Rumah Jururawat untuk Warga Emas, Apa Kelebihan dan Kekurangan?

Mendengar rumah jagaan atau rumah jagaan boleh menimbulkan perasaan tidak menyenangkan. Tidak sedikit filem dan rancangan televisyen yang menggambarkan rumah anak yatim ini sebagai tempat yang membuat orang tua tidak bahagia. Sebenarnya, rumah jagaan orang tua tidak selalu buruk. Ayuh, kenal pasti kelebihan dan kekurangan rumah jagaan dengan lebih terperinci dalam artikel berikut!

Rumah jagaan orang tua

Menurut Institut Penuaan Nasional, rumah jagaan atau panti jompo adalah kemudahan yang menawarkan kesihatan dan penjagaan diri. Warga emas yang menggunakan kemudahan ini biasanya berumur lebih dari 70 tahun.

Sebilangan besar rumah pengasuh dipenuhi dengan orang yang tidak mempunyai pasangan, sama ada bercerai, tidak pernah berkahwin, atau pasangan mereka telah meninggal dunia. Ada juga warga tua yang memilih rumah ini sebagai tempat tinggal walaupun mempunyai rakan atau ahli keluarga.

Orang tua yang ingin menghabiskan sisa hidupnya di rumah jagaan mempunyai alasan tertentu. Secara amnya, mereka adalah orang tua yang menghadapi masalah kesihatan dan mengalami kesukaran untuk hidup sendiri.

Selain mempunyai masalah dengan kesihatan fizikal, ternyata keadaan mental juga mempengaruhi sebab anggota keluarga meninggalkan orang tua di rumah jagaan. Contohnya, demensia adalah masalah kesihatan mental yang paling biasa apabila anda semakin tua.

Oleh itu, lebih daripada tiga perempat penduduk rumah anak yatim ini mempunyai masalah dengan ingatan sehingga mereka tidak memahami kedudukan mereka sekarang dari semasa ke semasa.

Kelebihan rumah penjagaan untuk warga tua

Pada masa lalu, orang tua mungkin tidak menyukai rumah jagaan kanak-kanak, kerana pemerintah kurang memperhatikan kemudahan ini. Namun, dari masa ke masa, dana yang diperuntukkan oleh kerajaan untuk kemudahan ini untuk warga tua meningkat.

Tidak hairanlah terdapat lebih banyak rumah untuk warga tua yang dilengkapi dengan kemudahan yang lengkap dan mencukupi, menjadikan mereka selesa sebagai kediaman sementara untuk warga tua. Berikut adalah beberapa kelebihan yang dapat diperoleh melalui rumah jagaan orang-orang yang telah memasuki usia tua:

1. Mempunyai perkhidmatan perubatan lanjutan

Sumber: Penuaan di Tempat

Salah satu kelebihan rumah jagaan untuk orang tua yang menjadikan mereka memilih kemudahan ini adalah kerana ia menawarkan rawatan warga tua, termasuk rawatan perubatan lanjutan. Umumnya, rumah jagaan mempunyai perkhidmatan perubatan yang serupa dengan yang ditawarkan di hospital.

Warga tua yang baru sahaja menjalani pembedahan atau rawatan biasanya mendapatkan rawatan di sini. Ini kerana orang tua memerlukan tahap rawatan yang lebih tinggi, sementara penginapan di hospital jauh lebih pendek daripada sebelumnya.

Perkhidmatan kesihatan di setiap rumah jagaan tentu saja berbeza, tetapi biasanya merangkumi yang berikut:

  • Sediakan jururawat tua yang mahir.
  • Rawatan ortopedik, seperti masalah otot, sendi, dan tulang.
  • Rawatan untuk gangguan pernafasan.
  • Penjagaan selepas operasi, seperti rawatan luka.
  • Terapi antibiotik dan intravena.

Tidak hanya memperhatikan kesihatan fizikal, ada beberapa rumah anak yatim yang memberikan kaunseling pemakanan, pekerjaan sosial, dan kegiatan rekreasi. Ini supaya orang tua merasa sihat dan selesa untuk menjalani hari-hari mereka di rumah penjagaan tanpa perlu risau tentang keadaan kesihatan mereka.

