Gatal Kerana Kulit Kering, Inilah Cara Mengatasinya! |

Apakah jenis kulit anda? Adakah anda cenderung mempunyai kulit berminyak, kering, atau kombinasi? Apabila anda mempunyai kulit berminyak, masalah yang anda hadapi ialah jerawat. Sebaliknya, kulit kering boleh menyebabkan kulit gatal. Ya, kulit kering sering dikaitkan dengan gatal-gatal. Tetapi gatal juga bukan hanya disebabkan oleh kulit kering, gatal juga boleh terjadi kerana seseorang mempunyai alahan. Sekiranya demikian, bagaimana mengatasi gatal-gatal akibat kulit kering?

Seseorang yang mempunyai jenis kulit kering terdedah kepada kerengsaan, apatah lagi dengan menggunakan produk penjagaan yang salah. Apabila kerengsaan berlaku, gejala anda mungkin termasuk gatal, terbakar, dan terbakar. Secara sedar atau tidak sedar, anda mungkin menggaru kegatalan, menjadikannya lebih teruk. Sekiranya demikian, anda terdedah kepada eksim dan dermatitis.

Bagaimana mengatasi gatal akibat kulit kering?

Untuk mengubati penyakit, anda perlu merawat punca. Contohnya, asma anda berulang kerana udara sejuk, jadi anda harus mengatasi udara sejuk terlebih dahulu, untuk menjadikan badan menjadi panas. Seperti kulit gatal, akar masalahnya adalah kulit kering.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi kulit kering:

  1. Jangan lupa untuk sentiasa menjaga kelembapan kulit anda, misalnya dengan menggunakan krim pelembap atau losyen. Untuk lebih selamat, anda harus berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu, krim apa yang sesuai untuk keadaan kulit gatal dan kering. Tetapi apabila anda telah menemui krim pelembap yang sesuai tanpa perlu berjumpa doktor, teruskan.
  2. Jangan gatal kulit gatal dan kering. Pada mulanya anda tidak tahan gatal, tetapi menggaru boleh menyebabkan luka. Akhirnya ia menjadi jengkel dan meradang, kerana kuku anda juga merupakan sumber bakteria.
  3. Sekiranya gatal, cuba melegakannya dengan ketulan ais atau air ais. Caranya ialah membungkus ketulan ais dengan kain atau kain flanel yang bersih. Anda juga boleh mencelupkan kain bersih ke dalam air sejuk. Kemudian tekan pada kulit yang gatal.
  4. Sekiranya gatal anda teruk, anda mesti berjumpa doktor. Ubat yang disyorkan boleh menjadi antihistamin dan steroid yang digunakan pada kulit. Antidepresan juga boleh disyorkan untuk menghilangkan rasa gatal.
  5. Selain air sejuk, anda juga dapat merendam dalam air suam (suam-suam kuku). Mandi dengan sabun yang mengandungi banyak pelembap, kemudian sapukan lagi losyen selepas mandi.

Apa yang boleh menyebabkan kulit kering?

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan kulit gatal kerana kekeringan, seperti faktor usia yang tidak lagi muda. Penuaan boleh membuat perubahan pada tisu sel kulit. Selain kehilangan keanjalannya, kulit juga mulai kehilangan kelembapannya.

Kulit kering juga boleh disebabkan oleh penggunaan penghawa dingin atau pemanasan jangka panjang. Masih banyak lagi, ini akan mengejutkan anda, ternyata mencuci (pakaian dan pinggan) dan mandi terlalu kerap juga boleh menyebabkan kulit anda kering.

Bagaimana cara mengelakkan kulit gatal dan kering?

Seperti yang dijelaskan di atas, akar masalah kulit gatal adalah disebabkan oleh kulit kering. Jadi, anda harus menjaga kulit kering anda, seperti dengan:

1. Gunakan sarung tangan semasa membersihkan

Adakah anda serius? Ya, anda harus melindungi tangan anda semasa melakukan tugas rumah tangga, seperti mencuci pinggan dan pakaian. Sabun pencuci boleh menyebabkan kulit kering dan kerengsaan, terutama bagi anda yang mempunyai jenis kulit kering. Sekiranya tangan anda masih terkena sabun, cuba gunakan losyen selepas itu, untuk menjaga kelembapan tangan. Cuba pilih sarung tangan yang tidak diperbuat daripada getah.

2. Mengonsumsi minyak ikan

Sebaiknya tanya doktor anda terlebih dahulu, jika anda boleh menambahkan minyak ikan sebagai makanan tambahan setiap hari. Kulit boleh disebabkan oleh pelbagai jenis, seperti faktor usia dan persekitaran. Minyak ikan mengandungi asid lemak yang dapat melembapkan kulit anda. Selain baik untuk kesihatan kulit, asam lemak juga baik untuk kesihatan jantung, jadi anda mendapat lebih banyak manfaat dalam mengatasi faktor-faktor ini.

3. Sapukan jeli petroleum

Petroleum jelly diketahui sangat berkesan dalam merawat kulit kering. Berdasarkan kajian dari American Academy of Dermatology, yang dipetik oleh webMD, petroleum jelly dapat melembutkan seluruh badan, dari bibir hingga kaki anda.

4. Oatmeal

Benarkah? Bagaimana ia boleh berlaku? Penyelidikan terbaru yang dipetik oleh webMD menyatakan bahawa gandum mempunyai zat yang disebut avenanthramides, bahan ini dapat mengurangkan keradangan dan kemerahan pada kulit. Bagaimana untuk? Anda boleh berendam dengan taburan oatmeal. Pertama, kisar atau blender oatmeal, selepas itu taburkan pada tab mandi atau tab mandi dengan air yang mengalir. Rendam selama 15 minit.

Recent Posts