Cara Mengira HPL (Anggaran Hari Kelahiran) Bayi Anda

Setiap ibu bapa akan menantikan kelahiran anak mereka. Mengetahui tarikh kelahiran adalah penting bagi anda untuk merancang semua persiapan untuk bersalin dan penjagaan kehamilan yang betul terlebih dahulu. Anda boleh mengira tarikh penghantaran yang tepat dengan mengira HPL sendiri.

Namun, bagaimana cara mengira HPL? Ikuti panduan di bawah.

Cara mengira HPL mengikut usia kehamilan

Cara mengira HPL aka tarikh akhir anda boleh didapati dengan mengetahui terlebih dahulu berapa umur kehamilan anda sekarang.

Malangnya, masih banyak orang yang sering salah faham mengenai cara mengira HPL. Sebabnya, kerana anda atau orang di sekitar anda mungkin memanggil usia kehamilan beberapa bulan. Contohnya, hamil 6 bulan, hamil 3 bulan, atau hamil 9 bulan.

Sebenarnya, usia kehamilan lebih tepat dinyatakan dalam minggu dan hari. Kerana ini ada kaitan dengan bila hari pertama haid terakhir (LMP) Anda. Jadi, jangan gunakan bulan lagi dalam menerapkan cara mengira HPL.

Umur kehamilan biasanya berlangsung selama 38-40 minggu atau 280 hari sehingga waktu melahirkan. Jangka masa ini juga merangkumi pembuahan selama dua minggu selepas haid terakhir anda walaupun anda belum hamil positif.

Cara mengira HPL dengan betul adalah dengan formula berikut:

Thari pertama haid terakhir + 7 hari - 3 bulan + 1 tahun.

Contoh cara mengira HPL jika HPHT anda adalah 11 April 2019 dan ditambahkan 7 hari ke depan, ini bermaksud 18 April 2019. 18 April 2019 adalah minggu pertama kehamilan anda.

Selepas itu tolak 3 bulan dari bulan haid terakhir, iaitu 18 Januari (bulan 4 April tolak 3). Tambah terakhir satu tahun dari 2019. Kemudian dengan cara pengiraan ini anda akan dapat HPL 18 Januari 2020 .

Contoh lain cara mengira HPL jika HPHT anda adalah 8 November 2018. Kurangkan 3 bulan sebelumnya, iaitu 8 Ogos 2018. Sekarang, 8 Ogos ditambah 7 hari 1 tahun adalah 15 Ogos 2019.

Kaedah yang lebih praktikal untuk mengira HPL sebenarnya hanya dengan mengingati hari pertama haid terakhir dan menambah 266 hari. Walau bagaimanapun, kaedah pengiraan HPL ini berlaku sekiranya kitaran haid anda normal sekali setiap 28-30 hari.

Cara mengira HPL di doktor

Sekiranya anda lupa dengan tepat ketika hari pertama tempoh terakhir anda, anda tidak perlu bimbang tentang cara mengira HPL yang betul. Anda boleh berjumpa doktor untuk melakukan ultrabunyi (ultrasonografi) untuk mengetahui berapa usia kehamilan anda.

1. Gunakan ultrasound

Tidak semua wanita menjalani ultrasound pada awal kehamilan. Ramai juga yang tidak menyedari bahawa mereka hamil. Nah, ultrasound atau ultrasound dapat memberitahu tarikh penghantaran dengan lebih tepat daripada cara mengira HPL menggunakan formula.

Walau bagaimanapun, doktor biasanya mengesyorkan untuk mengetahui HPL melalui ultrasound hanya jika kitaran haid anda normal. Doktor pada amnya juga meragui ultrasound sebagai kaedah untuk mengira HPL jika seorang wanita hamil berumur 35 tahun ke atas.

Cara mengira HPL dengan ultrasound tidak digalakkan jika anda mempunyai sejarah keguguran atau komplikasi kehamilan yang pada pemeriksaan fizikal sebelumnya telah dinyatakan mempengaruhi tarikh lahir bayi.

2. Mengira degupan jantung janin

Selain ultrasound, ada juga cara untuk mengira HPL dengan mengetahui degupan jantung bayi untuk pertama kalinya. Ini biasanya muncul sekitar minggu ke-9 atau ke-10 (walaupun boleh berbeza) dan ketika ibu mula-mula merasakan pergerakan janin.

Pergerakan janin biasanya mula dikesan antara kehamilan 18-22 minggu, tetapi boleh lebih awal atau lebih lambat. Dengan cara ini, doktor dapat menentukan tarikh lahir bayi anda tanpa mengira secara manual.

3. Ketinggian fundus rahim

Kaedah lain untuk mengira HPL adalah melalui ketinggian fundus rahim. Fundus wanita terletak dari tulang pelvis ke bahagian atas rahim anda.

Setiap kali anda memeriksa rutin kehamilan anda, doktor dapat menentukan hari kelahiran yang diharapkan dari ketinggian fundus. Semakin tua usia kehamilan, umumnya fundus akan semakin kecil jaraknya.

Bagaimana mengira HPL untuk kehamilan IVF?

Berbagai cara untuk hamil, cara berbeza untuk mengira HPL. Sebenarnya, tarikh lahir bayi IVF lebih tepat daripada kehamilan melalui proses persenyawaan semula jadi.

