5 Kebaikan Kulit Manggis untuk Kesihatan Tubuh: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, buah manggis menjadi popular kerana buahnya runut bunyi iklan ekstrak kulit manggis yang sering didengar di televisyen. Buah ini, yang mempunyai rasa manis dan cenderung masam, mempunyai banyak faedah. Bagaimana dengan faedah kulit manggis? Mari lihat kebaikan kulit manggis untuk kesihatan.

Sebilangan kebaikan kulit manggis

1. Anti-alergi dan anti-radang

Penyelidikan saintifik menunjukkan bahawa manfaat kulit manggis mempunyai sifat anti-alergi dan anti-radang. Satu kajian menyatakan bahawa kandungan kulit manggis dapat meningkatkan prostaglandin, dan sifat-sifat lain terbukti berkesan dalam menghambat kadar histamin dalam tubuh. Manfaat prostaglandin sebenarnya berguna dalam mengurangkan keradangan (anti-radang), yang keduanya berkaitan dengan penyebab seseorang mudah terdedah kepada alergi.

2. Menurunkan kadar gula dalam darah

Manfaat lain dari kulit manggis ialah ia dapat mencegah dan mengekalkan kandungan gula dalam darah yang menyebabkan seseorang menghidap diabetes awal. Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Agricultural and Food Chemistry menunjukkan bahawa kandungan kulit manggis, alpha-amylase, sebanding dengan zat acarbose, fungsinya adalah untuk menghalang enzim yang menyebabkan pati dalam tubuh terurai menjadi glukosa. Kandungannya sama dengan zat yang terdapat dalam ubat diabetes jenis 2 yang diresepkan.

Kenapa begitu? Kerana kemampuan menurunkan gula darah dari kulit manggis berasal dari asam tanin. Sebatian ini juga terdapat dalam kompleks proanthocyanidin oligomer (OPC). Nah, OPC ini banyak terdapat dalam buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, biji-bijian, bunga dan serat kulit kayu. Selain baik untuk gula darah, OPC dalam kulit manggis dikenal banyak dalam antioksidan. OPC mengandungi bahan antibakteria, antivirus, anti-barah, anti-radang, anti-alergi dan vasodilating.

3. Kulit manggis untuk ubat jerawat

Kelebihan kulit manggis baik untuk kulit wajah yang bermasalah. Satu kajian dari Thailand menyatakan, zat antioksidan dalam kulit manggis berkesan dalam menghilangkan pengeluaran oksigen reaktif yang mengandungi bahan berbahaya, yang merupakan dua faktor yang boleh mempengaruhi pertumbuhan jerawat.

Selain itu, kulit manggis sangat berkesan terhadap perlindungan radikal bebas, tetapi juga mampu menekan pengeluaran sitokin pro-radang yang menyumbang kepada pembentukan jerawat atau keradangan pada kulit.

4. Daging manggis kaya dengan serat

Sekarang, beralih sedikit kepada daging buah manggis. Daging manggis boleh menjadi sumber kesihatan pencernaan yang sangat baik. Mengonsumsi manggis segar dapat membantu mengatasi masalah sembelit dan pencernaan. Secara tidak langsung, dengan memakan serat yang terdapat dalam buah ini, anda juga meningkatkan pengambilan prebiotik, yang membantu menjadikan bakteria probiotik berkembang di usus anda.

5. Mencegah penyakit jantung

Yang ini adalah kebaikan kulit manggis yang paling dicari dan berkhasiat untuk tubuh. Dalam kandungan kulit, manggis juga mengandungi sejumlah mineral seperti tembaga, mangan dan magnesium. Kalium adalah komponen penting dalam sel dan cecair badan untuk membantu mengawal kadar jantung dan tekanan darah. Oleh itu, kulit manggis memberikan perlindungan terhadap strok dan penyakit jantung koronari.

Recent Posts