7 Sayuran Hijau Terbaik untuk Cuba |

Anda mungkin tidak terkejut apabila menemui sayur-sayuran hijau di bahagian atas senarai makanan paling sihat untuk tubuh. Namun, tahukah anda bahawa sebilangan sayur-sayuran jauh lebih sihat daripada yang lain?

Sama ada kerana kandungan mineral yang lebih pelbagai, antioksidan kuat, atau faktor lain, pelbagai sayur-sayuran hijau ini mempunyai kelebihannya yang tidak dapat diganti. Sayuran apa yang anda maksudkan?

Pelbagai sayur hijau yang tidak boleh anda lewatkan

Sayuran rendah kalori, tetapi tinggi vitamin, mineral dan serat. Di antara banyak sayur-sayuran berwarna, sayur-sayuran hijau dicirikan oleh warna kehijauan ringan hingga gelap yang berasal dari pigmen klorofil.

Kandungan nutrien setiap jenis sayur tentu berbeza dan faedahnya juga berbeza untuk kesihatan. Sekiranya anda mencari jenis sayur-sayuran yang paling sihat, berikut adalah beberapa contoh yang boleh anda cuba.

1. Bayam

Bayam adalah sumber mangan, vitamin A, vitamin K, dan kompleks B yang hebat. Semangkuk bayam mentah seberat 30 gram bahkan dapat memenuhi 181% keperluan vitamin K anda, 56% keperluan vitamin A anda, dan 13% keperluan mangan anda dalam satu hari.

Sayuran ini juga kaya akan folat yang diperlukan untuk menghasilkan sel darah merah, menyokong perkembangan janin, dan mencegah kecacatan kelahiran. Sekiranya anda pernah tertanya-tanya mengapa wanita hamil digalakkan makan banyak bayam, inilah sebabnya.

2. Kale

Kale sering disebut sebagai sayur hijau paling sihat di Bumi. Ini kerana kale kaya dengan vitamin, mineral dan antioksidan. Bayangkan, makan semangkuk kangkung sahaja dapat memenuhi 206% keperluan vitamin A harian anda dan 134% vitamin C harian anda.

Daun Kale juga mengandungi antioksidan seperti lutein dan beta-karoten. Antioksidan mempunyai fungsi utama melindungi sel dari radikal bebas, mengurangi keradangan, dan mengurangkan risiko penyakit kronik seperti penyakit jantung dan diabetes jenis 2.

3. Ubi bit

Anda mungkin biasa dengan bit merah, tetapi pernahkah anda memproses daunnya? Daun bit tinggi serat, kalsium, dan vitamin. Satu cawan bit bahkan mengandungi vitamin A yang setara dengan 220% dari keperluan harian anda.

Seperti kangkung, sayur hijau ini mengandungi lutein dan beta-karoten yang sihat untuk mata. Berbagai kajian menunjukkan bahawa kedua antioksidan ini berpotensi untuk mengurangkan risiko penyakit mata seperti katarak dan degenerasi makula.

4. Selada air dan selada romaine

Selada adalah sumber serat, folat, vitamin C, dan zat besi yang baik. Sayuran ini juga tinggi kandungan air, rendah kalori, dan rendah lemak, jadi anda boleh menggunakannya sebagai ramuan asas salad sayur-sayuran untuk diet anda.

Daun selada dengan kandungan air yang tinggi seperti selada air atau selada bokor ( selada gunung es ) mungkin tidak mengandungi sejumlah besar serat. Sebagai gantinya, anda boleh menggunakan selada yang lebih padat seperti selada romaine.

5. Kol

Kubis berasal dari kumpulan sayur yang sama seperti kangkung, brokoli, dan tauge Brussels. Selain kaya akan vitamin dan mineral, kumpulan sayuran hijau ini juga mengandungi glukosinolat. Bahan inilah yang memberi kubis rasa pahitnya.

Sejumlah kajian haiwan yang telah lama menunjukkan bahawa glukosinolat mungkin mempunyai potensi mencegah barah. Selain itu, kubis yang diperam juga dapat menyuburkan sistem pencernaan, memperbaiki pergerakan usus, dan memperkuat sistem kekebalan tubuh.

6. Microgreens

Microgreens adalah sayur-sayuran hijau kecil yang ditanam dari benih sayuran atau ramuan secara umum. Ukuran sayur ini biasanya berkisar antara 2,5 - 7,5 sentimeter dan tidak masak sepenuhnya semasa dituai.

Walaupun tidak matang dan bersaiz kecil, kandungan nutrien mikro hijau adalah pelbagai. Menurut sumber kajian 2012, sayur-sayuran ini boleh mengandungi 40 kali lebih banyak vitamin C, E, dan K daripada sayur-sayuran pada umumnya.

7. Pakcoy

Pakcoy adalah salah satu sumber vitamin K, kalsium, zink, dan fosforus terbaik. Semua nutrien ini berperanan menjaga kepadatan tulang sehingga anda dilindungi dari risiko osteoporosis dan patah tulang.

Selain itu, pakcoy juga mengandungi lebih banyak selenium daripada sayur-sayuran hijau yang lain. Selenium berperanan dalam menjaga sistem imun, membantu kelenjar tiroid berfungsi, dan berpotensi untuk mengurangkan risiko sejumlah barah.

Sayuran hijau kaya dengan serat, vitamin, dan mineral yang diperlukan tubuh untuk berfungsi dengan baik. Oleh itu, jangan lupa memasukkan sayur-sayuran ini ke dalam menu harian anda supaya anda dapat memperoleh faedahnya.

Recent Posts