Impian Basah pada Wanita, Adakah Itu Biasa? -

Secara amnya, mimpi basah adalah perkara biasa pada lelaki. Namun, ada kemungkinan wanita juga mengalami keadaan ini. Bukan hanya semasa perkembangan remaja, mimpi basah juga dapat terjadi hingga dewasa. Adakah normal bagi wanita untuk bermimpi basah? Inilah yang berlaku ketika wanita mengalaminya.

Impian basah pada wanita

Dalam dunia perubatan, mimpi basah mempunyai istilah pelepasan nokturnal. Memetik dari American Psychological Association, ini adalah keadaan ejakulasi sukarela semasa mimpi pada waktu malam.

Secara amnya, mimpi basah mula berlaku semasa perkembangan remaja, iaitu semasa akil baligh.

Berdasarkan pemahamannya, nampaknya yang paling kerap dialami adalah remaja lelaki sehingga mereka dewasa.

Ini kerana makna ejakulasi adalah mengeluarkan air mani atau cecair yang mengandungi sperma dari zakar.

Tetapi sebenarnya, mimpi basah juga boleh terjadi pada wanita. Ketika lelaki mengalami ejakulasi, wanita juga mungkin mengalami orgasme dan keputihan.

Sementara itu, memetik dari laman Kesihatan Wanita Muda mengenai mimpi basah, wanita dapat mengalami sesuatu yang serupa dengan mimpi basah atau pelepasan pada waktu malam.

Contohnya, ketika wanita mengalami perasaan terangsang semasa tidur. Kemudian, ketika anda bangun, anda juga merasakan cairan keluar dari faraj.

Adakah perkara biasa berlaku?

Dari penjelasan sebelumnya, dapat dikatakan bahawa mimpi basah pada wanita juga merupakan perkara biasa.

Namun, tidak semua wanita merasakan bahawa ia adalah perkara yang sama dengan mimpi basah. Lebih-lebih lagi, masih ada sedikit kajian yang berjaya menjelaskan proses impian basah pada wanita.

Mungkin, penyebabnya bukan kerana segelintir wanita yang mengalami mimpi basah. Namun, kerana pelepasan pada waktu malam pada wanita lebih sukar untuk mengenali tanda-tanda daripada lelaki.

Di samping itu, walaupun impian basah pada wanita adalah perkara biasa, pada hakikatnya perbincangan ini masih jarang dibincangkan dalam pendidikan seks.

Tanda atau gejala mimpi basah pada wanita, biasanya ditandai dengan keputihan seperti ketika menerima rangsangan seksual.

Mimpi basah juga berkaitan dengan salah satu tahap tidur, iaitu: pergerakan mata yang cepat (BRAKE). Peredaran darah di bahagian badan di sekitar alat kelamin akan meningkat secara berkala.

Peredaran darah ini dapat memuncak dan menyebabkan pembuangan dari alat kelamin pada lelaki dan wanita.

Apabila seorang lelaki mengalami orgasme, zakar akan mengalami ejakulasi dan mengeluarkan air mani sebagai bukti bahawa dia telah klimaks.

Sementara itu, wanita yang mengalami syahwat akan melepaskan pelincir semula jadi ketika terangsang atau bermimpi basah.

Oleh itu, sukar untuk membezakan sama ada pelepasan disebabkan oleh rangsangan seksual sahaja atau kerana mimpi basah sehingga dia berjaya mencapai orgasme semasa tidur.

Hanya anda yang tahu jenis mimpi basah yang anda ada. Sebenarnya, ada kemungkinan anda tidak ingat bagaimana mimpi itu.

Tidak ada bukti yang pasti bahawa mimpi basah yang terjadi pada wanita berkaitan dengan mimpi erotik atau jenis lain.

Berapa kerap wanita bermimpi basah?

Pelepasan nokturnal atau impian basah ini bukanlah sesuatu yang dapat anda kendalikan dengan mudah. Begitu juga dengan kekerapan atau kekerapan mimpi basah pada setiap orang.

Berikut adalah kemungkinan kekerapan mimpi basah pada wanita, termasuk:

  • sama sekali tidak pernah bermimpi basah,
  • hanya mengalaminya beberapa kali,
  • berlaku hanya semasa perkembangan remaja, atau
  • mempunyai impian basah secara berkala.

Bolehkah impian basah berhenti?

Sekiranya anda seorang wanita yang bermimpi basah, tidak perlu malu atau tidak selamat. Anda harus ingat bahawa ini adalah sebahagian daripada tidur yang sihat dan normal.

Ini juga reaksi tidur sukarela yang boleh anda cegah.

Pada wanita pada masa dewasa, mimpi basah bukanlah tanda bahawa seseorang tidak melakukan hubungan seks yang cukup atau bahkan tidak berpuas hati dengan pasangannya.

Tidak ada yang salah dengan anda dan pasangan anda membincangkan mimpi basah secara terbuka untuk mengurangkan kegelisahan dan rasa malu.

Begitu juga, ketika mimpi basah pada wanita mempengaruhi aktiviti seksual, waktu tidur, dan menjadi penyebab masalah tertentu. Segera berjumpa doktor atau ahli psikologi.

Recent Posts