Mendedahkan Hipnosis, Kaedah Terapi Psikologi Yang Sering Disalahpahami

Berbanding dengan hipnosis, anda mungkin lebih kerap mendengar istilah hipnosis. Kedua-duanya mempunyai makna yang berbeza walaupun merujuk kepada perkara yang sama. Sekiranya hipnosis adalah teknik terapi, hipnosis adalah tindakan yang dilakukan oleh pakar mengenai teknik terapi tersebut. Jadi, apa itu hipnosis? Mari lihat penjelasan berikut.

Apa itu hipnosis?

Hipnosis, juga dikenali sebagai hipnoterapi, adalah teknik terapi yang menjadikan anda dalam keadaan santai dan tenang sehingga anda dapat memberi tumpuan dan tumpuan lebih pada pemikiran anda sendiri.

Dengan cara itu, lebih mudah bagi anda untuk menjawab cadangan yang diberikan oleh profesional perubatan yang membantu dalam proses hipnosis. Biasanya, kaedah ini melibatkan pengulangan kata-kata tertentu dan meminta anda membayangkan sesuatu.

Walaupun teknik ini menimbulkan kontroversi, majoriti pakar percaya bahawa terapi hipnosis dapat membantu mengatasi pelbagai masalah kesihatan. Contohnya untuk mengatasi kesakitan, kegelisahan yang berlebihan, perubahan gangguan mood, untuk membantu anda melepaskan kebiasaan tertentu, seperti merokok.

Penggunaan hipnosis untuk terapi psikologi

Anda mungkin sering melihat di televisyen atau semasa menonton filem, teknik hipnosis digunakan untuk melakukan kejahatan. Ya, seperti yang dijelaskan sebelumnya, teknik yang satu ini adalah salah satu kaedah psikoterapi yang kontroversial dan sering disalahpahami.

Hipnosis cenderung berkait rapat dengan teknik mencungkil rahsia seseorang atau mencadangkan seseorang melakukan perkara-perkara pelik. Sebenarnya, teknik ini adalah kaedah yang sah dalam psikologi untuk digunakan dalam praktik psikologi klinikal.

Secara sederhana, hipnosis adalah keadaan di mana seseorang fokus sepenuhnya atau tertumpu, sehingga meningkatkan kemampuan untuk menerima cadangan. Hipnosis juga sering dikaitkan dengan keadaan tenang atau santai.

Apabila seseorang berada dalam keadaan hipnosis, mereka cenderung lebih terbuka terhadap cadangan daripada ketika tidak. Hipnosis dalam terapi psikologi boleh digunakan untuk merawat pelbagai masalah kesihatan mental dan beberapa masalah kesihatan lain, seperti berikut.

1. Gangguan kegelisahan

Teknik relaksasi seperti hipnosis dapat membantu gangguan kecemasan. Walau bagaimanapun, teknik ini diketahui lebih kuat dan berkesan untuk merawat jenis gangguan kecemasan yang berlaku disebabkan oleh masalah kesihatan kronik seperti penyakit jantung.

Teknik hipnosis juga dapat membantu anda yang masih menghadapi masalah fobia anda. Walau bagaimanapun, teknik ini mungkin tidak sesuai atau berkesan untuk mengubati gangguan kecemasan secara umum.

Cara hipnosis berfungsi dalam membantu mengatasi gangguan kecemasan adalah dengan mendorong badan untuk dapat bertindak balas dengan lebih santai atau tenang terhadap banyak perkara yang sering menyebabkan kegelisahan berlebihan.

Ini dapat dilakukan dengan berbicara selama proses hipnosis, menggunakan teknik pernafasan, dan berusaha untuk menurunkan tekanan darah.

2. Tabiat merokok

Kebanyakan perokok aktif mengakui bahawa berhenti merokok bukanlah perkara yang mudah. Sebenarnya, tidak sedikit yang tidak atau tidak pernah berjaya melakukannya. Sebenarnya, ada banyak cara yang boleh diambil jika anda serius untuk menghentikan tabiat tidak sihat ini, salah satunya adalah teknik hipnosis.

Teknik ini akan sangat berkesan jika dilakukan secara intensif dengan ahli terapi yang dapat menyesuaikan sesi hipnosis dengan gaya hidup anda. Tetapi ingat, salah satu faktor yang dapat memiliki pengaruh terbesar adalah motivasi atau keinginan anda untuk berhenti merokok pasti sangat besar.

Hipnosis boleh dilakukan dengan dua cara yang berbeza. Cara pertama adalah dengan membantu anda mencari tabiat pengganti yang pastinya lebih sihat daripada merokok. Kemudian, ahli terapi akan mendorong anda untuk melakukan kebiasaan baru.

Sementara itu, cara kedua dapat dilakukan dengan mengaitkan aktiviti merokok dengan perkara yang kurang menyenangkan. Contohnya, anda akan diminta untuk berfikir tentang bau mulut setiap kali anda selesai merokok atau bau tidak menyenangkan lain yang disebabkan oleh rokok.

