Gelanggang Gelanggang: Sejarahnya, Peraturan dan Cara Bermain •

Tenis lapangan adalah sukan permainan bola kecil dengan raket yang bertujuan untuk memukul bola di atas gawang di gelanggang segi empat tepat. Permainan ini boleh dimainkan oleh dua pemain (satu perlawanan) atau empat pemain (dua perlawanan). Selain tenis gelanggang, ada juga tenis meja dengan format dan peraturan permainan yang berbeza.

Sejarah ringkas tenis gelanggang

Sejarah sukan tenis masih menjadi perbahasan. Ada yang percaya bahawa orang Mesir kuno, Yunani, dan Rom telah memainkan permainan yang menjadi pendahulu tenis. Satu teori menyatakan bahawa tenis berasal dari nama sebuah kota di Mesir, iaitu Tinnis dan kata raket berkembang dari bahasa Arab, iaitu berehat yang bermaksud tapak tangan.

Walaupun begitu, permainan tenis berkembang pesat di negara-negara Eropah seperti Itali, Sepanyol, Perancis, dan England pada awal abad ke-11. Sukan ini yang berkembang di kalangan bangsawan mempunyai beberapa nama, misalnya gioco del pallone untuk orang Itali, juego de pelota untuk orang Sepanyol, dan jeu de paume untuk orang Perancis.

Walau bagaimanapun, istilah "tenis" dipercayai merujuk kepada istilah bangsawan Inggeris untuk permainan ini dengan perkataan tenez . Istilah ini popular kerana orang Perancis sering merujuk "Tenez tenez" dalam setiap permainan. Katakanlah tenez dalam bahasa Perancis bermaksud bermain, menangkap, dan berlari.

Permainan tenis yang dikembangkan dari lingkungan bangsawan kerajaan pada awalnya bertujuan menanamkan adab, adab, dan etika sosial. Tetapi sekarang, tenis telah berkembang menjadi sukan popular yang mempunyai sejumlah organisasi induk, seperti Persekutuan Tenis Antarabangsa (ITF) dan Persatuan Tenis Lawn Indonesia (PELTI).

Peralatan yang diperlukan dalam permainan tenis

Persekutuan Tenis Antarabangsa (ITF) telah menetapkan standard untuk kemudahan dan infrastruktur pertandingan tenis, seperti gelanggang, ukuran jaring, raket, dan bola tenis dalam pertandingan rasmi. Sebilangan peralatan yang diperlukan untuk bermain gelanggang tenis seperti berikut.

1. Padang

Dalam pertandingan rasmi, ukuran gelanggang tenis mesti mematuhi peraturan ITF dan standard nasional. Gelanggang tenis untuk perseorangan ( bujang ) mempunyai ukuran 23.77 x 8.23 ​​meter, manakala permainan beregu ( berganda ) mempunyai ukuran 23.77 x 10.97 meter.

Jenis gelanggang tenis dalam pengembangannya terdiri daripada beberapa bahan permukaan tanah, iaitu gelanggang keras ( mahkamah keras , gelanggang tanah liat ( tanah liat , dan ladang rumput.

 • mahkamah keras (mahkamah keras). Jenis gelanggang tenis yang paling popular diperbuat daripada simen atau bahan berpasir berturap. Ciri-ciri bidang ini akan menjadikan kadar pergerakan bola menjadi sederhana hingga laju.
 • gelanggang tanah liat (tanah liat). Sejenis gelanggang yang terbuat dari tanah liat yang dihancurkan atau batu bata pasir. Ciri-ciri bidang ini akan menjadikan kadar pergerakan bola menjadi perlahan, sehingga memungkinkan perhimpunan panjang pertandingan.
 • Padang rumput. Gelanggang jenis ini memiliki permukaan rumput, tetapi mesti tumbuh di tanah yang keras untuk melambung bola. Ciri gelanggang ini adalah bahawa ia melantun cepat kerana geseran minimum yang dapat dihasilkan oleh permukaan rumput.

2. Bersih

Jaring atau jaring berfungsi untuk membataskan dua bahagian gelanggang tenis. Peraturan jaring dalam permainan tenis adalah sebagai berikut.

 • Jaring diperbuat daripada benang hijau gelap atau hitam.
 • Ketinggian tiang penyokong jaring di sisi gelanggang adalah 106.7 cm, sementara ketinggian jaring adalah 91.4 cm.
 • Tiang jaring dipasang pada jarak 91.4 cm dari garis sisi padang.

3. Raket

Tenis padang adalah salah satu permainan yang memerlukan raket, selain bulu tangkis. Permainan tenis juga mempunyai kriteria raket tersendiri. Ukuran raket berbeza-beza berdasarkan usia pengguna.

