Adakah Selamat dan Berkesan untuk Menggunakan Pori Pack untuk Menghilangkan Komedo?

Pori pek atau jalur pori selalunya merupakan penyelesaian segera dan mudah untuk membantu mengangkat bintik hitam yang degil di hidung. Namun, selain kelebihannya, ada berita yang mengatakan bahawa menggunakan pek liang untuk mengangkat komedo sebenarnya boleh membuatnya berkembang maju. Adakah itu benar?

Adakah selamat untuk menghilangkan komedo dengan menggunakan pek liang?

Pori-pori pada dasarnya diperbuat daripada bahan pelekat (melekit) yang berfungsi untuk menghilangkan lapisan atas kulit. Pori-pori berfungsi sama seperti plaster yang menghilangkan lapisan atas kulit, kotoran, dan rambut halus. komedi terbuka atau bintik hitam (komedo hitam) adalah jenis yang boleh dikeluarkan menggunakan pek liang .

Walaupun begitu, pek liang tidak boleh digunakan dengan kerap. Daripada membersihkan komedo, pek liang malah boleh mencederakan dan merengsakan kulit.

Tetapi satu perkara yang perlu difahami ialah pek liang adalah pilihan cepat yang satu-satunya fungsinya adalah mengangkat komedo teratas. Sebilangan besar objek ini tidak dapat mengangkat komedo ke akar. Selebihnya, yang akan diangkat adalah lapisan atas kulit dan rambut.

Di samping itu, penting untuk memahami perkara itu pek liang tidak akan membantu mengurangkan pengeluaran komedo atau mengecilkan pori-pori kulit.

Bagi anda yang mempunyai kulit sensitif, pori-pori mungkin akan merengsakan kulit. Kerengsaan biasanya boleh berupa kemerahan atau sensasi yang menyengat.

Cara penggunaan yang selamat pek liang

Sekiranya anda ingin menggunakannya, pertama-tama anda harus membasahi wajah anda dengan air suam selama kira-kira lima minit. Tujuannya adalah untuk membuka pori-pori kulit sehingga bahagian kulit yang melekit pek liang dapat mengangkat komedo dengan baik.

menggunakan pek liang untuk menghilangkan bintik hitam di hidung tidak lebih dari sekali seminggu. Walau bagaimanapun, saya mengesyorkan agar tidak menggunakan pek liang sebagai rutin penjagaan kulit. Gunakan sekali-sekala, terutamanya apabila kawasan hidung terasa sangat kasar dan anda belum sempat melakukan rawatan muka di klinik kecantikan.

Sekiranya selepas menggunakan pek liang kawasan hidung terasa gatal atau sakit, segera bersihkan kawasan tersebut. Bersihkan dengan air biasa atau air suam kemudian sapukan pelembap di atas. Sekiranya keadaan ini tidak bertambah baik dalam masa tiga hari, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Adakah anda menggunakan pek liang boleh membuat komedo lebih banyak?

Dalam beberapa kes, pek liang ia boleh menjadikan bintik hitam di kawasan hidung menjadi semakin banyak. Ini biasanya berlaku kerana bahan melekat pada pek liang yang berfungsi mengangkat komedo tidak terangkat dengan sempurna.

Akibatnya, gam tersebut sebenarnya menutup pori-pori kulit dan menyebabkan penyumbatan. Seperti diketahui bahawa komedo muncul ketika pori-pori tersumbat dengan kotoran, termasuk lem pada kulit porepack.

Agar ini tidak berlaku kepada anda, bersihkan kawasan hidung setelah digunakan pek liang dengan air. Gosokkan permukaan kulit dengan lembut sehingga kotoran yang melekat dapat diangkat.

Walau bagaimanapun, ada kemungkinan lem pada pek liang tongkat dan jangan angkat. Oleh itu, anda harus menggunakan cara lain untuk membersihkan komedo selain menggunakan porepack.

Bahan-bahan yang mengandungi benzoil peroksida, retinol, dan asid azelaic lebih mampu membersihkan komedo yang degil.

Di samping itu, anda juga boleh melakukan pengelupasan wajah menggunakan AHA dan BHA. Pelbagai bahan aktif ini jauh lebih berkesan dan berguna daripada menggunakan pek liang untuk menghilangkan komedo anda.

Recent Posts