Memahami Krisis Pertengahan Hidup Dan Bagaimana Mengatasinya •

Adakah anda pernah mendengar istilah itu krisis pertengahan hidup atau krisis pertengahan umur? Keadaan ini biasanya pertama kali muncul ketika anda telah melalui usia produktif. Baik, semasa bercakap mengenai krisis pertengahan hidup, Perkara pertama yang terlintas di fikiran adalah gambaran lelaki atau wanita pertengahan umur yang tiba-tiba membuat keputusan yang tidak dijangka: berhenti dari pekerjaannya, berpakaian seperti orang muda, membeli kereta mewah, atau menggoda dengan orang yang lebih muda dari lawan jenis . Namun, apa sebenarnya krisis pertengahan umur?

Apa itu krisis pertengahan hidup?

Krisis pertengahan hidup adalah peralihan bagi kebanyakan orang ketika mereka memasuki usia pertengahan. Sebenarnya, definisi usia pertengahan itu sendiri masih sangat berbeza. Namun, biasanya orang akan mengalami keadaan ini ketika mereka memasuki usia 47 tahun.

Secara amnya, krisis pertengahan hidup adalah fasa ketika orang yang telah melewati masa produktif mereka merasa muda lagi. Ini kerana dia mengalami kesulitan menerima kenyataan bahawa dia telah melewati masa mudanya dan memasuki usia senja.

Namun, tidak semua orang akan mengalami krisis pertengahan hidup. Sebenarnya, orang yang mengalaminya tidak selalu mengalami perubahan gaya hidup yang menunjukkan keinginan untuk kembali ke usia muda. Bukan itu sahaja, krisis pertengahan hidup adalah keadaan yang juga boleh memberi kesan positif kepada mereka yang mengalaminya.

Punca seseorang mengalami krisis pertengahan hidup

Peningkatan usia memang boleh menyebabkan banyak perubahan dalam kehidupan setiap individu. Bermula dari perubahan kerjaya, hubungan, keadaan kewangan, dan banyak lagi. Namun, ternyata salah satu ketakutan yang dialami oleh banyak orang dan mencetuskan kemunculan krisis pertengahan hidup adalah genangan atau kekurangan perubahan.

Sebabnya, perubahan yang dialami oleh setiap individu boleh menyebabkan keadaan lebih baik. Walau bagaimanapun, perubahan yang membawa kepada keadaan negatif juga boleh menjadi penyebab krisis pertengahan hidup. Berikut adalah beberapa perkara lain yang juga boleh mencetuskan permulaan krisis pertengahan hidup adalah:

  • Stigma dalam masyarakat mengenai proses penuaan, misalnya, seiring bertambahnya usia, setiap individu menjadi kurang menarik.
  • Perubahan dalam badan, seperti kenaikan berat badan, badan sering merasa sakit, menjadi tenaga yang berkurang.
  • Takut dengan proses penuaan itu sendiri.
  • Ketakutan akan kematian.
  • Perceraian atau perubahan dalam hubungan setiap individu.
  • Perubahan hubungan dengan anak-anak, seperti anak-anak yang meninggalkan rumah, atau mempunyai cucu.
  • Perubahan dalam kerjaya, misalnya pekerjaan menjadi kurang mencabar atau bahkan lebih sukar.
  • Perubahan kewangan, terutama yang berkaitan dengan keadaan selepas bersara.
  • Merasakan bahawa hidup tidak sesuai dengan jangkaan.

Kesan krisis pertengahan hidup kepada kehidupan seharian

Krisis pertengahan hidup adalah keadaan yang boleh memberi pengaruh yang baik terhadap kehidupan setiap individu, jika ditangani dengan betul. Malangnya, keadaan ini lebih kerap menyebabkan seseorang yang mengalaminya merasa cemas, tertekan, dan tertekan ketika melalui proses penuaan.

Biasanya, orang dengan keadaan ini cenderung melakukan perkara yang tidak biasa mereka lakukan: berselingkuh, membeli kereta baru tanpa berfikir, menggunakan dadah atau minum alkohol, atau cara lain untuk membantu mereka merasa muda semula.

Bukan itu sahaja, krisis pertengahan hidup juga dapat memberikan pelbagai pengaruh lain dalam kehidupan seharian, seperti:

1. Tidak berpuas hati dengan hubungan

Apabila mengalami keadaan ini, seseorang mungkin merasa tidak puas dengan hubungan pada masa itu. Dia mungkin kehilangan keinginan untuk melakukan hubungan seks dengan pasangannya, sehingga mengubah daya tarikan seksualnya secara drastik. Contohnya, tiba-tiba mahu melakukan hubungan seks dengan jantina yang sama.

