Bagaimana cara menggunakan Ranitidine Injection? •

Perut dan usus adalah beberapa organ yang mempunyai peranan penting dalam sistem pencernaan manusia. Sangat menyusahkan apabila terdapat gangguan pada organ ini. Terutama jika gangguan itu adalah penyakit lama yang kambuh. Apabila anda mempunyai masalah dengan perut atau usus anda, ubat apa yang anda ambil? Ranitidine adalah ubat yang biasa digunakan untuk merawat gangguan perut dan usus, dan untuk mencegah masalah ini berulang setelah berjaya dirawat. Ranitidine boleh diberikan melalui mulut atau melalui suntikan. Bagaimana menggunakan ranitidine yang boleh disuntik ini?

Ranitidine juga biasa digunakan untuk mengobati gangguan yang terjadi di perut, kerongkong, seperti esofagitis erosif, refluks asid gastrik (GERD) dan sindrom Zollinger-Ellison. Cara kerjanya adalah dengan menurunkan kandungan asid yang dihasilkan oleh perut anda. Ubat ini juga boleh digunakan untuk mencegah kecederaan lain yang disebabkan oleh beberapa jenis ubat seperti ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) seperti ibuprofen dan naproxen hingga pendarahan di perut dan usus.

Penggunaan suntikan ranitidine

Pemberian ranitidine dengan suntikan biasanya hanya dilakukan untuk rawatan jangka pendek. Ranitidine akan diberikan melalui suntikan hanya apabila anda tidak dapat mengambil ubat tersebut melalui mulut. Doktor anda harus menasihati anda untuk mengambil ubat itu dari mulut lagi apabila keadaan anda mengizinkan.

Sebelum menggunakan ubat ini, adalah idea yang baik untuk membincangkan dengan doktor anda mengenai alahan yang anda ada, ubat lain yang anda ambil, masalah kesihatan yang anda ada dan jika anda hamil dan menyusu.

Suntikan ranitidine biasanya diberikan dengan menyuntiknya melalui urat atau otot mengikut arahan doktor. Dos yang diberikan dan jangka masa rawatan itu sendiri bergantung pada keadaan perubatan pesakit. Pada kanak-kanak, selain dari keadaan perubatan, pertimbangan lain adalah seberapa besar berat badan anak.

Sebelum digunakan, ada baiknya anda memeriksa keadaan pembungkusan terlebih dahulu.

Kesan sampingan suntikan Ranitidine

Beberapa kesan sampingan mungkin berlaku, seperti sakit kepala, kesukaran membuang air besar hingga sakit dan kemerahan di kawasan sekitar tempat suntikan. Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mula mengalami peningkatan kesan sampingan seperti penglihatan kabur, perubahan mood, perasaan letih yang melampau, perubahan degupan jantung, sakit perut, warna air kencing gelap dan beberapa gejala jangkitan seperti demam dan menggigil.

Reaksi alergi mungkin tetapi jarang berlaku. Gejala alahan yang biasanya berlaku seperti munculnya ruam, gatal, bengkak dan sukar bernafas.

Doktor anda pasti akan memberi anda ubat ini kerana ubat ini dapat merawat penyakit anda, bukan hanya memberi kesan sampingan kepada anda. Walau bagaimanapun, gejala yang dinyatakan di atas jarang berlaku. Segera laporkan doktor anda, jika anda benar-benar menemui simptom lain selain yang disebutkan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found