Adakah normal mengalami keputihan selepas hubungan seks?

Sekiranya anda mengalami keputihan, jangan risau. Sebabnya, keadaan ini sangat normal dan biasa pada wanita. Cecair ini benar-benar membantu membersihkan kotoran, menjaga vagina bersih dan lembap, dan melindungi vagina dari jangkitan. Walau bagaimanapun, banyak orang mengalami keputihan selepas hubungan seks.

Keputihan selepas hubungan seks, adakah ia normal?

Pada dasarnya, keputihan selepas hubungan seks adalah perkara biasa. Seseorang boleh mengalami keputihan pada bila-bila masa, termasuk selepas hubungan seks. Tetapi harus digarisbawahi, tidak semua orang mengalami keputihan yang normal. Biasanya, keputihan yang normal dan sihat mempunyai ciri-ciri seperti:

  • Tiada bau. Walaupun ada aroma yang muncul biasanya tidak menyengat atau mengganggu.
  • Putih atau jernih.
  • Teksturnya tebal dan melekit.
  • Pelepasannya licin dan basah.

Jumlah keputihan juga tidak dapat ditentukan dengan jelas. Biasanya ini bergantung pada keadaan badan anda. Biasanya, lebih banyak pembuangan akan keluar sekiranya anda hamil, aktif secara seksual, dan menggunakan alat kontraseptif. Selain itu, semasa rahim berovulasi, anda juga biasanya akan mengalami keputihan yang basah dan licin selama beberapa hari.

Bilakah keputihan dikatakan tidak normal?

Sekiranya selepas melakukan persetubuhan, anda sering mengalami keputihan tetapi tidak menyukai ciri-ciri yang dinyatakan sebelumnya, anda perlu berhati-hati. Sebabnya, keputihan juga boleh menjadi penanda masalah kesihatan organ pembiakan anda. Biasanya anda dapat memeriksa sama ada pelepasan itu normal atau tidak dari warna, tekstur, dan bau.

Pelepasan merah

Sekiranya anda mengalami keputihan selepas hubungan intim dan berwarna merah, maka berhati-hatilah. Biasanya, warna merah menunjukkan pendarahan. Pendarahan boleh menjadi keadaan yang serius tetapi mungkin tidak. Kadang-kadang, keadaan ini juga boleh menjadi tanda awal kanser endometrium. Untuk itu, segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalaminya.

Pelepasan putih atau kekuningan

Sekiranya anda mengalami keputihan berwarna putih atau kekuningan dengan tekstur yang tebal, tebal, dan bau yang kuat, ini mungkin jangkitan. Keadaan ini secara amnya menunjukkan jangkitan yis vagina. Secara amnya, keadaan ini boleh menyebabkan kegatalan atau kerengsaan.

Pelepasan kuning-hijau

Sekiranya pelepasan berwarna kuning kehijauan, ini biasanya menunjukkan jangkitan bakteria atau penyakit kelamin. Terutama jika teksturnya tebal, kental, dan berbau tidak sedap.

Pelepasan merah jambu

Pelepasan berwarna merah jambu biasanya mengandungi sejumlah kecil darah. Keadaan ini boleh menjadi tanda pendarahan pada awal kehamilan. Namun, apabila anda mengalami ini selepas hubungan seks, mungkin terdapat sedikit air mata di vagina atau serviks. Akibatnya, keputihan anda berwarna merah jambu.

Kelabu

Keputihan juga boleh berwarna kelabu. Biasanya, keadaan ini menandakan adanya gejala jangkitan bakteria vagina yang disebut vaginosis bakteria. Selain keputihan kelabu, keadaan ini juga menyebabkan pelbagai gejala lain, seperti:

  • Gatal
  • Faraj dan keputihan berbau busuk
  • Kemerahan di sekitar bukaan vulva atau faraj

Sekiranya anda mengalami ini, segera berjumpa doktor. Biasanya, doktor anda akan menetapkan antibiotik jika anda menguji positif jangkitan bakteria vagina.

Recent Posts