3. Berat badan berlebihan

Teknik ini juga dapat membantu anda menurunkan berat badan. Walaupun belum terbukti secara perubatan, teknik ini dianggap dapat membantu anda yang mempunyai berat badan berlebihan. Akan lebih berkesan jika teknik ini dilakukan bersama-sama dengan mengubah diet anda menjadi lebih sihat dan bersenam secara teratur.

Semasa menjalani terapi ini, anda akan diberi tumpuan sepenuhnya. Sudah tentu, ini akan memudahkan anda untuk mendengar dan memberi respons kepada cadangan ahli terapi mengenai perubahan tabiat yang perlu anda buat sekiranya anda ingin menurunkan berat badan.

4. Gangguan tidur

Keadaan kesihatan lain yang juga dapat dirawat dengan teknik ini adalah gangguan tidur, seperti insomnia, jalan tidur atau berjalan kaki, dan gangguan tidur yang lain.

Sekiranya anda mengalami insomnia, terapi ini dapat membantu anda berehat. Dengan cara itu, akan lebih mudah bagi anda untuk mengantuk dan ingin tidur. Sementara itu, jika anda sering tidur ketika berjalan, teknik ini dapat melatih anda untuk segera bangun ketika kaki anda menyentuh lantai. Kesannya, anda tidak akan tidur lagi.

5. Sindrom usus yang merengsa (IBS)

Anda juga boleh mengatasi IBS dengan menjalani kaedah terapi satu ini. IBS adalah rasa sakit yang muncul di kawasan perut dan disebabkan oleh masalah pada usus, dan teknik ini dapat mengurangkan rasa sakit akibat gejala, seperti sembelit, cirit-birit, atau perut kembung.

Teknik ini boleh dilakukan dengan menolong anda berehat, jadi sepertinya anda dibantu untuk menenangkan diri. Nampaknya, sensasi relaksasi dan ketenangan sangat membantu melawan pelbagai gejala yang muncul.

6. Penyakit kronik

Kaedah terapi ini juga dapat digunakan untuk mengobati penyakit kronik, seperti artritis, barah, hingga fibromyalgia. Bukan hanya itu, hipnosis juga digunakan untuk merawat sakit belakang.

Menurut Penn Medicine, ahli terapi akan membantu meningkatkan kawalan kesakitan badan yang sering muncul.

Ahli terapi juga akan membantu menangani masa ketika sakit itu muncul kembali. Sebenarnya, teknik ini dipercayai berkesan untuk mengurangkan kesakitan untuk jangka masa yang panjang.

4 mitos mengenai hipnosis

Walaupun begitu, ternyata masih banyak mitos mengenai hipnosis yang perlu diluruskan. Sebabnya, tidak semua mitos mengenai hipnosis benar. Berikut adalah beberapa mitos yang perlu anda perhatikan:

1. "Anda tidak akan ingat apa yang anda lakukan semasa berada di bawah hipnosis"

Kenyataan ini tidak salah sepenuhnya. Amnesia boleh berlaku dalam beberapa kes, tetapi orang biasanya mengingati semua yang berlaku semasa mereka mengalami hipnosis. Walaupun begitu, hipnosis boleh memberi sedikit kesan pada ingatan.

Amnesia posthypnotic boleh membuat seseorang lupa apa yang berlaku sebelum dan semasa hipnosis. Walau bagaimanapun, keadaan ini biasanya jarang berlaku dan apabila ia berlaku, kesannya hanya sementara.

2. "Hipnosis dapat membantu seseorang mengingati peristiwa secara terperinci"

Hipnosis boleh digunakan untuk meningkatkan ketajaman ingatan atau untuk menggali peristiwa masa lalu seseorang, tetapi kesan sebenarnya tidak sebesar yang difikirkan orang.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa hipnosis tidak dapat membuat orang mengingat sesuatu secara terperinci dan tepat, malah hipnosis dapat membuat seseorang salah menafsirkan ingatannya.

3. "Anda boleh dihipnotis walaupun anda tidak mahu"

Ini mungkin anda sering lihat di TV, sebilangan penonton dipilih secara rawak untuk dihipnotis dan hampir 100% orang tersebut berada dalam keadaan hipnosis. Sebenarnya, hipnosis memerlukan 'izin' dan kehendak orang tersebut untuk dihipnotis.

Untuk dapat dihipnotis, seseorang mesti benar-benar terbuka dan bersedia untuk dihipnotis. Keadaan ini dapat membuat cadangan yang diberikan oleh ahli psikologi atau psikiatri lebih senang diterima oleh pesakit.

4. "Orang yang menghipnotis anda mempunyai kawalan penuh terhadap anda"

Walaupun sebilangan orang mengalami perasaan di mana mereka bertindak melawan kehendak mereka, orang yang menghipnotis anda tidak boleh menyuruh anda melakukan sesuatu yang bertentangan dengan kehendak anda.

Recent Posts