3 Perbezaan Utama antara Gigi Susu dan Gigi Kekal •

Seperti yang diketahui umum, terdapat dua jenis gigi, iaitu gigi susu dan gigi kekal. Walaupun gigi bayi hanya muncul ketika kecil dan kemudian digantikan oleh gigi kekal, gigi bayi ini tidak kurang pentingnya daripada gigi kekal. Anda harus mula menjaga kesihatan gigi sejak gigi muncul, walaupun hanya gigi bayi. Tetapi, adakah anda tahu perbezaan antara gigi bayi dan gigi kekal?

Perbezaan antara gigi bayi dan gigi kekal

Bayi mula mendapat gigi susu pertama pada usia kira-kira 6 bulan. Dengan bertambahnya usia, gigi bayi akan jatuh dan digantikan oleh gigi kekal atau gigi kekal yang akan dipegang sepanjang hayat.

Sekiranya anda melihatnya sekilas, terdapat beberapa perbezaan antara gigi bayi dan gigi kekal, bermula dari bilangan, komposisi, bentuk, dan struktur konstituennya.

1. Bilangan dan komposisi gigi

Perbezaan yang paling jelas antara gigi bayi dan gigi kekal adalah jumlah dan komposisi gigi. Orang dewasa mempunyai gigi lebih banyak daripada gigi susu pada kanak-kanak.

Terdapat 20 gigi susu pada kanak-kanak, yang terdiri daripada 4 gigi seri depan, gigi seri 4 sisi, 4 gigi taring, dan 8 geraham. Sementara itu, terdapat 32 gigi kekal, yang terdiri daripada 8 gigi seri, 4 gigi taring, 8 geraham depan, dan 12 geraham belakang.

2. Bentuk dan struktur gigi

Jika dilihat dari bentuk dan ukurannya, gigi susu pastinya berbeza dengan gigi kekal. Gigi kekal lebih besar daripada gigi bayi ini. Di samping itu, gigi kekal depan yang baru meletus biasanya juga mempunyai susu ibu, bonjolan kecil pada gigi yang boleh hilang dengan sendirinya.

Struktur gigi, terutamanya akar gigi dalam, juga berbeza. Gigi susu mempunyai akar yang lebih pendek dan nipis daripada gigi kekal. Ini memudahkan gigi bayi jatuh daripada gigi kekal pada orang dewasa, yang lebih kuat.

Selain itu, akar pendek juga bertujuan memberi lebih banyak ruang untuk gigi kekal tumbuh sebelum ia muncul. Akar pendek ini juga boleh hilang apabila gigi jatuh dan digantikan oleh gigi kekal.

3. Lapisan enamel gigi dan dentin

Enamel adalah bahagian luar gigi yang paling sukar dan berwarna putih, dan mempunyai fungsi untuk melindungi tisu-tisu penting di dalam gigi. Sementara dentin adalah lapisan gigi yang lebih sensitif dan terletak di bawah lapisan enamel.

Lapisan enamel gigi bayi lebih tipis daripada gigi kekal. Tidak hairanlah jika gigi bayi lebih putih daripada gigi kekal pada umumnya. Walau bagaimanapun, lapisan enamel dan dentin yang lebih nipis menjadikan gigi bayi lebih mudah merosot atau berlubang.

Sekiranya gigi bayi sedikit berlubang, maka gangguan yang timbul dapat sampai ke saraf gigi dengan lebih cepat. Ini menjadikan gigi bayi lebih mudah rosak. Jadi, ibu bapa harus memberi perhatian lebih kepada kesihatan gigi anak mereka sejak kecil, walaupun gigi mula tumbuh pada usia 6 hingga 12 bulan.

Beberapa petua untuk menjaga kesihatan gigi sejak kecil

Dari penjelasan ini, dapat dilihat bahawa kesihatan gigi bayi tidak kurang pentingnya daripada gigi kekal. Walaupun pada akhirnya, gigi bayi akan jatuh dan digantikan oleh gigi kekal semasa kanak-kanak tumbuh.

Dipetik dari American Dental Association, gigi bayi mempunyai peranan penting untuk membantu proses makan, bercakap, dan tersenyum. Kesihatan gigi susu juga menentukan pertumbuhan gigi kekal. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk mula memberi perhatian kepada kesihatan gigi sejak usia dini.

Beberapa petua untuk merawat gigi untuk mengelakkan rongga sejak kecil termasuk yang berikut.

  • Jangan biasakan anak kecil minum susu sambil berbaring. Kebiasaan ini dapat meningkatkan risiko rongga pada kanak-kanak yang dikenali sebagai karies gigi atau karies botol.
  • Biasakan anak menggosok gigi secara berkala dua kali sehari, iaitu pada waktu pagi dan sebelum tidur. Gunakan ubat gigi fluorida untuk mengelakkan rongga.
  • Bersihkan di antara gigi menggunakan benang gigi (floss gigi) untuk menghilangkan plak dan serpihan makanan yang mungkin tertinggal.
  • Berkumurlah dengan ubat kumur untuk membersihkan kotoran yang tersisa di rongga mulut, tetapi penggunaannya hanya boleh dilakukan pada kanak-kanak berumur enam tahun ke atas.
  • Elakkan minum terlalu banyak minuman bergula atau makanan yang menyebabkan rongga, seperti gula-gula, kek, soda, dan jus buah-buahan yang dibungkus. Perbanyakkan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandungi vitamin dan mineral untuk mengekalkan kesihatan gigi dan gusi.

Jangan lupa untuk membuat lawatan dan pemeriksaan berkala dengan doktor gigi, sekurang-kurangnya setiap enam bulan. Anda boleh melakukan pemeriksaan gigi pertama pada anak berusia satu tahun atau ketika gigi pertama muncul.

Doktor gigi akan memberitahu anda jika anak anda mempunyai plak atau rongga. Ibu bapa juga akan diberi nasihat mengenai tahap pertumbuhan gigi dan cara menjaga gigi anak-anak mereka dengan baik untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan mulut.

Recent Posts