 • Raket tenis kanak-kanak, beratnya lebih kurang 250 gram.
 • Raket tenis wanita muda, beratnya sekitar 290 gram.
 • Raket tenis lelaki muda, beratnya sekitar 295 gram.
 • Raket tenis wanita dewasa, beratnya lebih kurang 300 gram.
 • Raket tenis lelaki dewasa, beratnya lebih kurang 310 gram.

4. Bola

Permainan tenis gelanggang menggunakan bola khas sesuai dengan ketentuan untuk pertandingan dan latihan rasmi. Beberapa peruntukan ini merangkumi yang berikut.

 • Bola tenis diperbuat daripada getah dengan lapisan serat kuning kehijauan.
 • Permukaan bola tenis mestilah licin dan bebas dari jahitan.
 • Diameter keratan rentas antara 63.50 mm hingga 66.77 mm.
 • Bola tenis beratnya sekitar 56.70 gram hingga 58.48 gram.
 • Bola tenis mempunyai kekuatan pantulan 1,346 mm hingga 1,473 mm, ketika dijatuhkan di lantai dari ketinggian 2,450 mm.

5. Kemudahan sokongan lain

Seorang pemain tenis juga memerlukan peralatan sokongan lain, seperti pakaian dan kasut sukan. Pakaian sukan untuk tenis hendaklah dibuat dari bahan kering kering yang mudah menyerap peluh semasa bermain. Seluar juga harus diperbuat daripada kapas atau parasut, melebihi panjang lutut dan mempunyai poket sisi.

Perhatikan pemilihan kasut sukan mengikut jenis padang. Untuk mahkamah keras ( mahkamah keras ), gunakan kasut dengan tapak kaki yang licin. Bagi bidang rumput, gunakan kasut dengan tapak kaki yang bergelombang dan bercorak. Memilih kasut yang betul tentunya akan mengurangkan risiko kecederaan pada kaki.

Teknik asas bermain tenis

Sebagai pemula, ada beberapa teknik tenis asas yang perlu dikuasai, bermula dari cara memegang raket ( cengkaman ), melakukan kedudukan bersedia ( kedudukan bersedia ), dan mengetahui beberapa jenis pukulan ( strok ).

1. Cengkaman raket (cengkaman)

Cengkaman akan sangat menentukan dalam menghasilkan rembatan yang baik. Secara amnya, terdapat tiga jenis pegangan raket ( cengkaman ) dalam pertandingan tenis gelanggang, antara lain cengkaman benua , cengkaman timur , dan cengkaman barat .

 • Cengkaman benua. Jenis pegangan tenis yang paling asas yang biasanya diajarkan kepada pemula. Sesuai untuk pelbagai jenis hembusan, tetapi kurang mampu memberikan putaran atas yang besar di landasan tanah menjadikannya kurang popular di kalangan pemain tenis profesional.
 • Genggaman Timur. Jenis cengkaman tenis seterusnya yang dapat dikuasai, sama ada untuk rekreasi atau profesional. Cengkaman ini berfungsi dengan baik untuk permukaan gelanggang yang mempunyai kecepatan yang cepat dan dapat memberikan cukup putaran atas . Walau bagaimanapun, cengkaman ini pada amnya agak sukar untuk mengendalikan bola yang memantul tinggi.
 • Genggaman Barat. Jenis regangan lanjutan yang cukup mencabar dan sukar dikuasai. Ramai profesional menggunakan teknik pegangan raket ini kerana dapat menghasilkan putaran atas maksimum, terutamanya ketika bermain di permukaan gelanggang yang mempunyai langkah perlahan seperti gelanggang tanah liat ( tanah liat ).

2. Kedudukan bersedia (kedudukan bersedia)

Kedudukan bersedia atau kedudukan bersedia adalah kedudukan persiapan sebelum lawan melakukan servis atau melakukan kaunter dalam permainan tenis. Melakukan posisi bersedia dengan teknik yang betul dapat memberi peluang untuk mengembalikan bola lawan dengan baik.

Untuk melakukan kedudukan ini, bengkok sedikit ke depan, lutut dibengkokkan, dan letakkan raket di hadapan badan. Biasakan mata terpaku pada bola dan pergerakan raket lawan. Bersiap sedia setiap kali lawan hendak memukul.

Semasa melakukan pendirian ini, pemain tidak boleh berada dalam posisi tegang, tetapi tetap menjaga keseimbangan tubuh sehingga badan dapat bergerak dengan mudah, baik ke depan, ke belakang, ke kanan, atau ke kiri untuk menerima bola dari lawan.

3. Memukul bola (strok)

Setelah menguasai cengkaman raket dan posisi siap yang betul, satu lagi teknik asas bermain tenis yang perlu dikuasai ialah memukul bola. Beberapa pukulan bola atau strok yang cukup penting semasa pertandingan tenis seperti berikut.

