Losyen Badan, Berapa kerapkah Anda Perlu Menggunakannya?

Bagi kebanyakan orang, menggunakan losyen badan adalah langkah penting dalam rutin penjagaan kulit. Seperti produk penjagaan kulit yang lain, tentu ada peraturan penggunaan yang harus dipatuhi sehingga anda dapat memperoleh keuntungan dari produk ini.

Bahan dan cara losyen badan berfungsi

losyen badan adalah produk penjagaan yang melembapkan kulit dengan beberapa cara. Pertama, kandungan minyak di dalamnya akan menarik air ke permukaan kulit. Apabila digunakan, minyak masuk losyen akan berinteraksi dengan protein khas yang menjadikan kulit terasa licin.

Kedua, losyen badan mengandungi bahan yang disebut sebagai bahan oklusif. Bahan ini berfungsi dengan membentuk penghalang untuk mencegah kehilangan air dari kulit. Semakin kerap digunakan, bahan oklusi di losyen akan terus mengekalkan kelembapan kulit anda.

Bahan-bahan yang termasuk dalam bahan oklusi termasuk petrolatum, minyak mineral, dan dimethicone. Bahan-bahan ini juga sering digunakan dalam pelbagai produk pelembap kulit, baik untuk kulit wajah dan seluruh badan.

Ketiga, losyen badan dilengkapi dengan humectants dan emolien. Humectants adalah bahan yang menarik air ke kulit, seperti minyak. Sementara itu, emolien berfungsi memperbaiki permukaan kulit yang bersisik, kasar, kering, dan terdedah kepada kerengsaan.

Ia juga harus diingat bahawa losyen tangan dan badan Berlainan daripada losyen digunakan pada wajah.

boleh saya losyen badan digunakan pada wajah?

Kulit wajah lebih nipis dan lebih sensitif daripada bahagian badan yang lain. Oleh itu, jangan terkejut jika losyen badan Tidak digalakkan untuk digunakan pada wajah. Sebabnya tentu sekali kerana ramuan yang terdapat di dalamnya tidak dibuat untuk kulit wajah.

Losyen badan mengandungi formula yang cenderung lebih berat dan berminyak. Ini bertujuan untuk melembapkan kulit badan yang cenderung lebih tebal dan kering. Kulit wajah anda tidak memerlukan formula berat ini.

Selain itu, kebanyakannya losyen Di pasaran, pewarna dan pewangi juga ditambahkan yang boleh mencetuskan kegatalan jika digunakan pada kulit wajah. Dengan penggunaan biasa, produk ini malah boleh menyebabkan masalah jerawat dan jerawat pelarian.

Penggunaan produk yang tidak sesuai untuk jenis kulit juga dapat menyebabkan bintik hitam, ruam, kulit kering dan mengelupas, sehingga muncul bintik-bintik pada kulit. Daripada melembapkan kulit, losyen ia boleh mencetuskan masalah baru.

Jadi, lebih baik tidak digunakan losyen badan pada muka awak. Produk penjagaan kulit untuk wajah hendaklah dibuat lembut dan ringan. Sekiranya anda ingin melembapkan wajah anda, anda boleh menggunakannya losyen wajah khas atau pelembap mengikut jenis kulit.

Bilakah masa terbaik untuk digunakan losyen tangan dan badan?

Losyen Badan akan berfungsi dengan optimum apabila digunakan sebaik sahaja mandi. Ini kerana kulitnya masih lembab sehingga mampu menyerap bahan-bahan di dalamnya losyen lebih baik.

Gunakan losyen dalam keadaan ini sebenarnya cukup untuk menjaga kelembapan kulit sepanjang hari. Walau bagaimanapun, jika kulit anda dikelaskan sebagai sangat kering, anda juga boleh memohon losyen apabila tanda-tanda kulit kering muncul.

Selain selepas mandi, anda juga harus memakai losyen pada masa berikut.

1. Sebelum bersenam

Penggunaan losyen badan sebelum bersenam di luar rumah akan menjaga kelembapan kulit. Walau bagaimanapun, lebih baik digunakan losyen bahan ringan yang tidak menyumbat liang. Sekiranya boleh, pilih losyen mengandungi pelindung matahari dengan SPF.

2. Selepas bercukur

Mencukur dapat mengikis sedikit lapisan kulit anda. Kawasan yang dicukur kemudiannya akan menjadi kering dan mudah teriritasi. Penggunaan losyen berguna untuk menambahkan kelembapan pada kulit sehingga lapisan pelindung menjadi lebih kuat.

