8 Perkara Ini Boleh Menyebabkan Isteri Curang •

Setiap pasangan ingin mengadakan perkahwinan yang berlangsung sehingga kematian berpisah. Namun, tidak dapat dielakkan bahtera rumah tangga rentan dihancurkan oleh badai pelik yang menguji kesetiaan anda dan pasangan anda, seperti perselingkuhan. Menariknya, jika setakat ini kes perselingkuhan lebih dekat dengan suami, ada kemungkinan isteri juga boleh menipu. Punca-punca isteri curang berbeza-beza. Mulai dari perkara-perkara yang kelihatan "kecil" hingga serius dan membawa maut.

Secara diam-diam, inilah penyebab kecurangan isteri

1. Kesepian

Salah satu sebab yang sering dilakukan oleh isteri untuk menipu adalah kesunyian. Ramai wanita sering mengadu kesunyian, kurang perhatian, dan kasih sayang ketika suami mereka terlalu sibuk bekerja. Kesibukan suami sangat memakan masa, yang sering membuat isteri berfikir untuk meminta perhatian dan kasih sayang dari lelaki lain.

Perkara ini juga disahkan oleh ahli antropologi dari Universiti Rutgers, Dr. Helen E. Fisher. Memetik WebMD, Fisher mengatakan bahawa wanita boleh mempunyai ikatan yang kuat dengan suami mereka tetapi juga lebih cenderung untuk menipu kerana kesunyian.

2. Dendam atas perlakuan suami

Dendam memang unsur yang tidak dapat dilenyapkan begitu sahaja ketika hati anda sudah terluka kerana disakiti atau dikhianati oleh orang lain. Walaupun orang lain adalah suaminya sendiri.

Nah, keinginan untuk membuat suami anda merasakan kesakitan yang sama seperti yang anda rasakan sebelumnya boleh menjadi salah satu pencetus wanita untuk menipu.

Walaupun begitu, setiap wanita mempunyai cara tersendiri untuk membalas dendam atas perlakuan buruk suaminya pada masa lalu. Jadi, tidak semua wanita melakukan cara ini untuk membalas dendam terhadap pasangan mereka.

3. Merasa suami bukan pasangan yang betul

Hati tidak pernah dapat diramalkan kerana boleh berubah pada bila-bila masa. Hari ini mengatakan pasti, esok tidak pasti.

Dalam kes ini, beberapa wanita mengaku bahawa mereka memilih untuk berselingkuh kerana mereka merasakan lelaki yang mereka nikahi bukanlah pasangan yang tepat dan "balas dendam" lagi untuk mencari pasangan yang lebih sesuai.

Sebenarnya, keserasian dalam hubungan tidak dapat dilihat dari seberapa ideal pasangan anda untuk anda. Tetapi kuncinya lebih kepada saling percaya dan kerjasama untuk menerima dan memperbaiki kekurangan masing-masing.

4. Keperluan seksual tidak dipenuhi

Pasangan seks suami isteri tidak akan sesekali sesuai. Ada kalanya satu pihak merasa letih atau tertekan tetapi pihak lain mahu keluar. Perbezaan ini sebenarnya wajar. Apa yang tidak wajar adalah jika ia terus dibiarkan tanpa penyelesaian, itu membuat satu pihak merasa bahawa keperluan mereka tidak diabaikan.

Kehidupan seks yang monoton dan hambar boleh menjadi penyebab isteri curang. Walaupun terdengar pantang larang, wanita sering menipu kerana mereka merasa tidak ada lagi cabaran atau spontan dalam hubungan seksual mereka.

Alicia Walker, seorang ahli sosiologi dari Missouri State University juga mengatakan demikian. Dalam bukunya yang bertajuk "The Secret Lives of Cheating Wives", Aliac mengatakan bahawa wanita yang menipu sebenarnya sangat menyukai pasangannya. Tetapi atas alasan keperluan seksual yang tidak diperoleh dari pasangannya, maka wanita memutuskan untuk berselingkuh.

Sebenarnya, hampir setiap wanita yang ditemu ramah Alice mengakui bahawa alasan terbesar mereka menipu dirinya adalah kerana suaminya tidak dapat memenuhi keperluan seksualnya. Hasilnya, mereka harus mencari 'tempat lain' untuk mendapatkannya. Walaupun begitu, itu tidak bermaksud wanita-wanita ini ingin mengakhiri perkahwinan mereka.

Sebaliknya, mereka menipu hanya untuk mencari kesenangan seksual dan masih mahu mengekalkan perkahwinan dengan pasangan mereka.

5. Kurangnya kasih sayang dan kemesraan

Bukan hanya sesi seks yang membuat wanita merasa dekat dengan pasangannya. Si isteri juga memerlukan perhatian dan kasih sayang suaminya di bilik tidur. Kemesraan diperlukan dalam hubungan agar hubungan antara anda dan pasangan semakin kuat.

Malangnya, banyak suami sering merasakan bahawa mereka telah memenuhi semua keperluan isteri hanya dengan memberikan sokongan material. Namun, itu tidak berlaku. Isteri anda juga mahu keperluan emosinya dipenuhi.

Sebagai contoh, isteri sering menginginkan kasih sayang dan keakraban dalam bentuk pelukan, belaian, ciuman, dan juga komunikasi dua hala yang lancar dari anda. Sekiranya pelbagai keperluan tidak diperoleh, tidak mustahil wanita akan mencari orang lain.

Sebenarnya alasan ini biasa berlaku bukan hanya oleh wanita. Lelaki juga mesti mempunyai alasan yang serupa yang membolehkannya mencari orang lain agar kasih sayangnya terpenuhi.

6. Rasa tidak dihargai

Orang rumah tangga mesti disokong oleh rasa 'saling'. Sekiranya disamakan, suami isteri adalah pasukan yang mesti saling menolong, menghormati, dan menghargai antara satu sama lain.

Namun, tuntutan suami agar isterinya menjaga segalanya pelopor rumah tangga tanpa menawarkan pertolongan kadang-kadang boleh mencetuskan wanita merasa jijik dengan perlakuan yang tidak adil. Ini sering membuat isteri merasa diabaikan, tidak dihargai, bahkan tidak dicintai.

Sekiranya perasaan 'saling' tidak diperoleh dalam jangka masa yang lama, tidak mustahil isteri akan mencari seseorang yang lebih menghormatinya dan mengakui keberadaannya.

7. Masalah ekonomi

Berbeza dengan stereotaip semasa yang mengatakan bahawa wanita adalah makhluk materialistik, alias "matre", kebanyakan wanita sebenarnya adalah individu yang realistik.

Tidak dapat dinafikan bahawa wang adalah faktor yang sangat penting untuk dapat menyara rumah tangga. Terutama jika anda berdua sudah mempunyai anak yang bergantung.

Sekiranya seorang wanita merasakan bahawa suaminya tidak dapat menampung keperluan kewangan rumah tangga, mereka sering mencari sumber sokongan lain yang dapat "menyokong" diri mereka sepenuhnya.

8. Bosan

Sebagai tambahan kepada apa yang telah disebutkan di atas, kebosanan juga boleh menjadi penyebab isteri curang. Walaupun banyak pasangan mahukan hubungan lurus, sebilangan orang menginginkan sesuatu yang lebih kerana mereka tidak berpuas hati. Ya, hubungan yang baik tidak menjamin seorang isteri akan setia kepada pasangannya.

Ini biasanya berlaku jika anda telah menjalin hubungan lama dengan pasangan anda. Perasaan bosan menjalani hubungan yang sama menjadikan isteri mencari lelaki lain untuk mencari gejolak dan cabaran baru.

Recent Posts