 • Berkhidmat. Pukulan awal untuk memulakan permainan tenis gelanggang. Meningkatkan teknik servis anda boleh menjadi kunci untuk memenangi perlawanan, dengan menyukarkan lawan anda untuk melepaskan tembakan.
 • Pulangan servis. Kembalinya servis dari lawan dapat membuka peluang untuk dilakukan perhimpunan panjang dan mencuri mata. Oleh itu, anda perlu melakukan posisi siap matang dan mencengkam raket dengan betul.
 • Pukulan tanah. Pukulan yang paling biasa semasa pertandingan adalah membuat bola harus melambung sekali di gelanggang dalam serangan. Pukulan tanah boleh dilakukan secara teknik forehand atau backhand. Menyempurnakan teknik ini dapat membantu anda memenangi permainan.
 • bola tampar. Tembakan yang dapat diambil sebelum bola melambung keluar dari gelanggang dengan tujuan untuk membatasi masa reaksi lawan. Teknik ini memerlukan koordinasi mata-tangan yang kuat untuk menghasilkan pukulan yang sukar untuk lawan kembali.
 • Mendekati tembakan. Pukulan yang bertujuan menyerang dengan memukul bola sebelum sampai ke garis belakang, tetapi meninggalkan banyak ruang di belakang. Setelah melakukan gerakan ini, umumnya pemain akan menyelesaikannya dengan pukulan bola tampar .

Cara bermain dan menjaringkan peraturan di tenis gelanggang

Sebelum perlawanan, pemain dan pasukan lawan akan membuat undian untuk memilih servis atau bahagian permainan. Kaedah menjaringkan gol dalam tenis berbeza dengan kebanyakan sukan serupa seperti badminton. Gelanggang tenis menggunakan sistem pemarkahan yang terbahagi kepada permainan , set , dan padanan .

Berdasarkan Peraturan Tenis ITF (2019), sistem pemarkahan tenis dapat dijelaskan dengan mudah seperti berikut.

Skor dalam permainan (skor dalam permainan)

Apabila pemain berjaya menjatuhkan bola di lapangan permainan lawan atau lawan tidak dapat mengembalikan bola, pemain akan mendapat mata. Mendapatkan mata dalam permainan mempunyai nama seperti di bawah.

 • Skor 0 = cinta
 • Skor pertama = 15
 • Skor kedua = 30
 • Skor ketiga = 40
 • Skor keempat = permainan

Untuk memenangi permainan, pemain mesti memenangi empat mata penuh. Ini dapat diperoleh sekiranya pemain mendapat satu mata lagi dari skor 40-30, 40-15, atau 40-love. Namun, jika kedua-dua pemain menjaringkan skor 40-40 yang sama maka itu akan berlaku menipu . Dalam keadaan ini, pemain mesti memenangi dua mata berturut-turut untuk memenangi permainan.

Skor dalam set (skor dalam satu set)

Pemain mesti memenangi 6 perlawanan pertama dengan selisih sekurang-kurangnya dua permainan (misalnya, 6-4,6-3, 6-2, 6-1, atau 6-0) untuk memenangi satu set. Sekiranya terdapat skor 6-5 dalam satu set, maka set itu harus diteruskan sehingga terdapat perbezaan skor dua permainan atau 7-5.

Namun, jika kedua-dua pemain menjaringkan 6-6 dalam satu set, sistem akan berlaku permainan tali pusingan untuk menentukan pemenang set. Dalam permainan tali pusingan , pengiraan skor tidak lagi menggunakan sistem cinta, 15, 30, 40, dan permainan, tetapi dengan angka biasa, bermula dari 0, 1, 2, 3, 4, 5, dan seterusnya.

Pemain yang pertama kali mendapat 7 mata dengan perbezaan kemenangan sekurang-kurangnya dua mata (contohnya 7-5, 8-6, 9-7, 10-8, dan sebagainya), berhak untuk menang permainan tali pusingan semasa memenangi set. Skor akan dicatat sebagai 7-6 dengan sebilangan kecil pada setiap skor untuk menunjukkan mata yang diperoleh permainan tali pusingan .

Markah dalam permainan (skor dalam pertandingan)

Dalam kejuaraan, jumlah set pertandingan tenis gelanggang boleh berbeza-beza. Umumnya, hanya dua kaedah pemarkahan yang digunakan, iaitu format terbaik dari tiga dan terbaik dari lima .

Pada format terbaik dari tiga , jumlah maksimum set adalah 3 set dan pemain mesti memenangi 2 set untuk memenangi pertandingan. Semasa dalam format terbaik dari lima , jumlah maksimum set adalah 5 set dan pemain mesti memenangi 3 set untuk memenangi pertandingan.

Recent Posts