3. Sebelum tidur

Kulit anda akan kehilangan banyak air semasa anda sedang tidur. Dengan memakai losyen badan atau mentega badan bertekstur tebal sebelum tidur, anda boleh melindungi kulit anda dari risiko kekeringan.

//wp.hellosehat.com/center-health/dermatology/tackling-dry-scaly-skin/

4. Semasa dan selepas penerbangan

Tekanan udara yang rendah dan aliran udara di kabin pesawat sebenarnya dapat menjadikan kulit kering dengan cepat. Jadi, jangan lupa gunakan losyen semasa penerbangan dan setelah tiba di destinasi.

5. Selepas mencuci tangan

Air, sabun tangan, dan udara sekitar dapat mengering atau mengelupas kulit. Selain itu, kebanyakan sabun mandi dan tangan mengandungi agen antibakteria yang boleh mengganggu penghalang pelindung semula jadi kulit.

Inilah kepentingan penggunaan losyen tangan dan badan selepas mencuci tangan. Anda juga boleh menggunakan produk pelembap lain seperti krim tangan atau mentega badan untuk menambahkan kelembapan.

Adakah losyen badan menjadikan rambut badan lebih tebal?

Sumber: Kesihatan dan Kecergasan King Firth

Anda mungkin pernah mendengarnya losyen dapat mempercepat pertumbuhan rambut (rambut) tangan dan kaki. Ternyata, anggapan ini adalah mitos. Penggunaan losyen sama sekali tidak ada kaitan dengan kadar pertumbuhan rambut.

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, losyen hanya terdiri daripada pelembap, minyak, air, minyak wangi, pemekat, pengawet, dan pengemulsi. Bahan-bahan ini tidak memberi kesan, apalagi mempercepat pertumbuhan rambut di tangan dan kaki.

Petikan Akademi Dermatologi AmerikaPertumbuhan rambut di kepala dan seluruh badan bermula di folikel. Folikel adalah kantung kecil di mana rambut tumbuh serta minyak dan peluh.

Setelah akarnya terbentuk di dalam folikel, rambut akan terus tumbuh sehingga ia keluar dari folikel. Rambut di kepala dapat terus tumbuh dan memanjang, tetapi rambut di badan, tangan, dan kaki akan berhenti tumbuh setelah mencapai panjang tertentu.

Berikut adalah ciri-ciri rambut sihat yang perlu anda ketahui

Kandungan losyen badan untuk dielakkan

Tanpa menyedarinya, ada beberapa isi losyen badan yang tidak baik untuk kesihatan kulit. Kandungan losyen Perkara yang harus anda elakkan adalah seperti berikut.

1. Hydroxyanisole butilasi

Hydroxyanisole butilasi berfungsi sebagai pengawet, penstabil, dan pewangi dalam produk kosmetik. Menurut Program Toksikologi Nasional, kandungan ini berpotensi mengganggu sistem hormon dan bersifat karsinogenik (meningkatkan risiko barah).

2. DMD hidantoin

DMD hidantoin adalah sejenis pengawet yang mengandungi formaldehid (formalin). Bahan ini boleh merengsakan mata dan mencetuskan ruam pada kulit. Dalam beberapa kes, DMD juga disyaki meningkatkan alergi kulit dan barah kulit walaupun bukan karsinogen.

3. Diethyl phthalate

Diethyl phthalate boleh menjadi toksik kepada sistem hormon. Wangian buatan ini juga dapat mengeluarkan sebatian organik yang mudah meruap dan mudah mencemarkan udara. Sebatian ini berpotensi menyebabkan reaksi alahan dan timbulnya asma.

4. Retinil palmitat

Program Toksikologi Nasional melaporkan risiko pertumbuhan tumor pada haiwan yang terdedah kepada retinil palmitat dan sinar UV. Semasa anda mahu memakai losyen badan dengan bahan ini, para pakar mencadangkan bahawa losyen hanya digunakan pada waktu malam.

5. Trietanolamin

Walaupun diedarkan secara meluas, bahan yang satu ini tidak boleh digunakan dalam jangka masa panjang. Sebabnya, trietanolamin diduga boleh menyebabkan kerengsaan kulit dan meracuni sistem imun pada haiwan eksperimen.

losyen badan mempunyai peranan penting dalam rutin penjagaan kulit kerana fungsinya dalam menjaga kelembapan kulit. Jangan ketinggalan menggunakan produk ini, kerana kulit lembap dapat mencegah kerengsaan, jerawat, dan masalah lain dengan lebih baik.

Recent Posts