7 kebaikan sarang lebah (sarang lebah) untuk badan •

Bukan lagi rahsia bahawa madu bermanfaat untuk tubuh. Namun, bagaimana dengan sarang lebah yang boleh dimakan? Walaupun tidak sepopuler madu, terdapat pelbagai faedah tersembunyi yang dapat anda perolehi dari sarang lebah.

Apa itu sarang lebah (sarang lebah)?

Sarang lebah adalah bahagian lebah dalam bentuk penampang dengan sel bercorak heksagon (heksagon). Honeycomb juga dikenali sebagai sarang lebah.

Lebah madu dibuat dari getah madu dengan sedikit kandungan air, berbeza dengan madu pada umumnya. Itulah sebabnya, sarang lebah kelihatan lebih padat dan mempunyai lebih banyak getah.

Setiap sel sarang lebah juga mengandungi murni yang belum pernah menjadi intervensi manusia semasa mengambil dan memproses madu.

Ramai orang menggunakan sarang lebah sebagai bahan makanan kerana rasanya yang manis. Walaupun mempunyai rasa yang sangat manis, sarang lebah cenderung selamat untuk gigi dan mulut.

Kandungan sarang lebah

Pada dasarnya, sarang lebah mengandungi nutrien yang hampir sama dengan lilin lebah dan madu itu sendiri.

Walau bagaimanapun, kandungan nutriennya sarang lebah kurang daripada kedua-duanya. Terdapat juga beberapa nutrien sarang lebah yang menawarkan faedah kesihatan, seperti di bawah.

 • Kalori
 • Natrium
 • Potasium
 • Karbohidrat
 • Serat
 • Protein
 • Lemak tak jenuh

Kebaikan sarang lebah

Berkat kandungan di dalamnya, sarang lebah dipercayai mempunyai banyak manfaat untuk tubuh. Berikut adalah beberapa faedahnya sarang lebah yang anda dapat.

1. Menjaga kesihatan hati

Salah satu kebaikan sarang lebah yang jarang diketahui orang adalah bahawa ia menjaga kesihatan hati. Ini telah dibuktikan melalui penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Dalaman Korea .

Kajian 24 minggu memberikan campuran alkohol dengan lilin lebah kepada pesakit dengan penyakit jantung setiap hari. Akibatnya, 48% dari mereka mengalami penurunan gejala seperti sakit perut, kembung, dan mual.

Ini dibandingkan dengan kumpulan plasebo yang mempunyai peratusan 8%. Di samping itu, fungsi hati pesakit kembali normal pada 28% kumpulan yang diberikan lilin lebah .

Walau bagaimanapun, tidak jelas berapa banyak sarang lebah yang perlu dimakan untuk mendapatkan khasiat ini. Penyelidik masih memerlukan kajian lanjutan untuk mendapatkan kesimpulan yang tepat.

2. Menurunkan kadar kolesterol

Selain menjaga hati yang sihat, manfaat lain dari sarang lebah adalah ia membantu menurunkan kadar kolesterol.

Anda lihat, sarang lebah adalah sumber lemak tak jenuh yang terbukti dapat meningkatkan kadar HDL (kolesterol baik).

Ini adalah kerana sarang lebah juga terdiri daripada lilin lebah (lilin lebah) yang mengandungi asid lemak yang bermanfaat untuk kolesterol.

Bukan hanya meningkatkan kadar HDL, asid lemak dalam sarang lebah juga membantu menurunkan kolesterol jahat (LDL), sehingga kadar kolesterol anda terkawal dengan selamat.

3. Membantu melegakan kesakitan

Sebagai ubat tradisional yang telah lama digunakan, faedahnya sarang lebah didapati berguna untuk menghilangkan rasa sakit.

Terima kasih kepada kandungan lilin lebah di dalamnya, sifat ini juga terdapat semasa anda menggunakan sarang lebah. Ini telah dibuktikan melalui penyelidikan dari Jurnal Perubatan Dalaman Korea .

Kajian itu melaporkan bahawa lilin lebah dapat membantu mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh osteoartritis. Sebilangan peserta kajian mengalami penurunan kesakitan, kekakuan fizikal, dan gejala osteoartritis yang lain.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk melihat apakah kesannya sama ketika memakan sarang lebah.