2. Terobsesi dengan penampilan

Krisis pertengahan hidup adalah keadaan yang boleh memicu seseorang untuk memperhatikan penampilan agar tetap kelihatan awet muda. Bermula dari memilih pakaian yang tidak sesuai dengan usia mereka, melakukan pelbagai diet dan sukan, sehinggalah menggunakan kosmetik atau menjalani prosedur kecantikan untuk kekal muda.

3. Tidak berpuas hati dengan kerjaya

Keadaan ini juga boleh menyebabkan seseorang merasa tidak puas dengan kerjayanya. Sebenarnya, ini boleh mencetuskannya meletak jawatan atau berhenti kerja. Bukan itu sahaja, krisis pertengahan hidup juga boleh menimbulkan perasaan dengki terhadap rakan sekerja yang lebih muda tetapi mempunyai kemampuan yang lebih baik.

4. Tekanan secara emosi

Krisis pertengahan hidup boleh mencetuskan seseorang untuk merasa sedih atau mudah marah. Di samping itu, keadaan ini juga dapat mendorong seseorang untuk berfikir tentang kematian lebih kerap, mempersoalkan agama mereka, terlibat dalam sikap menyimpang, dan menyalahgunakan dadah dan alkohol.

Cara mengatasi krisis pertengahan hidup

Krisis pertengahan hidup ia bukan perkara mudah untuk ditangani. Baiklah, dalam menghadapinya, Pusat Sains Greater Good University of California Berkeley menasihati anda untuk melakukan perkara berikut:

1. Terima syarat ini

Satu cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi krisis pertengahan hidup adalah menerima syarat dan menghadapinya. Selalunya, apabila anda mengalami keadaan ini, anda mula menyalahkan diri sendiri.

Sebenarnya, tidak sedikit yang merasakan bahawa mereka telah membuat keputusan buruk ketika mereka masih muda untuk menjalani kehidupan yang tidak seperti yang diharapkan hari ini. Sebenarnya, dengan menghadapinya, anda boleh lebih bersedia menerima apa sahaja keadaan kehidupan yang sedang berlaku.

2. Jangan terlalu kasar pada diri sendiri

Krisis pertengahan hidup adalah keadaan yang boleh mencetuskan anda untuk membandingkan diri anda dengan orang lain. Ini berpotensi menyebabkan anda menyalahkan dan mengkritik diri sendiri kerana tidak dapat mencapai prestasi yang sama seperti yang lain.

Sebenarnya, sikap ini tidak akan membawa anda ke mana-mana. Sebenarnya ia tidak baik untuk kesihatan mental anda sendiri. Oleh itu, mulailah berhenti mengkritik dengan terlalu keras.

Sebenarnya, lakukan yang terbaik untuk menggemakan pemikiran, "Berhenti membandingkan diri anda dengan orang lain," atau, "Anda tidak perlu menjadi lebih baik daripada orang lain," setiap kali anda merasa ingin mengkritik diri sendiri.

3. Fokus pada kehidupan

Daripada memikirkan cara mengubah hidup anda secara drastik, fokus pada menjalani kehidupan yang sudah anda miliki. Elakkan pemikiran negatif yang membuat anda tidak fokus pada perkara baik yang sudah anda miliki.

Selain itu, jangan lupa berlatih kesedaran atau menjalani aktiviti yang menerapkannya seperti tai chi, yoga, untuk meditasi. Dengan melakukan ini, minda anda mungkin menjadi lebih tenang, kurang cemas, dan lebih positif.

4. Kongsi perasaan anda dengan orang lain

Apabila anda merasa sedih atau tidak dapat menghadapinya krisis pertengahan hidup, memberitahu kesedihan anda kepada orang lain adalah satu perkara yang boleh anda cuba. Cari seseorang yang boleh menjadi pendengar yang baik dan fahami perasaan dan fikiran anda.

Bercakap dengan orang yang betul dapat memberikan sokongan moral dan membuat anda tidak merasa sunyi. Sebabnya, dalam keadaan seperti ini, kedua-dua perkara ini pasti sangat bermakna bagi anda. Juga, berkongsi cerita anda dengan orang lain dapat mengelakkan anda melakukan perkara yang tidak dijangka, seperti berselingkuh atau melawan bos anda.

5. Buat perubahan kecil

Semasa mengalami krisis pertengahan hidup, Anda mungkin merasakan bahawa membuat perubahan besar adalah salah satu cara untuk keluar dari situasi tersebut. Sebenarnya, tidak semestinya langkah besar yang ingin anda ambil adalah perkara yang betul.

Oleh itu, buat perubahan kecil yang mungkin dapat membantu anda keluar dari keadaan ini. Contohnya, memulakan aktiviti baru dengan pasangan anda, mengambil hobi baru yang menyeronokkan, dan perkara lain yang mungkin meningkatkan kebahagiaan dan kesihatan anda ketika anda semakin tua.

Recent Posts