Khasiat Garam untuk Kesihatan Tubuh -

Sekiranya sayur-sayuran tanpa garam tidak enak, bagaimana dengan manusia yang hidup tanpa garam? Garam sebenarnya diperlukan oleh tubuh untuk menyeimbangkan tahap cecair di dalam badan. Walaupun garam boleh memberi kesan negatif jika dikonsumsi terlalu banyak, sebenarnya tubuh manusia juga memerlukan garam. Lihat pelbagai faedah garam untuk kesihatan yang mesti anda ketahui.

Khasiat garam untuk kesihatan

1. Melancarkan metabolisme

Manfaat kesihatan garam dapat membantu melancarkan metabolisme anda. Metabolisme yang baik, akan meningkatkan fungsi sistem dalam badan. Garam dapat membantu menyerap air dalam badan untuk kelancaran kerja organ tubuh. Ini disebabkan oleh mineral dan nutrien dalam garam yang mudah diserap dalam darah.

2. Melegakan bronkitis dan masalah pernafasan lain

Meredakan bronkitis dan sakit pernafasan sebenarnya menjadi salah satu kelebihan garam untuk kesihatan. Garam berguna untuk menyerap ion berbahaya di udara yang anda hirup dan membantu melawan ion berbahaya ini daripada diserap ke dalam badan. Oleh itu, tidak jarang garam dapat menghilangkan asma, bronkitis, dan sistem pernafasan bermasalah lain.

3. Merehatkan badan

Merendam badan dengan garam sebenarnya dapat merehatkan badan dan otot yang kaku, anda tahu. Garam yang digunakan sedikit berbeza, iaitu garam kristal. Anda boleh mencurahkannya ke dalam tab mandi dan rendam seluruh badan anda ke dalam campuran garam. Kesan garam akan menjadikan otot menjadi lemah dan tegang atau kaku bahagian badan. Garam juga bertindak sebagai penyahtoksin dan menurunkan tekanan darah di dalam badan.

4. Mencegah hiponatremia

Hyponatremia adalah keadaan di mana tubuh menderita kekurangan garam dalam cairan sel badan. Biasanya cecair akan keluar dalam bentuk peluh, cirit-birit, atau biasa dikenali sebagai mabuk air. Nah, untuk mengekalkan tekanan darah yang sihat seiring dengan fungsi saraf dan otot yang lancar, tubuh sangat memerlukan garam. Sekiranya keperluan garam tidak dipenuhi, akan ada ketidakseimbangan kandungan air badan dan akhirnya bengkak di dalam badan kerana sel-sel air berlebihan.

5. Bersihkan mulut

Manfaat kesihatan garam ini dapat membasmi bakteria yang menyebabkan jangkitan di mulut anda. Gusi yang cedera, atau sakit pada gigi dapat diatasi dengan hanya berkumur dengan larutan garam. Caranya ialah dengan mencampurkan satu sudu teh garam yang dicampurkan dengan secawan air suam. Tindakan ini mencegah bengkak dan menenangkan sakit gusi.

6. Menjaga kesihatan pencernaan

Sekiranya anda menjalani diet dan tidak cukup garam di dalam badan anda, kesannya akan sangat berbahaya. Tubuh tidak akan menghasilkan HCl (asid hidroklorik) yang mencukupi di dalam perut. Keadaan ini akan bertambah buruk jika anda sebelumnya mempunyai sejarah kesihatan pencernaan yang buruk, seperti asid perut. Dengan garam yang mencukupi, badan akan menghalang asid perut naik ke kerongkong.

Recent Posts