3 Cara Melatih Otak Anda untuk Lebih Berkeyakinan - HelloSehat

Adakah anda percaya pada diri sendiri? Sebenarnya, tidak ada orang yang dilahirkan dengan keyakinan diri yang tidak terhad. Sekiranya seseorang kelihatan mempunyai keyakinan diri yang besar, mungkin keyakinan itu lahir setelah bertahun-tahun dibentuk. Beberapa literatur juga menunjukkan bahawa dengan melatih otak untuk yakin, keyakinan anda akan meningkat dengan perlahan.

Apakah keyakinan diri?

Keyakinan atau keyakinan berasal dari bahasa latin fidere yang bermaksud percaya. Dengan kata lain, keyakinan diri adalah kemampuan untuk mempercayai kebolehan anda sendiri, sehingga anda berani menempuh cabaran, dapat menangani situasi yang sukar untuk bertanggungjawab terhadap keputusan yang telah anda ambil. Ringkasnya, keyakinan diri adalah apa yang anda rasakan dan fikirkan tentang diri anda.

Mempunyai keyakinan diri yang rendah, dapat mencetuskan watak pemalu, kegelisahan ketika bersosial dengan kesan lain yang mungkin dapat mempengaruhi hubungan anda dengan kehidupan sosial dan perkembangan kerjaya anda. Harga diri yang rendah malah boleh meningkatkan risiko anda mengalami gangguan kesihatan mental seperti kemurungan dan gangguan bipolar.

Keyakinan dapat dimanipulasi oleh otak

Corak aktiviti otak ternyata dapat memberi gambaran tentang keyakinan diri seseorang. Dengan kata lain, memanipulasi aktiviti otak tertentu dapat meningkatkan tahap keyakinan diri yang anda miliki.

Penyelidikan yang dilakukan oleh Doktor Aurelio Cortese, menggunakan proses yang dikenali sebagai gabungan kecerdasan buatan dengan teknologi imbasan otak atau teknologi imbasan otak neurofeedback yang disahkod, kepada 17 orang peserta. Di mana setiap peserta dapat meningkatkan tahap keyakinan pada diri mereka yang terdeteksi dalam pengimbas otak, para penyelidik akan menimpa ingatan masa ini dengan memberikan hadiah atau sesuatu yang positif.

Bagaimana melatih otak untuk yakin?

Tetapi sebenarnya, tanpa memerlukan pengimbas otak atau menimpa dengan kenangan positif seperti kajian di atas, anda dapat melatih otak anda untuk yakin pada diri sendiri. Berikut adalah beberapa petua yang diberikan oleh perunding prestasi diri, Graham Young:

1. Kekuatan orang lain sebagai peluang untuk pengembangan diri

Apabila anda melihat kekuatan orang lain, anda terbiasa bertindak balas seperti, "Wow! Keupayaan pengucapan awamlebih baik dari kemampuan saya. " Tanpa menyedarinya, anda sering membandingkan kekuatan seseorang dengan kelemahan anda. Memberi reaksi ini berulang kali dan kemudian melatih otak anda untuk berfungsi dengan corak sedemikian. Ini perlahan-lahan membuat anda mula tidak menyedari kemampuan lain yang anda miliki.

Mari kita menilai keadaan ini dari sudut pandangan lain. Tenangkan fikiran anda, atur emosi anda setiap kali saat ini tiba. Daripada melihatnya dari sisi sebagai lawan, lebih baik jika anda melihatnya sebagai peluang bahawa anda harus mengembangkan kemampuan anda lebih jauh.

2. Manfaatkan perasaan tidak selesa anda

Menganalisis perasaan tidak selesa anda mungkin tidak menyenangkan, tetapi menyedari saat-saat ketika anda merasa tidak selesa sehingga anda mengetahui penyebabnya, tanpa menyedarinya, dapat meningkatkan keyakinan diri anda. Dengan mengatur pemikiran, perasaan dan tindakan anda ketika anda merasa tidak selesa, anda dapat mengenal pasti punca ketidakamanan anda. Anda boleh memulakan pengembaraan mencari sebab ini dengan beberapa soalan seperti:

  • Bilakah anda tahu bahawa anda telah melakukan pekerjaan yang baik?
  • Apa yang mesti dilakukan untuk membuat anda merasa dihargai, disayangi, dan bahagia?
  • Adakah keadaan seperti beberapa soalan di atas pernah berlaku dalam hidup anda?

3. Jangan membentuk perasaan anda berdasarkan bagaimana anda diperlakukan

Tidak apa-apa memikirkan apa yang orang lain fikirkan tentang anda, tetapi sebenarnya akan berakhir dengan buruk jika anda menilai diri anda dengan apa yang difikirkan oleh orang lain. Dalam mengatasi keadaan ini, pertama-tama anda dapat menanamkan diri dalam diri anda bahawa anda telah memberikan sikap terbaik dalam merawat orang lain dan memastikan niat anda baik ketika merawatnya. Selebihnya adalah hak mereka dan di luar tanggungjawab anda. Oleh itu, bukan menjadi kewajiban bagi anda untuk memikirkannya atau membimbangkannya.

Selepas itu, setiap kali anda mula merasa tidak selesa dengan penilaian orang lain terhadap anda, tanamkan dalam diri anda bahawa tidak ada yang lebih mengenali anda daripada diri anda sendiri.

Setelah anda mengetahui apa yang mencetuskan rasa tidak selamat anda, dan bagaimana anda harus melatih otak anda untuk yakin dan bertindak balas terhadap mereka, jangan lupa untuk tersenyum! Tindakan sederhana ini juga dapat mencetuskan keyakinan anda, mungkin juga orang lain yang melihatnya.

Recent Posts