Minyak Mineral dalam Kosmetik, Benarkah Berbahaya?

minyak mineral adalah salah satu bahan yang paling biasa terdapat dalam produk penjagaan kulit. Walau bagaimanapun, ramuan ini sering dinilai rendah kerana dianggap menyebabkan kulit kering dan penuaan pramatang. Walaupun, minyak mineral ia membawa sejumlah kebaikan untuk kulit anda. Apa contohnya?

Apa itu minyak mineral ?

minyak mineral alias minyak mineral adalah turunan petroleum, iaitu bahan bakar fosil atau yang biasa anda sebut sebagai petroleum. Minyak mineral tidak berbau, tidak berwarna, tidak mudah dioksidakan dan boleh disimpan dalam jangka masa yang lama.

minyak mineral mempunyai beberapa nama lain dengan faedahnya sendiri, termasuk parafin cecair , petroleum cecair , dan petrolatum. Petrolatum atau petroleum jelly masih merupakan turunan dengan minyak mineral , tetapi mempunyai struktur seperti lilin yang lebih padat ( berlilin ).

Penggunaan minyak mineral untuk kosmetik masih menjadi perbahasan. Minyak mineral dianggap berbahaya kerana mengandungi bahan karsinogenik yang dapat menyebabkan kulit kering, penuaan dini, dan meningkatkan risiko barah.

Sebenarnya, minyak minyak dalam kosmetik adalah minyak yang telah disucikan. Fungsi utamanya adalah melembapkan kulit. Kajian menunjukkan bahawa minyak mineral halus tidak menyebabkan barah.

Pelbagai faedah minyak mineral untuk kulit

Berikut adalah beberapa kelebihan minyak mineral untuk kulit.

1. Melembapkan kulit kering

Seperti kebanyakan minyak, minyak mineral Ia juga mempunyai kesan pelembab pada kulit kering. Sekiranya anda menggunakannya pada kulit anda selepas mandi, minyak akan mengunci kelembapan pada tisu kulit, menjadikan kulit anda kelihatan lebih sihat, lebih kenyal, dan lembap.

Pada asas yang sama minyak mineral tidak menyebabkan penuaan pramatang. Proses penuaan berlaku lebih cepat pada kulit kering. Walau bagaimanapun, minyak mineral ia sebenarnya mempunyai manfaat dalam mencegah risiko ini dengan menjaga kelembapan kulit.

2. Atasi tumit yang retak

Kulit di kaki anda menjadi kering dan mudah pecah, terutamanya jika anda sering melakukan aktiviti di luar rumah. Sekiranya anda mempunyai tumit yang retak, akan lebih sukar bagi anda untuk merawatnya dan mencegah kerosakan selanjutnya.

Nasib baik, anda dapat menyelesaikan masalah ini dengan memohon minyak mineral pada kaki sebelum tidur. Lakukan dengan kerap sehingga kulit kaki menjadi lebih lembap. Sekiranya perlu, cubalah tidur dengan memakai stoking untuk mengoptimumkan hasilnya.

3. Melegakan simptom ekzema ringan

Ekzema (dermatitis atopik) boleh menyebabkan gatal-gatal yang kuat dan radang kulit yang sangat menjengkelkan. Keluhan ini biasanya lebih teruk pada kulit kering. Ironinya, eksim itu sendiri adalah salah satu penyebab kulit kering.

Satu faedah lagi minyak mineral untuk kulit adalah melegakan simptom ekzema ringan. Minyak akan berfungsi sebagai lapisan pelindung untuk menjaga kelembapan kulit. Produk ini juga boleh menjadi alternatif jika anda ingin mengurangkan penggunaan steroid.

4. Mengatasi xerosis

Xerosis adalah istilah perubatan untuk kulit kering yang tidak normal. Keadaan ini boleh disebabkan oleh banyak faktor, dari mencuci tangan yang berlebihan hingga kesan sampingan terapi radiasi untuk barah.

Adalah wajar bagi seseorang untuk mempunyai kulit kering. Walau bagaimanapun, terapi radiasi boleh menyebabkan xerosis teruk pada kawasan kulit laser. berita baik, minyak mineral terbukti berkesan mengatasi kulit kering kerana terapi ini.

5. Mengatasi ruam lampin

Ruam lampin adalah keradangan pada kulit yang menyebabkan tompok-tompok merah pada kulit bahagian bawah bayi. Kelainan kulit ini biasanya disebabkan oleh orang tua yang jarang menukar lampin, geseran antara kulit bayi dan lampin, atau kulit bayi yang sensitif.

minyak mineral mempunyai faedah untuk bayi yang mengalami ruam lampin. Minyak ini dapat melegakan keradangan sehingga mengurangkan gatal-gatal dan tompok-tompok merah pada kulit bawah bayi. Anda juga boleh menggunakan minyak ini untuk mengelakkan ruam lampin.

Jenis kulit yang tidak boleh dirawat minyak mineral

Minyak mineral mampu mengekalkan kandungan air dalam tisu kulit sehingga kulit menjadi lembap. Sekiranya kulit anda sangat kering, minyak mineral pasti akan membantu. Namun, berbeza jika anda mempunyai kulit berminyak.

Produk yang mengandungi minyak mineral ia sebenarnya boleh menjadikan kulit lebih berminyak. Lebihan minyak kemudian bercampur dengan sel-sel kulit mati dan menyumbat liang-liang kulit. Ini adalah pendahulu pertumbuhan jerawat.

Untuk mengelakkan jerawat berjerawat, anda perlu mengelupas secara berkala. Mengelupas dengan bahan semula jadi atau produk kimia akan membersihkan sel kulit mati yang terkumpul dan menyumbat liang.

Tidak seperti kebanyakan khabar angin, minyak mineral Ia sebenarnya mempunyai kebaikan sebagai pelembap kulit. Penggunaan minyak mineral pada jenis kulit yang betul malah dapat mengatasi keluhan akibat kulit kering.

Recent Posts