Melalui IVF, anda dan doktor akan mengetahui dengan pasti tarikh persenyawaan telur dan pemindahan embrio (telur yang telah disenyawakan oleh sperma) ke dalam rahim.

Dari sana, hari penghantaran dapat dianggarkan dengan menambahkan 266 (38 minggu) hari dari tarikh pembuahan. Di samping itu, proses pengambilan telur sebelumnya telah dijadualkan sebelum wanita itu berovulasi.

Jadi, cara mengira HPL untuk kehamilan IVF adalah dengan menambahkan 38 minggu (266 hari) selepas proses pembuahan telur. Kiraan 38 minggu ini hanya untuk mereka yang mempunyai haid setiap 28 hari.

Cara lain untuk mengira HPL kehamilan IVF adalah dengan mengira dari tarikh pemindahan embrio ke dalam rahim dan kemudian menambah 38 minggu.

Contoh mengira HPL dengan cara ini adalah, jadual pemindahan embrio yang jatuh pada 8 Mei 2019, ditambah 38 minggu dari waktu itu, maka anda akan mendapat 29 Januari 2020.

Cara mengira HPL kehamilan IVF sebenarnya tidak dikira berdasarkan masa pembuahan tetapi berdasarkan tarikh pemindahan embrio.

Ini akan memberikan anggaran tarikh penghantaran yang lebih tepat. Anggaran dari hasil pengiraan HPL juga dapat disahkan dengan memeriksa melalui ultrasound.

HPL tidak berubah

Walaupun anda sudah mengetahui kapan bayi anda akan dilahirkan, hasil akhir cara mengira HPL tidak dapat digunakan sebagai penanda aras yang pasti.

Sebenarnya, hasil pengiraan HPL secara manual atau melalui pemeriksaan doktor, mungkin lebih maju atau mundur daripada anggaran tarikh HPL anda sekarang.

Di dunia ini hanya 5 peratus wanita hamil yang melahirkan pada hari tarikh tamatnya. Selebihnya menyimpang dari jadual.

Berikut adalah tiga penyebab umum mengubah tarikh penghantaran walaupun kaedah pengiraan HPL betul mengikut formula:

1. Tarikh HPHT salah

Tarikh HPHT yang salah adalah sebab paling umum mengapa anggaran tarikh lahir cenderung salah. Sekiranya anda menentukan HPHT dengan tidak betul, hasil bagaimana mengira HPL anda juga akan salah.

Pembajaan biasanya berlaku dua minggu atau antara hari 11-21 selepas hari pertama haid terakhir. Namun, sebenarnya tidak ada yang tahu pasti kapan persenyawaan berlaku, bahkan tidak juga doktor.

Tidak ada teknologi perubatan yang dapat mengetahui dengan tepat bila persenyawaan berlaku.

2. Perubahan ukuran serviks

Sebab lain yang boleh mengubah hasil bagaimana mengira HPL secara manual atau melalui pemeriksaan doktor, iaitu perubahan ukuran serviks.

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa wanita dengan serviks pendek (kurang dari 2.5 cm) mempunyai kecenderungan untuk melahirkan lebih awal.

Penjelasan ini juga disokong oleh hasil kajian dari International Journal of Obstetrics and Gynecology. Penyelidik mengatakan bahawa 85 peratus wanita yang mempunyai serviks pendek (sekitar 1 cm) melahirkan lebih awal daripada wanita yang serviksnya kira-kira 2.5 cm.

Semakin tua usia kehamilan dan menghampiri tarikh akhir, ukuran serviks anda juga dapat memendek. Pemendekan panjang serviks bertujuan untuk memudahkan kepala bayi turun dan bersedia untuk dilahirkan.

Oleh itu, walaupun kaedah mengira HPL betul, ukuran serviks anda berubah sehingga anggaran tarikh lahir sebenarnya salah.

3. Kedudukan bayi dalam rahim berubah

Hasil cara mengira HPL manual atau pemeriksaan doktor juga boleh salah kerana kedudukan janin di rahim berubah. Ternyata kedudukan janin adalah salah satu faktor yang menentukan sama ada kelahiran anda cepat atau tidak.

Sekiranya kepala janin berada dalam kedudukan yang betul dan sesuai dengan usia kehamilan, tarikh kelahiran mungkin tepat pada masanya dengan hasil bagaimana anda mengira HPL yang anda lakukan lebih awal.

Sementara itu, jika tidak, jadual penghantaran anda mungkin lebih lambat dari tarikh anggaran. Secara amnya, doktor akan mengesyorkan pembedahan caesar atau induksi sekiranya usia kehamilan melebihi 40 minggu.

Bolehkah saya menetapkan tarikh lahir saya sendiri?

Walaupun mereka sudah mengetahui tarikh kelahiran dengan mengira HPL, banyak ibu bapa mahu anak mereka dilahirkan pada hari istimewa atau tarikh yang unik. Walau bagaimanapun, ini tidak semestinya dilakukan pada setiap kehamilan.

Sekiranya keadaan kehamilan anda memerlukan anda dilahirkan dengan pembedahan caesar, anda mungkin dapat memilih tarikh yang tidak jauh dari tarikh kelahiran yang dijangkakan.

Walau bagaimanapun, keputusan untuk menjalani pembedahan caesar tidak boleh sewenang-wenangnya. Bahagian caesar umumnya hanya dibenarkan jika kehamilan berisiko tinggi.

Recent Posts