6 Cara Berkesan untuk Mengatasi Telinga Dering (Tinnitus)

Adakah anda pernah merasakan bunyi deringan berterusan di telinga anda? Betapa teruknya itu? Adakah ia berlaku secara berterusan? Ada kemungkinan anda menghidap tinnitus. Tinnitus didefinisikan sebagai persepsi kebisingan atau deringan di telinga, ada yang menafsirkannya sebagai bunyi pendengaran di telinga yang tidak berasal dari luar telinga. Nah, untuk mengatasi telinga yang berdengung akibat tinitus, anda boleh mencuba enam cara berikut.

Bolehkah tinnitus disembuhkan?

Sebilangan besar kes tinnitus sayangnya sukar untuk dirawat. Sebenarnya, kadang-kadang tinitus yang teruk tidak dapat diubati sehingga kekal. Walau bagaimanapun, anda dapat mengurangkan gejala yang menjengkelkan dengan pelbagai cara semula jadi.

Cara menghilangkan deringan di telinga kerana tinnitus

1. Pelajari selok-belok tinnitus

Dering di telinga anda kerana tinitus boleh membuat anda merasa gelisah atau kesal sepanjang masa. Biasanya anda akan merasa semakin tidak selesa kerana anda tidak betul-betul memahami selok-belok tinitus. Contohnya apa punca dan mengapa anda harus mengalami perkara ini.

Oleh itu, mempelajari lebih lanjut mengenai tinnitus dapat membantu anda mengatasi masalah pendengaran di telinga anda. Langkah pertama adalah berjumpa doktor. Selepas itu, rujuk kaedah terbaik untuk mengatasi gejala tinnitus. Anda juga boleh bergabung dengan komuniti pengidap tinitus sehingga mereka dapat berkongsi pengalaman dan petua hidup dengan masalah pendengaran ini.

2. Menggunakan alat bantu pendengaran

Menggunakan alat bantu pendengaran khas dapat membantu mengurangkan bunyi yang tidak diingini dan dapat mengurangkan tinnitus. Peranti yang ditujukan untuk pesakit tinnitus dikenal sebagai topeng alat bantu dengar. Walau bagaimanapun, selalu berjumpa dengan doktor anda untuk menentukan jenis alat pendengaran yang paling sesuai untuk keadaan anda.

3. Elakkan bunyi yang sangat kuat

Pendedahan kepada bunyi yang kuat boleh menyebabkan gangguan pendengaran (pekak) dan masalah telinga yang lain. Bunyi yang kuat termasuk bunyi mesin berat atau peralatan pembinaan, tembakan, kemalangan kereta, atau konsert yang kuat boleh mencetuskan tinitus yang teruk. Walau bagaimanapun, ini boleh hilang beberapa hari selepas kes tersebut. Bunyi kurang dari 75 dB (walaupun selepas pendedahan yang berpanjangan) tidak menyebabkan masalah telinga atau tinitus, tetapi bunyi lebih dari 85 dB boleh menyebabkan gangguan pendengaran dan masalah telinga yang lain.

Oleh itu, jaga kelantangan semasa mendengar muzik atau panggilan, jangan terlalu kuat atau terlalu lama. Terutama jika anda menggunakan fon telinga atau fon kepala.

4. Jangan gunakan Putik kapas untuk membersihkan telinga

Untuk mengatasi deringan di telinga, banyak orang segera menggunakan Putik kapas kerana mereka berpendapat ada kotoran yang menyumbat telinga. Walaupun, Putik kapas berisiko menyebabkan penyumbatan telinga, jangkitan telinga, dan kerosakan telinga.

Earwax melindungi saluran telinga anda dengan memerangkap kotoran dan bakteria. Gunakan Putik kapas malah dapat memasukkan kotoran ke telinga dengan lebih dalam.

Untuk mengelakkan kerengsaan atau bahaya pada telinga dalam, jangan memasukkan apa-apa ke dalam saluran telinga anda. Ini tidak akan membantu dengan deringan di telinga. Lebih baik terus berjumpa doktor dan minta doktor membersihkan telinga.

5. Elakkan menggunakan dadah atau alkohol

Penyelidikan telah mendapati bahawa beberapa ubat boleh memburukkan lagi gejala tinnitus. Contohnya, ubat penahan sakit. Selain itu, merokok dan minum minuman beralkohol juga boleh memburukkan lagi tinnitus. Dadah yang berisiko menyebabkan kerosakan telinga dan memicu tinitus termasuk:

  • Antibiotik: polymyxin B, eritromisin, vancomycin, dan neomycin
  • Ubat barah: mechloretamine dan vincristine
  • Diuretik: bumetanide, asid etacrynic, atau furosemide
  • Quinine
  • Antidepresan
  • Aspirin dalam dos tinggi

6. Mengurangkan keradangan dan tekanan kronik

Keradangan di dalam badan boleh meningkatkan risiko masalah telinga, seperti jangkitan telinga, gangguan pendengaran, dan vertigo. Keradangan itu sendiri boleh berlaku ketika tubuh berusaha melawan penyakit atau organisma asing yang berpotensi menimbulkan bahaya bagi kesihatan.

Tekanan yang berlebihan juga dapat memperburuk gejala tinnitus dengan mengubah reaksi otak terhadap pendengaran suara di telinga. Diet yang tidak sihat, gaya hidup yang tidak sihat, dan juga dapat menurunkan sistem kekebalan tubuh dan mempengaruhi kerosakan saraf, alergi, dan masalah telinga.

Oleh itu, salah satu kaedah terbaik untuk mengatasi deringan telinga yang berterusan kerana tinitus adalah menjalani gaya hidup sihat. Contohnya, dengan menjaga kesihatan, makan makanan berkhasiat, bersenam secara teratur, menguruskan tekanan, dan berehat secukupnya.

Recent Posts