanding dengan nasi goreng, nasi uduk, atau nasi kuning, sarapan bubur ayam agak rendah kalori. Sebabnya, untuk menyediakan semangkuk bubur, anda memerlukan lebih sedikit nasi daripada sepinggan nasi biasa.

Semangkuk bubur biasa mengandungi kira-kira 138 kalori. Sekiranya anda menambahkan ayam, telur, kacang, daun bawang, sayur masin, cakwe, dan keropok, jumlah kalori boleh mencapai 290. Jumlah ini masih kurang daripada menu sarapan nasi yang lain. Sebabnya, semangkuk nasi putih biasa sudah mengandungi 242 kalori.

2. Membuat anda lapar lebih cepat

Walaupun rendah kalori, bubur ayam membuat anda lapar lebih cepat. Sebabnya, menu sarapan ini tidak begitu kaya dengan vitamin, protein, mineral, dan nutrien lain yang diperlukan oleh badan untuk melakukan aktiviti sehingga tengah hari. Ini kerana kandungan bubur ayam terbesar adalah air.

Proses memasak dengan air yang sangat lama juga mengubah struktur padi. Nasi, yang penuh dengan vitamin, mineral, protein, dan serat, berubah menjadi pati, kandungan utamanya adalah glukosa dan karbohidrat.

3. Bubur ayam sarapan tidak akan membantu menurunkan berat badan dengan lebih cepat

Bagi anda yang sedang berdiet, sarapan bubur ayam boleh menyukarkan anda menurunkan berat badan. Oleh kerana bubur membuat anda lapar lebih cepat, anda mungkin tergoda untuk mencari makanan ringan sebelum makan tengah hari. Selalunya makan makanan ringan akan menyukarkan anda untuk mengawal berat badan anda.

4. Bubur menaikkan gula darah lebih cepat daripada nasi

Jenis karbohidrat dalam bubur ayam adalah karbohidrat sederhana yang mudah diproses oleh badan menjadi gula. Jadi, pengambilan bubur ayam sebenarnya dapat meningkatkan gula darah anda lebih cepat daripada nasi putih biasa. Bagi anda yang berisiko atau menghidap diabetes harus mengehadkan pengambilan bubur untuk mengawal kadar gula dalam darah.

5. Gantikan nasi putih dengan beras perang sehingga bubur lebih sihat

Walaupun tidak begitu biasa, anda boleh mengganti nasi putih dengan beras perang untuk memasak bubur. Beras perang kaya dengan serat dan mengandungi karbohidrat kompleks. Ini bermaksud bubur beras perang tidak akan menaikkan gula darah anda secepat bubur putih. Selain itu, bubur dari beras perang juga akan menjadikan anda kenyang lebih lama.

Recent Posts