Menstruasi Panjang dan Darah Kecil, Apa, Ya, Sebab?

Rata-rata, anda akan mengeluarkan sekitar 30-50 mL darah selama satu kitaran haid. Sekiranya kitaran haid anda normal, ia boleh berlangsung dari 3-7 hari, dengan jarak 21-35 hari antara setiap kitaran. Kerana tubuh setiap orang berbeza, ada beberapa wanita yang mengeluarkan sedikit darah haid dengan jangka masa yang berbeza-beza. Ini menimbulkan persoalan, adakah darah haid yang sedikit menjadi penyebab jangka masa panjang pada beberapa wanita?

Apa yang menyebabkan darah haid rendah?

Secara amnya, darah haid ringan bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan. Menstruasi boleh berbeza setiap bulan, baik dalam jumlah darah yang keluar dan juga tempohnya sendiri. Sebilangan wanita secara semula jadi menghasilkan lebih sedikit darah daripada biasa.

Sebabnya boleh menjadi pelbagai, seperti:

  • berumur lebih dari 30-40 tahun
  • kenaikan atau penurunan berat badan
  • badan tidak melepaskan telur (anovulasi)
  • keadaan perubatan tertentu seperti sindrom ovarium polikistik ( sindrom ovarium polikistik / PCOS ), keadaan berkaitan kelenjar tiroid, penyempitan serviks ( stenosis serviks ), penebalan dinding rahim, atau penyakit fibroid rahim
  • tekanan

Selain itu, keadaan yang melibatkan hormon juga boleh menyebabkan darah haid menjadi sedikit. Anda lebih cenderung mengalami keadaan ini jika anda hamil, menggunakan alat kawalan kelahiran yang mempengaruhi hormon, atau mempunyai penyakit tertentu pada organ pembiakan yang mengganggu fungsi hormon yang berkaitan dengan haid.

Kemudian, adakah sedikit darah haid akan menyebabkan tempoh haid menjadi lebih lama?

Tempoh haid anda cukup lama jika berlangsung di luar jangka masa normal, iaitu lebih dari 7 hari. Namun, tidak perlu panik, ada beberapa perkara yang boleh menyebabkan jangka masa anda meningkat. Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Anda sedang berovulasi

Ini bermaksud bahawa ovari (ovari) melepaskan telur. Ovulasi sepatutnya berlaku sebelum haid anda, tetapi kadang kala hormon estrogen dapat bertindak lebih awal, menyebabkan anda berdarah lebih awal.

2. Penggunaan KB

Alat kawalan kelahiran dalam bentuk pil, suntikan, implan, atau (spiral) yang mengandungi hormon boleh mempengaruhi sistem hormon anda sehingga mengubah jangka haid anda. Jenis kawalan kelahiran tertentu mungkin tidak sesuai dengan anda dan menyebabkan haid anda bertahan lebih lama.

3. Sindrom ovari polikistik ( Sindrom ovarium polikistik / PCOS )

Selain menyebabkan darah haid kurang, PCOS juga dapat meningkatkan jangka haid. Keadaan ini dicirikan oleh pertumbuhan sejumlah sista pada ovari. Sekiranya tidak dirawat, PCOS dapat menghalang pematangan telur dan mengganggu sistem hormon, sehingga menyumbang kepada kitaran haid yang tidak teratur.

4. Terdapat polip atau fibroid di rahim

Polip dan fibroid di rahim adalah keadaan biasa pada wanita. Kedua-duanya boleh menyebabkan perubahan ruang di rahim dan menyebabkan peningkatan aliran darah. Tubuh anda mengesan sesuatu yang asing di rahim dan cuba mengusirnya. Akibatnya, anda berdarah lebih lama daripada yang sepatutnya.

Sekiranya kita melihat ke belakang, perubahan hormon dalam tubuh memainkan peranan penting dalam jumlah darah haid yang keluar dan tempoh haid. Perubahan ini boleh menyebabkan darah haid kurang, tempoh haid yang lebih lama, atau keduanya pada masa yang sama. Walau bagaimanapun, sedikit darah haid tidak semestinya menjadikan tempohnya lebih lama.

Walaupun terdapat banyak keadaan perubatan yang menyebabkan perubahan hormon, tidak perlu panik jika anda mengalaminya. Perkara yang paling penting adalah memerhatikan pelbagai perubahan dalam badan anda dan segera berjumpa doktor sekiranya ketidakselesaan haid anda mengganggu anda. Ia juga berguna sebagai pengesanan awal keadaan perubatan lain yang lebih serius.

Recent Posts