5 Khasiat Utama Vitamin K untuk Badan |

Pengambilan vitamin yang mencukupi memberi kesan besar kepada kesihatan anda. Salah satu jenis vitamin yang paling penting tetapi sering diabaikan adalah vitamin K. Sebenarnya, vitamin K mempunyai banyak faedah untuk pelbagai organ dan sistem badan.

Contohnya, kekurangan vitamin K dapat membuat anda mudah lebam dan berdarah. Mengapa perkara ini berlaku? Lalu, apa faedah lain yang anda dapat dari vitamin ini? Inilah ulasan penuh.

Manfaat kesihatan vitamin K

Vitamin K adalah vitamin larut lemak seperti vitamin A, D, dan E. Berdasarkan sumbernya, vitamin K terbahagi kepada dua jenis, iaitu vitamin K1 (phylloquinone) dan vitamin K2 (menaquinone).

Phylloquinone terdapat dalam sayur-sayuran berdaun hijau seperti bayam, kangkung, dan sawi. Sementara itu, menaquinone terdapat dalam produk haiwan dan makanan yang ditapai. Sebilangan bakteria dalam usus anda juga dapat menghasilkan vitamin ini.

Untuk mendapatkan kelebihan vitamin K, anda perlu memenuhi keperluan harian anda. Keperluan setiap orang berbeza, bergantung pada usia, jantina, tahap aktiviti, dan keadaan fisiologi badan.

Namun, ketika merujuk pada Nutrition Adequacy Rate (RDA) yang disarankan oleh Kementerian Kesehatan Indonesia, orang dewasa memerlukan pengambilan 55-65 mikrogram vitamin K dalam satu hari.

Dengan memenuhi keperluan vitamin K, lihat serangkaian faedah yang anda dapat di bawah.

1. Penyembuhan luka dan pembekuan darah normal

Fungsi utama vitamin K adalah untuk membentuk prothrombin, protein yang sangat penting dalam proses pembekuan darah dan pembentukan tisu tulang. Tanpa pengambilan vitamin K yang mencukupi, tubuh anda tidak dapat menghasilkan protein ini.

Kekurangan prothrombin akan menyebabkan badan mudah lebam walaupun hanya cedera ringan. Anda juga akan berdarah dengan lebih mudah, walaupun anda hanya mengalami luka kecil. Ini kerana darah tidak segera membeku.

Darah yang terperangkap di bawah kulit menyebabkan lebam, sementara darah yang keluar menyebabkan pendarahan. Kadang-kadang, pendarahan yang tidak sembuh boleh menjadi serius, terutamanya jika cedera parah.

2. Mengurangkan risiko penyakit jantung

Salah satu penyebab tekanan darah tinggi adalah pembentukan deposit mineral di saluran darah. Deposit mineral menghalang darah mengalir dengan lancar. Isipadu darah yang mengalir menjadi tidak sebanding dengan ukuran kapal.

Vitamin K mungkin mempunyai faedah yang tidak dijangka dalam hal ini. Vitamin ini dipercayai dapat mencegah pengendapan mineral dalam saluran darah. Dengan begitu, aliran darah tetap lancar dan tekanan yang tinggi dapat menurun.

Pemendapan mineral yang berpanjangan boleh menyebabkan penyakit jantung dan strok. Dengan mencegah pemendakan, anda juga dapat mengurangkan risiko kedua penyakit tersebut.

3. Mengekalkan kekuatan dan ketumpatan tulang

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan vitamin K yang tidak mencukupi dikaitkan dengan penurunan kepadatan tulang dan peningkatan risiko patah tulang. Salah satunya diterbitkan dalam Jurnal Osteoporosis pada tahun 2019.

Vitamin K mempunyai sejumlah fungsi untuk tulang, tetapi yang utama adalah membentuk protein yang disebut osteocalcin. Dalam proses pengoksidaan tulang, osteocalcin mengikat ion kalsium dan mineral lain untuk mengatur ukuran dan bentuk tulang.

Sekiranya anda kekurangan pengambilan vitamin K, tubuh tidak dapat membentuk osteocalcin. Kesannya, proses pengerasan tulang tidak berjalan dengan baik. Ketumpatan tulang juga menurun, menjadikan anda lebih cenderung mengalami gejala osteoporosis dan patah tulang.

4. Mengekalkan fungsi kognitif

Fungsi kognitif melibatkan kemampuan berfikir, belajar, mengingat, membuat keputusan, menyelesaikan masalah, akal, dan menumpukan perhatian. Apabila memasuki usia tua, kebolehan ini dapat menurun.

Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk menghalang penurunan fungsi kognitif, salah satunya adalah dengan memenuhi keperluan vitamin K. Sekurang-kurangnya ini adalah penemuan penyelidik di Kanada pada tahun 2013.

Setelah memeriksa 320 orang tua, mereka mendapati bahawa orang tua dengan kadar vitamin K tertinggi dalam darah mereka mempunyai ingatan yang terbaik. Dengan mengekalkan fungsi kognitif, vitamin K dapat membantu mencegah demensia pikun pada usia tua.

5. Berpotensi mengurangkan risiko barah

Kanser masih menjadi penyebab utama kematian di banyak negara. Namun, ternyata makanan yang kaya dengan vitamin K dapat mengurangkan risiko anda menghidap penyakit ini.

Pasukan penyelidik di Jepun mendapati bahawa menatetrenone, suatu bentuk vitamin K2, dapat menghambat kemunculan sel-sel barah hati setelah rawatan. Vitamin ini juga berpotensi untuk meningkatkan jangka hayat pesakit yang telah menjalani rawatan.

Manfaat vitamin K untuk mengurangkan risiko barah sangat menjanjikan. Walau bagaimanapun, penyelidik masih perlu melakukan penyelidikan lebih lanjut untuk mendapatkan bukti kukuh.

Sehingga kini, tidak banyak bukti saintifik yang menunjukkan penggunaan vitamin K lain selain untuk pembekuan darah. Walaupun begitu, vitamin K yang mencukupi masih penting untuk menjaga kesihatan dan fungsi normal badan anda.

Recent Posts