Tahu Goreng Berkalori Tinggi, Adakah Berbahaya? |

Dari sebungkus makanan goreng hingga lauk dalam makanan, anda boleh menemui tahu goreng di mana sahaja. Namun, di sebalik tauhu goreng yang praktikal dan lazat, adakah anda tahu berapa banyak kalori yang dikandungnya?

Bilangan tauhu goreng kalori

Tahu sebenarnya termasuk dalam kumpulan makanan rendah kalori. Makanan yang diproses dari kacang soya juga bebas kolesterol, tinggi protein, dan kaya dengan mineral sehingga berguna untuk orang yang menurunkan berat badan.

Sebagai gambaran, tiga keping tauhu mentah (bersamaan dengan 100 gram) mengandungi hanya 80 kalori. Kalori ini berasal dari kandungan protein 10.9 gram, lemak 4.7 gram, dan karbohidrat yang kurang daripada 1 gram.

Kaedah memasak yang anda pilih menentukan berapa banyak kalori yang anda tambah. Apabila anda memproses bahan-bahan ini menjadi tahu goreng, jumlah kalori dan nutrien per 100 gram adalah seperti berikut.

  • Tenaga: 115 kcal
  • Protein: 9.7 gram
  • Lemak: 8.5 gram
  • Karbohidrat: 2.5 gram

Berbanding dengan tauhu mentah, kandungan nutrien tauhu goreng sebenarnya lebih rendah protein. Lemak juga meroket hampir dua kali ganda kerana minyak. Karbohidrat juga meningkat kerana bahan tambahan seperti tepung gandum dan gula.

Pada pandangan pertama, tahu goreng tidak kelihatan jauh berbeza dengan tahu mentah. Walau bagaimanapun, cuba perhatikan dari mana kalori berasal. Tidak seperti tauhu mentah, kebanyakan kalori dalam tahu goreng berasal dari lemak.

1 gram lemak menyumbang 9 kalori. Ini bermaksud bahawa dari 115 kalori dalam tahu goreng, 76.5 kkal berasal dari lemak. Sementara itu, selebihnya berasal dari protein dan karbohidrat.

Walaupun sedap, sayur goreng sihat atau tidak?

Akibat terlalu banyak makan tahu goreng

Pemprosesan makanan dengan teknik menggoreng dalam sangat biasa digunakan, termasuk membuat tahu goreng. Kaedah memasak ini dapat menghasilkan makanan rangup dalam masa yang singkat sehingga anda dapat menjimatkan minyak.

Makanan goreng biasanya terasa sedap sehingga menjadi kegemaran ramai orang. Namun, anda mungkin sudah tahu bahawa makan makanan goreng terlalu kerap boleh memudaratkan kesihatan anda. Berikut adalah beberapa kesan yang boleh berlaku.

1. Peningkatan berat badan

Tidak ada salahnya menambah berat badan, kecuali penyebabnya adalah pengambilan makanan goreng yang berlebihan. Anda bertambah berat badan kerana ketika anda makan banyak makanan goreng, anda juga banyak mengambil minyak.

Makanan goreng menyerap banyak minyak, terutama tauhu yang lembab dan berliang. Semakin tinggi kandungan air makanan, semakin banyak minyak yang diserapnya. Inilah sebabnya mengapa kalori tahu goreng sangat tinggi.

2. Meningkatkan risiko kegemukan

Makan tauhu goreng yang terlalu banyak dapat meningkatkan risiko kegemukan. Selain tinggi kalori, makanan goreng juga dapat mempengaruhi fungsi hormon yang mengatur selera makan dan penyimpanan lemak.

Panas semasa menggoreng tahu juga boleh mengubah minyak menjadi lemak trans. Makanan yang tinggi lemak trans dapat menambah lemak perut dan merupakan salah satu penyebab utama kegemukan.

3. Meningkatkan risiko penyakit kronik

Pengambilan tahu goreng yang berlebihan bukan sahaja meningkatkan pengambilan kalori, tetapi juga meningkatkan tekanan darah dan kolesterol. Satu kajian menunjukkan bahawa semakin kerap seseorang makan makanan goreng, semakin tinggi risiko mereka terkena penyakit jantung.

Kebiasaan makan makanan goreng juga dapat meningkatkan risiko diabetes. Ini kerana lemak berlebihan dapat berkumpul di sel otot, kemudian dipecah menjadi produk buangan yang menyekat tindakan insulin. Akibatnya, gula darah menjadi sukar dikawal.

Sekiranya anda berhenti makan tahu goreng?

Cara terbaik untuk mengelakkan kesan buruk makanan goreng adalah dengan berhenti memakannya. Walau bagaimanapun, kaedah ini mungkin tidak mudah, memandangkan banyak makanan sehari-hari diproses dengan menggoreng atau bahkan menggoreng dalam .

Sebagai penyelesaiannya, anda boleh mengurangkan penggunaan makanan goreng dengan menghadkan bahagiannya. Seboleh mungkin, perhatikan dan ikuti batasan pengambilan lemak, gula, dan garam setiap hari yang disyorkan oleh pemerintah.

Walaupun rasanya enak dan enak, tahu goreng mengandungi banyak kalori dan lemak. Lemak sebenarnya bukan musuh bagi tubuh, tetapi lemak trans dalam makanan goreng boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Sekiranya anda gemar makan tauhu, cubalah resipi tauhu atau kaedah memasak yang tidak banyak menggunakan minyak. Anda boleh memprosesnya menjadi sup, tauhu goreng, atau tahu panggang yang lebih sihat.

Recent Posts