8 Punca Puting Gatal dan Cara Mengatasinya

Sesiapa sahaja boleh merasa gatal di mana sahaja di badan mereka. Terutama pada wanita, gatal sering berlaku pada puting susu. Puting gatal tidak berbahaya, tetapi dalam beberapa kes, mereka boleh menjadi gejala penyakit. Jadi, apakah penyebab puting gatal? Lihat tinjauan berikut untuk mengetahui cara menyelesaikannya.

Pelbagai penyebab puting gatal

Terdapat pelbagai penyebab puting gatal. Agar dapat diatasi, sudah tentu anda mesti mengetahui puncanya terlebih dahulu. Lihat beberapa penyebab puting gatal di bawah ini.

1. Udara sejuk dan kering

Udara sejuk dan kering boleh menyebabkan gatal-gatal di badan anda, termasuk puting.

Gatal mungkin bertambah teruk ketika anda berpeluh, tetapi jangan terus menggaru untuk mengelakkan kegatalan.

Untuk memperbaikinya, mandi atau rendam dalam air suam selama 1o minit. Selepas itu sapukan krim pelembap untuk mengelakkan kulit kering.

Anda juga boleh menggunakan gel lidah buaya atau jeli petroleum pada puting gatal.

2. Mengandung

Hormon kehamilan menyebabkan pelbagai perubahan dalam badan, salah satunya adalah peningkatan aliran darah ke tisu susu sehingga payudara menjadi besar.

Aliran darah yang lebih cepat ke kawasan payudara juga boleh menyebabkan puting gatal, sakit, dan lebih sensitif.

Untuk mengatasi keadaan ini, gunakan coli yang tidak terlalu ketat sehingga tidak mengganggu aliran darah di payudara.

Anda juga boleh menggunakan jeli petroleum atau losyen dengan vitamin E, mentega koko, atau lanolin pada payudara pada waktu pagi dan petang selepas mandi.

3. Penyusuan susu ibu

Sama seperti semasa kehamilan, peningkatan aliran darah ke payudara untuk merangsang pengeluaran susu boleh menjadikan puting gatal. Gatal juga boleh disebabkan oleh kebersihan payudara yang buruk semasa menyusu.

Contohnya, sisa susu yang melekat pada kulit dan kemudian mengundang bakteria atau penggunaan pam payudara yang tidak bersih.

Begitu juga, kebiasaan bayi yang gemar menarik atau menggigit puting semasa menyusu, boleh menyebabkan kegatalan dan gatal pada puting.

Selain itu, gatal juga boleh disebabkan oleh jangkitan puting yang disebut mastitis. Untuk itu, pastikan kawasan payudara anda sentiasa bersih dan kering.

Gunakan salap lanolin atau pelindung gel silikon semasa menyusu untuk melegakan gejala dan mengurangkan rasa tidak selesa. Sekiranya ia disebabkan oleh mastitis, anda memerlukan rawatan dengan preskripsi doktor.

4. Menopaus

Wanita menopaus tidak lagi menghasilkan hormon estrogen. Malah, estrogen juga berperanan dalam merangsang pengeluaran kolagen untuk mengekalkan kelembapan dan keanjalan kulit.

Itulah sebabnya kulit wanita paruh baya dan tua lebih kering, nipis, dan mudah teriritasi, termasuk di bahagian payudara.

Untuk memperbaikinya, anda perlu mengekalkan kelembapan kulit dengan menggunakan minyak pati pada kulit, menggunakan pelembap, dan tidak mandi terlalu lama.

5. Dermatitis (eksim)

Puting gatal boleh disebabkan oleh ekzema. Ekzema aka dermatitis adalah keadaan kulit yang meradang yang menjadikan kulit gatal, merah, panas, dan retak.

Keradangan kulit akibat eksim boleh disebabkan oleh faktor genetik atau pengaruh persekitaran, seperti bahan kimia pada produk sabun dan penjagaan kulit, perubahan suhu yang melampau, atau kerana geseran pada pakaian seperti ukuran bra yang terlalu kecil atau terlalu kecil.

Ekzema dapat dirawat dengan salap kortikosteroid, salap anti-radang, hingga pelembap dan antibiotik. Tetapi anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda untuk mencari ubat eksim yang sesuai dengan keadaan kulit anda, terutamanya jika anda hamil

6. Jangkitan kulat

Jangkitan kulat sering menyerang wanita yang sedang menyusui atau berkeringat banyak tetapi tidak mandi atau menukar pakaian dan segera kering. Gejala termasuk gatal, sakit terbakar, kulit kering pada puting, dan kemerahan.

Untuk mengatasinya, gunakan antibiotik dan krim antijamur mengikut preskripsi doktor. Agar tidak berlaku lagi, selalu pastikan kulit payudara kering dan basuh bra dan pakaian di dalam air panas dan keringkan di bawah sinar matahari.

7. Terapi radiasi barah

Terapi radiasi untuk barah payudara biasanya menyebabkan gatal puting sebagai kesan sampingan. Radiasi dapat membunuh sel kulit, menyebabkan kekeringan, terbakar, dan mengelupas.

Penyelesaiannya adalah dengan menggunakan pakaian yang longgar dan lembut, minum banyak air, dan mengurut kawasan payudara dengan ketulan ais. Anda boleh mendapatkan antihistamin atau kortikosteroid dari doktor anda.

8. Penyakit Paget

Penyakit Paget adalah sejenis barah payudara yang jarang berlaku yang terutama mempengaruhi puting susu. Gejala yang disebabkan oleh penyakit ini hampir seperti eksim, iaitu kulit berkerak, bersisik, dan gatal.

Keadaan yang membezakan adalah penyakit Paget, yang menyebabkan puting berdarah atau mengeluarkan keputihan.

Penyakit Paget memerlukan rawatan khas dari doktor yang mungkin termasuk pembedahan dan terapi radiasi.

Recent Posts