2. Memudahkan orang tua untuk berinteraksi dengan orang lain

Selain mendapat rawatan kesihatan yang maju, kelebihan lain dari rumah ini untuk orang tua ialah mereka dapat berinteraksi dengan orang lain.

Anda lihat, sebilangan besar warga tua boleh memilih untuk tinggal berjauhan dengan anak dan cucu mereka agar tidak menyusahkan mereka. Walau bagaimanapun, tidak sedikit dari mereka yang mungkin kesepian kerana tinggal sendirian atau bersendirian dengan pasangan dan kadang-kadang dengan jururawat.

Dengan berada di rumah jagaan, orang tua akan lebih kerap bertemu dengan orang yang seusia dengannya. Ini kerana rumah jagaan kanak-kanak sering mengadakan acara dan aktiviti untuk warga tua yang membolehkan penduduk bersosial antara satu sama lain.

Bercakap dan menghabiskan masa dengan orang lain adalah sangat penting, terutamanya agar orang tua lebih sihat dan bahagia. Sebabnya, seiring bertambahnya usia, orang cenderung merasa sukar untuk mempunyai rakan seusia yang sama dengan mereka.

3. Menjalankan aktiviti harian secara berkala

Apabila orang tua tinggal di rumah bersama ahli keluarga atau bersendirian, mereka mungkin merasa lebih cepat bosan. Bagaimana tidak, keadaan badan membuat orang tua tidak dapat bergerak seperti ketika mereka masih muda.

Sementara itu, rumah jagaan orang tua menyediakan aktiviti harian yang kerap. Bermula dari bangun pagi, bersarapan, bersenam untuk orang tua bersama, hingga malam diatur oleh pengurus rumah anak yatim. Semua orang akan bertindak balas secara berkala kerana ada yang menyukainya dan ada yang tidak.

Oleh itu, salah satu kelebihan rumah ini ialah ia dapat membantu warga tua mengurangkan kebosanan. Namun, semuanya bergantung pada aktiviti yang ditawarkan oleh pusat jagaan dan bagaimana warga tua bertindak balas terhadap aktiviti ini.

Perkhidmatan yang disebutkan di atas berdasarkan perihal perkhidmatan rumah penjagaan di negara maju, seperti Amerika Syarikat. Sayangnya, kebanyakan rumah penjagaan di Indonesia belum menawarkan perkhidmatan yang sama. Pastikan anda membuat tinjauan terlebih dahulu mengenai perkhidmatan dan kemudahan di rumah anak yatim untuk warga tua.

Kekurangan rumah jagaan orang tua

Sebenarnya, rumah jagaan memberikan pelbagai persembahan kepada warga tua. Namun, tidak sedikit yang merasakan bahawa rumah jagaan kanak-kanak bukanlah tempat yang sesuai untuk orang tua tinggal.

Bagi sesetengah orang tua, tinggal di rumah jagaan sebenarnya boleh menyebabkan ketidakselesaan. Sebenarnya, tinggal di rumah anak yatim ini membuat orang tua merasa tertekan. Ini boleh berlaku kerana warga tua tidak bebas berada di kemudahan ini.

Sebagai contoh, orang tua tidak boleh memilih menu makanan harian atau aktiviti yang mereka sukai. Di samping itu, ada kemungkinan rumah anak yatim mempunyai perkhidmatan yang tidak berkualiti tinggi jika dibandingkan dengan ketika mereka berada di rumah. Akibatnya, orang yang telah memasuki usia tua tidak lebih sihat, tetapi jatuh sakit lebih kerap.

Rumah penjagaan mungkin kelihatan menakutkan atau tidak menyenangkan bagi orang tua. Belum lagi perasaan dikhianati atau merasa ditinggalkan oleh keluarga semasa berada di sana.

Oleh itu, semasa anda ingin mempercayakan orang tua ke rumah anak yatim ini, pastikan orang tua tidak keberatan. Di samping itu, pastikan rumah anak yatim adalah pilihan terbaik untuk menolong orang tua sihat dan bahagia menjalani hari-hari mereka.

Recent Posts