4. Melegakan batuk

Kanak-kanak sememangnya kumpulan yang mudah dijangkiti pernafasan atas dan boleh mencetuskan gejala seperti batuk. Nasib baik, sayang dan sarang lebah dapat membantu melegakan batuk ini.

Dilaporkan oleh penyelidikan dari Kanada, pengambilan sekurang-kurangnya 2.5 mililiter madu 30 minit sebelum tidur dianggap lebih berkesan daripada sirap batuk untuk kanak-kanak.

Penggunaan madu bertujuan untuk membantu menghilangkan rasa tidak selesa ketika mereka batuk dan terbukti berjaya.

Bukan itu sahaja, anda boleh mendapat faedah sarang lebah dengan mengunyahnya untuk mencegah jangkitan dan menguatkan saluran pernafasan di sekitar hidung.

5. Sebagai pengganti gula yang baik

Sarang lebah kaya dengan madu dengan rasa yang lebih manis daripada gula. Jadi, anda hanya perlu menambahkan sedikit madu untuk mendapatkan kemanisan yang anda mahukan.

Lebih-lebih lagi alkohol lilin lebah dilaporkan dapat membantu mengurangkan daya tahan insulin. Ini telah dibuktikan melalui penyelidikan dari Jurnal Perubatan Dalaman Korea .

Kajian kecil ini dilakukan lilin lebah pada pesakit hati berlemak tanpa alkohol dengan ketahanan insulin. Hasilnya, ekstrak alkohol lilin lebah dapat membantu mengurangkan kadar insulin sebanyak 37 peratus.

Walaupun begitu, anda perlu berhati-hati memakan sarang lebah kerana tahap gula masih dapat meningkatkan kadar glukosa orang yang menghidap diabetes.

6. Menjaga kesihatan jantung

Memandangkan manfaat sarang lebah dapat menurunkan kadar kolesterol, ini juga memberi kesan besar kepada kesihatan jantung.

Malangnya, beberapa penyelidikan baru menggunakan alkohol yang berasal dari lilin lebah. Penyelidik masih belum dapat membuat kesimpulan sama ada kandungannya sedikit masuk lilin lebah pada sarang lebah boleh menghasilkan kesan yang sama.

Berita baiknya, kandungan antioksidan di sarang lebah dapat melebarkan arteri yang menuju ke jantung. Keadaan ini dapat meningkatkan aliran darah dan menurunkan tekanan darah, sehingga risiko penyakit jantung berkurang.

7. Menjaga kesihatan mulut

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, rasa manis dari sarang lebah selamat untuk gigi dan mulut anda. Malah, sarang lebah juga memberikan faedah untuk kesihatan gigi dan mulut anda.

Berkat sifat antibakteria, sarang lebah berkhasiat dalam membersihkan dan menyembuhkan jangkitan pada gigi dan gusi.

Lebih-lebih lagi, tekstur sarang lebah dan permen madu yang unik di dalamnya dianggap dapat membantu menghilangkan plak (karang) dari gigi dan menguatkan gusi.

Cara memproses sarang lebah

Sama seperti madu, anda boleh menanam sarang lebah untuk dimakan dalam pelbagai cara, seperti:

 • madu dimakan mentah,
 • sebarkan sebagai jem pada roti,
 • pemanis di atas pancake, oatmeal, atau yogurt, dan
 • ditambah ke salad atau buah-buahan.

Untuk mendapatkan faedah maksimum sarang lebah, pilih warna madu yang paling gelap. Semakin gelap warna madu, semakin kaya kandungan khasiatnya. Di samping itu, cuba simpan sarang lebah pada suhu bilik untuk mengekalkan kualiti.

Bahaya memakan sarang lebah terlalu banyak

Walaupun memberikan banyak faedah, pengambilan sarang lebah yang berlebihan sebenarnya boleh mendatangkan bahaya. Bukannya mendapat faedah sarang lebah , anda sebenarnya dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan anda, seperti:

 • botulisme, terutama pada wanita hamil dan kanak-kanak di bawah umur 12 tahun,
 • masalah pencernaan,
 • tahap gula dalam darah meningkat, dan
 • tindak balas alahan.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, minta doktor atau pakar pemakanan anda untuk memahami penyelesaian yang betul.

Recent Posts