Sekiranya Saya Menggunakan Toner Muka Setiap Hari? •

Pada masa kini, banyak wanita bersedia melakukan pelbagai jenis rawatan untuk mendapatkan kulit wajah yang bersih dan sihat. Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan menambahkan toner ke rejimen penjagaan kulit anda. Ya, toner adalah salah satu produk penjagaan kulit yang paling popular sekarang. Namun, adakah toner muka mesti digunakan setiap hari? Lihat fakta dalam artikel ini.

Apa itu toner muka?

Toner adalah produk kecantikan berasaskan air dan mengandungi pelbagai bahan aktif untuk membantu merawat masalah kulit tertentu. Biasanya, produk kecantikan yang satu ini digunakan setelah membersihkan wajah dan sebelum menggunakan pelembap.

Pada dasarnya fungsi toner berbeza-beza, bergantung pada bahan aktif apa yang terkandung di dalamnya. Tetapi secara umum, toner berfungsi untuk menyiapkan kulit sebelum anda menggunakan pelbagai produk penjagaan kulit. Toner juga berfungsi untuk menjaga pH kulit, membersihkan penyumbatan pada liang pori sehingga liang tidak tertutup, membuang sel kulit mati, mengurangkan lebihan minyak di wajah, dan menghidrat dan menyuburkan kulit.

Adakah had umur penggunaan toner wajah?

Sebenarnya, tidak ada standard yang pasti pada usia berapa orang boleh menggunakan toner. Tetapi secara umum, setelah akil baligh, sekitar usia 14-15 tahun, seseorang boleh mula menggunakan toner dalam rangkaian rawatan wajah.

Mungkin anda tertanya-tanya mengapa usia baligh? Jawapannya adalah kerana setelah seseorang memasuki akil baligh, keadaan kulit biasanya berubah seiring dengan perubahan hormon. Nah, ketika itulah toner mungkin sudah mula diperlukan.

Walaupun begitu, penggunaan toner pada remaja mesti disesuaikan dengan keperluan dan keadaan setiap kulit. Sekiranya ragu-ragu, anda boleh berjumpa doktor kulit secara langsung.

Sekiranya saya menggunakan toner setiap hari?

Sebenarnya, anda tidak perlu memasukkan toner dalam rejimen penjagaan kulit harian anda. Sebabnya, semua penjagaan kulit pada dasarnya digunakan sesuai dengan keperluan kulit si pemakai.

Sekiranya kulit anda merasakan bahawa ia memerlukan toner sebagai rawatan, sila gunakannya. Sementara itu, jika kulit anda terasa halus tanpa menggunakan toner, anda tidak perlu menggunakannya. Jadi, tidak mengapa jika anda hanya mencuci muka dan menggunakan pelembap.

Sekiranya anda memasukkan toner sebagai sebahagian daripada penjagaan harian anda, cukup menggunakannya 1-2 kali sehari setelah membersihkan wajah anda. Tetapi ingat, semuanya kembali kepada keperluan setiap kulit.

Adakah selamat menggunakan toner wajah dari bahan semula jadi?

Saya tidak menasihatkan pesakit untuk menggunakan penyegar wajah dari bahan semula jadi.

Kami mengesyorkan agar anda menggunakan toner yang sudah diformulasikan dengan baik, dengan kadar bahan aktif yang telah diukur dan diuji secara klinikal.

Dalam banyak kes, penggunaan bahan semula jadi sering menimbulkan keluhan tambahan pada masa akan datang. Sebabnya, bahan semula jadi ini belum diuji secara klinikal untuk digunakan pada kulit manusia. Contoh kecil penggunaan cuka sari apel sebagai penyegar wajah.

Sebenarnya, cuka sari apel yang banyak diedarkan adalah cuka sari apel untuk memasak, bukan untuk digunakan sebagai perawatan kulit. Tidak hairanlah jika kandungan asid di dalamnya tidak dimaksudkan untuk tujuan perawatan kulit. Bagi sesetengah orang yang mempunyai kulit sensitif, penggunaan cuka sari apel sebenarnya boleh merengsakan kulit kerana terdedah kepada asid yang terlalu kuat.

Oleh itu, jangan cuba melakukan rawatan muka dari ramuan yang belum diuji secara klinikal. Tidak semua yang semula jadi baik untuk kulit. Jadi, selektif memilih produk penjagaan kulit anda.

Panduan penggunaan toner wajah yang betul

Toner muka digunakan selepas anda mencuci muka dan sebelum menggunakan pelembap. Setelah memastikan wajah anda bersih dan kering, anda boleh menggunakan toner untuk kulit anda. Terdapat dua cara untuk menerapkan toner pada kulit.

  • Pertama, anda boleh menggunakan tapak tangan secara langsung. Tuangkan toner secukupnya di telapak tangan kemudian ketuk toner di permukaan kulit wajah.
  • Kedua, anda boleh mencurahkan toner secukupnya pada kapas. Selepas itu, tepuk kapas secara perlahan di seluruh kawasan muka. Penggunaan kapas dianggap lebih berkesan untuk membuang sel kulit mati.

Pastikan anda mencuci tangan sebelum memulakan siri ini, OK?

Petua memilih toner untuk penjagaan kulit wajah

Perkara pertama yang perlu dipertimbangkan sebelum menggunakan toner adalah mengetahui jenis kulit wajah anda. Ini kerana toner di pasaran mempunyai pelbagai formulasi dan bahan aktif. Jenis kulit, tentu saja, sangat mempengaruhi toner apa yang dipilih dan sesuai untuk setiap kulit.

Sekiranya kulit anda kering, anda boleh memilih toner yang mengandungi vitamin E, chamomile, rosewater atau toner penghidratan. Sementara itu, untuk kulit yang kusam atau rawan jerawat, anda boleh memilih toner dengan kandungan asid, seperti asid glikolik, asid laktik, asid malik, asid mandelik, dan asid salisilik.

Bagi pemilik kulit sensitif, anda boleh memilih produk toner bebas alkohol. Juga, elakkan produk toner yang mengandungi wangian tambahan, pewarna mentol, atau natrium lauril sulfat.

Recent Posts